Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Stress


Stress är en helt naturlig reaktion på en situation som hjärnan bedömer som utmanande eller hotfull. Kroppen försätts i beredskapsläge för att kunna fly eller fäkta. Det är en urgammal mekanism som gjort att vi finns här idag. Hade inte våra förfäder varit utrustade med stressreaktionen hade människan troligen inte överlevt gamla tiders hot och faror. När hjärnan, närmare bestämt amygdala, kommit fram till att det vi står inför kräver särskild uppmärksamhet, skärpa och förberedelse för att kunna springa för vårt liv eller slåss för vårt liv händer en rad saker i våra kroppar.

Utan stress skulle vi inte komma någonstans i livet. Stressen ger oss driv i livet. Det är stressen som gör att vi till exempel byter skola eller jobb fast vi inte vågar. Utan stress skulle våra liv vara rätt tråkiga och dessutom skulle vi leva farligt. Stressen ska slå igång lite då och då och varvas med återhämtning och avkoppling. Det ska vara balans mellan stress och återhämtning, på-knappen och av-knappen.

Det som oftast händer när vi upplever stressen som negativ, svår att hantera och till och med utmattande är att det blivit för mycket tryck på vår på-knapp och vi har glömt bort att trycka på av-knappen för att uppnå den där balansen. Man kan då återta balansen på två olika sätt. Det ena är att trycka mindre på på-knappen, det vill säga ta bort sådant som stressar oss och håller knappen inne både länge och ofta. Det andra sättet är att trycka en hel massa gånger på av-knappen eftersom det gör att på-knappen åker ut. Bara en knapp kan vara intryckt åt gången

Fram till 12 års ålder har svenska tjejer en psykisk hälsa i världsklass, säger stressforskare Alexander Perski. Sedan kommer betygen in i bilden och tjejer förstår tidigt vikten av bra betyg och ställer höga krav på sig själva. De ska också uppfylla normen för hur en ung tjej ska vara: Smal, snygg, smart och social, säger Perski. Tröttheten ökar också hela tiden av att plugga, vara uppkopplad, tillgänglig och social och det går ut över sömnen.

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.