Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Koordination och balans


Med koordination menas en samordning av kroppens olika muskelgrupper i förhållande till varandra och den yttre omgivningen. Begreppet kan användas i samband med en specifik rörelse, exempelvis när en kastare gör en perfekt kaströrelse, en golfspelare gör en perfekt sving eller hockeyspelare hanterar klubban och pucken samtidigt som de åker skridskor.

Man säger att en person är bra koordinerad, vilket visar sig i olika typer av komplexa lekar, exempelvis skeppsbrott, hinderbana eller vid test.

Det kan också vara öga-hand-koordination som i racketidrotter. Många spelare i racketidrotter är bra koordinerade grenspecifikt, men tar du exempelvis dina tennisspelare till aerobics-träning är det ofta sämre ställt med den allmänna koordinationen.

Bättre koordination ger dig inte bara bättre totalresultat rent idrottmässigt, utan minskar även risken för överbelastningar och skador.


Balans

Balans är något som ligger nära tillhands när man pratar om koordination. Exempelvis kan man säga att en person har bra balans i skridskoåkning, gymnastik, friidrott. Balans kan också vara specifikt runt en led, exempelvis en fotled för att motverka en fotledsstukning. Muskulaturen är beroende av information (sensorisk) från tre olika system:

1. Ögonen
2: Receptorerna i muskler, senor, hud och leder
3: Balansorganet.


Samtliga dessa tre system arbetar för att upprätthålla vår balans.

Källa: Fysisk träning för ungdom

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm