Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Kondition och uthållighet


Uthållighet är förmågan att hålla ut med det man håller på med och att motstå trötthet vid en specifik typ av aktivitet. Det betyder att uthållighet är mycket specifikt knutet till en aktivitet.

I slalom är uthållighet att behålla styrkan i benen och att behålla koncentrationen så att skidåkaren kan bibehålla optimal teknik även mot slutet av loppet. I handboll bör man bibehålla förmågan att kontra under hela matchen för att kunna göra snabba mål innan motståndaren hinner organisera sitt försvar och på ett 400-meterslopp måste man bibehålla farten ända in i mål.


Träna uthållighet

När man pratar om uthållighetsträning handlar det mycket om att öka kroppens förmåga att ta upp och transportera syre till de olika organen i kroppen.

I en del idrotter som längdskidåkning och långdistanslöpning är bra syreupptagning ett måste för att kunna prestera bra resultat. I andra idrotter som biljard och bågskytte är givetvis syreupptagningen mindre viktig.

I komplexa idrotter, exempelvis ishockey, tennis blir det genast mer komplicerat. Där ska uthålligheten samsas med explosiva moment. Det är fler andra faktorer som styr uthållighetsträningen.

Källor: Träningslära, Fysisk träning för ungdom

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.