Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Skillnaden mellan kondition och uthållighet


Uthållighet förknippas ofta med den maximala syreupptagningsförmågan. I de flesta fall är detta en felaktig koppling. Kondition definieras som den maximala syreupptagningsförmågan medan uthållighet hänger samman med förmågan att hålla ut länge under en tävling eller under träning.

Vi ska nu förklara skillnaden mellan den maximala syreupptagningsförmåga och uthållighet. Orsaken till att kondition och uthållighet blandas ihop är att den maximala syreupptagningsförmågan i många fall har betydelse för uthålligheten. Att spela fotboll, till exempel, har effekt på kondition och självklart även fotbollsuthålligheten. Om t.ex. två spelare kör samma fysiska arbete, kommer spelaren med bra kondition att orka utföra arbetet längre för att denne har bättre uthållighet.

Men i flera idrotter har uthålligheten inget alls att göra med den maximala syreupptagningsförmågan, t.ex. curling, skytte eller golf. Man kan kanske hävda att det har en positiv inverkan på koncentrationsförmågan under tävling och på förmågan att absorbera mycket träning.

Kondition har ändå betydelse för uthålligheten inom många idrotter. För det första har uthållighetsträning inom många idrotter även effekt på konditionen, och därför finns det ofta ett samband mellan kondition och uthållighet. Inom andra idrotter är det fysiska kravet på uthållighet mer uppenbart.

Källa: Fysisk träning för ungdom

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm