Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Olika typer av styrka


Det finns flera olika typer av styrka. Här kommer vi att gå igenom olika begrepp:

Statisk (isometrisk styrka)

Statisk styrka betyder att musklerna inte rör sig men arbetar ändå. Såna rörelser hittar man exempelvis gymnastik, då man till exempel hänger i det fruktade korset med armarna rakt ut åt sidorna. Det kräver stor statisk styrka i axelleden, men det sker inte någon yttre rörelse.


Dynamisk styrka

Dynamisk styrka betyder att musklerna jobbar medan det uppstår rörelse. Exempelvis är när du kastar, klipper gräsmattan, springer, gör knäböj med mera.


Maximal styrka

Maximal styrka är den högsta kraft vi kan utveckla i en muskel vid ett givet tillfälle. För att kunna utveckla mycket kraft på korttid krävs ett samspel mellan många faktorer. Exempel på idrotter där explosiv styrka förekommer är hoppgrenar inom friidrotten som höjdhopp, längdhopp och 100 m sprint.


Snabbstyrka

Inom många idrotter ställs krav på hög rörelsehastighet under belastning med bibehållen god teknik. En tennisserve är ett exempel på när vi behöver snabbstyrka. Snabbstyrka är beroende av mycket bra koordination mellan de olika muskelgrupperna.


Uthållighetsstyrka

Inom uthållighetsidrotter har uthållighetsstyrkan stor betydelse för resultatet. I en idrott som exempelvis längdskidor ska inte bara hjärta och lungor fungera optimalt, utan även de muskler som under lång tid utsätts för många upprepningar ska hålla hög nivå.


Komplex styrka

Vid komplex träning försöker man få så många egenskaper och sinnen som möjligt att ingå, exempelvis koordination, styrka, balans, bål- och ryggstabilisering samt funktionell rörlighet.
Ett exempel på hur man kan göra en övning mer komplex är att blunda under övningen, vilket leder till att man måste göra det långsammare och koncentrera sig mer på utförandet.

Källa: Fysisk träning för ungdom

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm