Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Styrketräning


Målet med styrketräning är först och främst att öka eller bibehålla styrkan i den aktuella ”idrottsrörelsen”.

Men inom idrott finns det även andra anledningar att träna styrketräning. En anledning är att förebygga och behandla skador medan en del idrottare är ute efter att öka muskelvolymen (kroppsbyggare och eventuellt motionärer). Syftet med träningen av dessa muskler är att uppnå en korrekt hållning, så att man effektivt ska kunna utföra de centrala rörelserna och att få bättre kontroll över kroppshållningen.

Viktiga muskelgrupper när det gäller den här typen av träning är buk- och ryggmusklerna som stabiliserar ryggen och höfterna. Alla idrotter har även olika krav på muskelstyrkan. Inom styrkelyft krävs det att man skapar största möjliga kraft medan i de flesta idrotter är det explosiva styrkan som gäller. I andra idrotter är det mer uthållighetstyrkan det största målet.Belastningsträning

Belastningsträning är samma sak som styrketräning. Men många omedvetet eller medvetet tänker på hantlar och vikt när de ser ordet ”styrketräning”. Men ser man till andra fysiska kvaliteter som koordination, balans och rörlighet tränar vi ofta även dessa för att kunna utveckla mer kraft i våra grenspecifika rörelser. Med andra ord är all träning vi utför en typ av belastningsträning.

Källa: Träningslära, Fysisk träning för ungdom

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm