Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Snabbhet och spänst - Snabbhet


Vad är snabbhet?

Inom många idrotter är det mycket viktigt att röra sig snabbt. Världens snabbaste kvinna och man utses på 100 metersbanan men man blir lika imponerade över en handbollsmålvakt som klarar att reagera inom bråkdelen av en sekund på ett skott som görs på nära håll.

Flera av dessa snabba prestationer ställer krav på mycket olika egenskaper. Att springa fort kräver andra egenskaper än att rädda en boll på nära håll, som i sin tur är något helt annat än att trixa bollen igenom ett försvar. Även inom samma idrott kan snabbhet vara olika saker. Om man till exempel tittar på en komplex sport som fotboll, kopplar man samman en snabb fotbollsspelare med en som snabbt kan ta sig från en position till en annan, ofta som en reaktion på en vändning av spelet.

Inom en del idrotter är reaktionssnabbheten mer avgörande. Det gäller bland annat volleyboll där reaktionsförmågan är helt avgörande, speciellt i försvaret.

Även för målvakter i innebandy är reaktionsförmågan en central egenskap. Dessutom har vi alla racketsporter där spelarna har extremt korttid på sig att ta beslut och agera.


Träning av snabbhet

Innan man börjar med snabbhetsträning måste man behärska tekniken. Teknikträningen kan man öka sedan intensitet ju längre man tränat. Snabbhetsträning måste enligt sin natur genomföras med stor intensitet. Före snabbhetsträningen måste man därför värma upp ordentligt. Uppvärmningen måste även innehålla stretchövningar för relevanta leder. Det ska även genomföras när idrottaren är fysiskt utvilad och återhämtad från träningen som utförs dagarna innan. Pauserna mellan repetitionerna måste också vara långa, två till fyra minuter.

Källa: Träningslära

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm