Mat för hjärna
Har du hört att det finns mat som hjärnan helst väljer om den får bestämma? Här kan du läsa mer om hur olika livsmedel påverkar hjärnan och därmed hur vi presterar.
Hjärnan kan inte producera allt den behöver på egen hand. En del saker måste den ha hjälp med och det får den via sånt vi äter. Genom kosten kan man hjälpa till att bland annat förbättra koncentrationsförmågan, uppmärksamhetsförmågan, välmåendet, signalöverföring, inlärning och minne.
Om ni läst om sömn så kanske ni minns har vi ett sömnhormon som heter melatonin. Det finns en signalsubstans som heter serotonin som hänger ihop med vårt välmående. För att dessa ska kunna tillverkas behövs en så kallad essentiell (nödvändig) aminosyra som heter Tryptofan.
Tryptofan får man i sig om man äter till exempel spannmålsprodukter, kött, ägg, mjölk och banan.
För att kunna bygga dopamin som hänger ihop med till exempel koncentrationsförmåga och upprymdhet samt noradrenalin som hör ihop med till exempel vakenhetsgrad och initiativförmåga behövs aminosyran Tyrosin.
Tyrosin får man i sig om man äter till exempel kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor och linser.
Kroppen kan bygga tyrosin på egen hand men den behöver en annan essentiell aminosyra som heter fenylalanin för att kunna göra det. Det får man i sig om man äter till exempel kött, keso, ägg och mjölk.
B-vitamin kan hjälpa till att öka koncentrationsförmågan och uppmärksamheten. Det hjälper också till i produktionen av serotonin och dopamin. Om man äter till exempel frukt och grönt, fullkornsprodukter och magert kött får man i sig B-vitamin.
Zink – om man får brist på zink kan det leda till trötthet, koncentrationssvårigheter, depressionssymptom och humörsvängningar. Zink får man i sig om man äter till exempel kött, inälvsmat och fullkornsprodukter.
Järn -kan hjälpa till att öka uppmärksamhetsförmågan, inlärningen och minne. Om man äter till exempel spenat, purjolök, gröna ärtor, magert kött och äggula får man i sig järn.
Kalium kan hjälpa till när hjärnan ska skicka signaler. Det kan göra att det går lite lättare och/eller snabbare att tänka. Om man äter till exempel apelsin, aprikos, banan, potatis, tomater eller baljväxter kan det gå lite snabbare i signalöverföringen.
Vegitabiliska oljor och nötter hjälper hjärnan att reparera myelinet på hjärncellerna. Myelinet isolerar trådarna som skickar signaler och ju bättre isolering desto snabbare går signalöverföringen.
Källa: Ung Livsstil www.unglivsstil.se Länk till annan webbplats.