Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Styrketräning för barn och ungdomar


Det har debatterats mycket om barn och ungdomar kan styrketräna med yttre belastning. Tidigare har man hävdat att styrketräning är farligt för barn, eftersom det kan hindra tillväxt och utveckling. Idag anser de flesta att styrketräning för barn inte är farligt om den genomförs försiktigt och förnuftigt.

Styrketräning hämmar inte tillväxt och utveckling, och skaderisken är liten om progressionen är försiktig och de lär sig övningarna ordentligt. Även barn kan bli starka av styrketräning men muskelvolymen ökar inte på samma sätt som det gör på vuxna.

Det viktigaste är att barn får en allsidig rörelseträning, och det är inte alltid den idrottsspecifika träningen som ger denna breda rörelseträning. Barn ska få röra på sig på andra sätt och då är det viktigt att inkludera andra övningar där de kan öva upp viktiga egenskaper såsom balans, timing och koordination. Här kan styrketräning ha betydelse, då det i första hand utvecklar muskel- och rörelsekontroller. Fokus ska alltså ligga på teknik och inte på maximal utveckling av styrkan.

Källa: Träningslära

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.