Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

En bra athlet


Med en bra rörlighet får man fler möjligheter. En grundläggande rörlighet behövs för att kunna bygga vidare med teknik och styrka. Vi kan också få bort många onödiga skador som resulterar i träningsavbrott och inaktivitet. Tänk igenom kraven på din idrott och var det är viktigt att vara extra rörlig och starta bygget där!


Balans: (Bredare fundament)

Bra balans handlar inte bara om att kunna balansen på ett ben eller att gå på lina, utan också att vara balanserad i kroppen och kunna ha en bra grundposition. Balans handlar också om att använda de muskler som ska vara ”på” just vid det rätta tillfället.


Bålstabilitet: (Bättre stabilitet)

Handlar ofta om att vara stark i mage och rygg men det kan också vara andra kroppsdelar som är involverade. Att ha en god hållning underlättar för många rörelser och tekniker samt att det kan påverka positivt för att undgå skador framför allt i ryggen.


Kroppskontroll: (ökad timing)

Att kunna kontrollera sin kropp i mängder av situationer är avgörande för all aktivitet. Det gäller att lära sig och perfektionera (överträna) olika rörelser under kontrollerande former, exempelvis en piruett, en spark eller ett handstående. Det gäller att kunna sätta ihop rörelser så att musklerna kopplas på i rätt ordning och med rätt avspänning på ett följsamt sätt. Med en bra kroppskontroll får man en bättre timing helt enkelt!
Rotation och ”wheeling” är en undervärderad färdighet som tränas på tok för lite idag. Grunderna som kullerbytta, sidrullningar, hjulning och att stå på händer ökar kroppskontrollen och måste hittas tillbaka till grunderna. Man får då bra uppfattning om hur kroppen förhåller sig i rummet vilket blir nyttigt vid fall eller plötsligt uppstådda situationer.


Kroppsmedvetenhet: (Nya tekniker/övningar)

Att bli vän med sin kropp! Med en ökad kroppsmedvetenhet kan man klara av inlärda övningar i helt nya situationer och miljöer. Man har då en förståelse för och en medvetenhet om hur den egna kroppen rör sig, exempelvis hur armens läge är i förhållande till övriga kroppen. Detta innebär att man bättre kan anpassa sin teknik efter rådande omständigheter eller att man blir duktig på att härma andra, vilket är en underskattad färdighet.

Källa: Träna med kroppen

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm