Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Muskelstyrka


Det förekommer rörelser inom alla idrotter och det är musklerna som skapar dessa rörelser. Muskelstyrkan är viktigt för alla idrotter, men i en del idrotter är muskelstyrkan ännu viktigare än andra. T.ex. så är i några idrotter viktigast med maximal muskelstyrka eller hur snabbt musklerna drar ihop sig, medan i andra idrotter är musklernas uthållighet som viktigast.

Musklerna utför, nervsystemet styr och cirkulationssystemet underhåller. Vi kan inte medvetet aktivera en muskel. Men vi kan medvetet utföra rörelser, och dessa rörelser skapas av att flera muskler samarbetar. Det är nervsystemet som reglerar muskelkraften och därmed styr rörelserna.

Idrott består av rörelser och det är musklerna som skapar dessa rörelser. Rörelserna som utförs kan vara enkla som konditionsidrotter eller komplexa för att själva utförandet av rörelsen är viktigare än kraftutvecklingen och de kan utföra med liten kraft eller stor kraft, så som inom många estetiska idrotter. Inom andra idrotter utnyttjas musklernas maximala kraftpotential.

Källa: Träningslära

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm