Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Träna kondition och uthållighet


Uthålligheten är knuten till nervsystemet och musklerna, medan kondition främst är knutet till hjärtat. Du kan träna kondition genom att cykla eller springa.

Uthållighetsträning är ofta specifika medan konditionsträning inte är det. När en roddare, till exempel, behöver träna uthållighet måste han träna roddövningar. Så för att träna uthålligheten ska man självklart träna med de rätta musklerna, medan konditionen kan du ha flera olika övningar som tränar hjärtat.

Är syreupptagningen dålig riskerar tekniken att bli lidande, skaderisken att öka, koncentration och beslut att bli sämre.


Träning för att uppnå god kondition

För att förbättra konditionen krävs det att idrottarna tränar med tillräckligt stor intensitet. Länge nog och ofta nog. När det gäller hur ofta man ska träna beror det på hur vältränad man är. Träning två gånger i veckan ger effekt men tre gånger i veckan ger säker effekt för de som tränat ett bra tag. För de flesta som vill få bra kondition, antingen för sitt välbefinnande, sin hälsa eller för att påverka uthålligheten inom en idrott, är tre pass i veckan optimalt. Det är även bra att variera passet mellan korta, intensiva intervaller med långa distanspass.
För idrottare inom konditionsidrotter är fem pass per vecka effektivt för att uppnå god kondition och uthållighet.


I vilka idrotter ska man träna uthållighet?

Hjärta-lungor är basen för all träning och bra uthållighet gynnar även de ungdomar som deltar i mer explosive idrotter, exempelvis ishockey, basket och handboll, där en snabb återhämtning är mycket viktig.

Man delar ofta in uthållighetsträning i distansträning och intervallträning.

Exempel på övning: intervallträning på 15 sek arbete och 15 sek vila eller 4 min arbete och 2 min vila.

Källa: Träningslära

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm