Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Kroppen - en möjlighet


Visste du att vi har utrustats med en enastående kropp?! Tänk vad kroppen kan göra om den får förutsättningar för att utvecklas och om informationen från hjärnan och kreativa övningar är av bästa kvalité. Kroppen har man alltid med sig – därför är det av allra största vikt att kunna träna med hjälp av enbart den. Då behöver man inte bli så begränsad, exempelvis under resor. Det är även extremt viktigt att du tar hand om din kropp!

Genom att ha tillgång till en mängd olika övningar finner man enkelt lösningar för att bibehålla eller öka fysiken, vilken plats man än befinner sig på. En tennisbana kan bli en fantastisk träningsplats där du kan göra knäböj eller armhävningar, eller varför inte en trappa, eller en park med ett träd. Med hjälp av vår fantasi kan vi skapa variation så att övningen blir mer komplicerad, tyngre eller något helt annat. Genom att exempelvis ändra en vinkel, blunda, ta bort stödet från ett ben eller en arm skapar vi variation och vi kan på så sätt utveckla idrottaren till en ny nivå.

Om du ständigt utmanar din kropp och dig själv med olika övningar, utvecklar du även din förmåga att kunna kontrollera kroppen, så kallad kroppsmedvetenhet.
Oavsett vilken idrott man satsar på eller i vilken ålder man är på, så är grundläggande fysikträning viktigt för alla.
Om en person till exempel bara tränar styrka för att bli stark men missar att träna rörlighet, bålstabilitet, balans och koordination kanske denne bara klarar av att använda 60% av den uppnådda styrkan i sina idrottspecifika aktiviteter. Men om samma person istället även tränar de andra kvaliteterna får denne större möjlighet att nå en högre prestationsförmåga.

Vi är alla olika individer, vi har olika medfödda (genetiska) förutsättningar. Vi befinner oss alla i olika stadier av vår utveckling. En del är födda långa, andra korta och en del är mer långsammare medan andra kanske är lite snabbare. Vi utvecklas alla olika.

Till och med om vi håller på med samma idrott så ställs olika krav på oss beroende på hur vi ser ut och fungerar. Två personer kan till exempel utföra i samma idrott. De befinner sig båda på olika stadier i utvecklingen och behöver därför träna på olika saker för att bli bättre.

Källa: Träna med kroppen

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm