Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Socker


Livsmedelsverkets undersökning visar att barn och unga äter alldeles för mycket feta och sockerrika livsmedel, tomma kalorier. Det betyder att de har ett högt energiinnehåll men de ger lite eller ingen näring. Nästan en fjärdedel av barn och ungas kalorier kommer från så kallade tomma kalorier. Det gör att de fyller 25% av sitt dagliga kaloriintag med socker och fett vilket lämnar mindre utrymme för det som kroppen och hjärnan behöver. Det innebär också en ökad risk för övervikt och för de sjukdomar som är kopplade till övervikt, till exempel hjärt- kärlsjukdomar, typ 2 diabetes. Ät dig inte mätt på tomma kalorier, se till att kroppen och hjärnan får vad de behöver.


Det verkar som om socker försämrar minnet. Särskilt känslig verkar tonårshjärnan vara. En grupp forskare vid University of California såg att tonårsmöss som tränats i att ta sig fram i en labyrint hade svårt att komma ihåg vägen när de fått sockerlösning. De råttor som fick både sockerlösning och omega-3-fetter hade lättare att hitta. Forskarna tror att en inflammation i hippocampus är anledningen till att de hade så svårt att minnas vägen. En av forskarna, Scott Kanoski, säger att hjärnan är extra känslig för vad man äter under kritiska perioder av utveckling och att tonåren är en just en sådan kritisk period. Under länkar hittar du en artikel från Press Room- Sugar Linked to Memory Problems in Adolesencent Rats.

Det verkar också finnas ett samband mellan högt sockerintag och depression. Socker och vitt mjöl kan orsaka inflammationer i kroppen och det kopplar forskare ihop med den ökande psykiska ohälsan.

Om man äter frukost, lunch och middag med mellanmål däremellan minskar suget efter godis, snacks och läsk. När hjärnan lurar dig att bli sugen på socker och fett är det för att den inte fått vad den behöver när den behöver det. Följ matklockan så minskar du fett- och sockersuget.

De blå fälten visar huvudmålen frukost, lunch och middag och de orangea fälten visar mellanmålen. Det sista mellanmålet är för dem som ätit tidig middag och tränat efter maten. De behöver lite kvällsfika, en banan eller ett glas yoghurt för att inte gå och lägga sig hungriga.

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.