Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Ansök till idrottsvänsutbildning!

Ansök till idrottvänsutbildning!

Är du idrottsintresserad och brinner för att stötta ungdomar? Ansökan om att bli idrottsvän är nu öppen till och med 30 april. Utbildningen kommer att ske helgen den 25–26 maj på idrottens hus i Örebro. Kraven är att du är vuxen, 22år och uppåt, har dövkompetens och att du är bosatt i Örebro-trakten.Många döva och hörselskadade ungdomar som flyttar till Örebro för att gå på Riksgymnasiet tappar motivation att fortsätta med sin idrott. Kanske speciellt eftersom de flyttar från sin trygga tillvaro på hemmaplan där man etablerat sig en typ av kommunikation som funkar mellan ungdomen/lagkamrater och tränare. Att börja om på nytt i nya idrottsföreningar kan vara en extra tuff utmaning när man som döv/hörselskadad dessutom har språkliga barriärer att ta sig förbi, som utökar den mängd minoritetsstress de redan lever i.

En idrottsväns uppdrag kan variera från fall till fall, men sammanfattningsvis innebär det precis vad det låter som, att agera kompis/mentor inom idrotten. För att följa ungdomars idrottsliga resor, motivera dem till en aktiv fritid och att inspirera dem till att vilja fortsätta sina idrotter eller kanske till och med börja med en ny fritidsaktivitet? Det kan vara så enkelt som att följa med till en första träning för att visa vart idrottshallen för handbollsklubben befinner sig.

Som idrottsvän fungerar du även som en informativ kanal för dövidrotten, för den bristande kunskap som många tränare/ledare tyvärr besitter idag. Allt för att förbättra tillgänglighet, inkludering och delaktighet för alla.

Positiva aspekter och förmåner du som idrottsvän nyttjar genom utbildningen:

+ Kan tillämpa att du agerat idrottsvän på ditt CV.

+ Möjlighet att hjälpa ungdomar till en mer aktiv fritid.

+ Ingå i ett härligt team.

+ Möjlighet att bredda dina egna kontaktnätverk inom föreningslivet i Örebro län.

+ Utveckla dina kunskaper inom ledarskap.

Hela utbildningen förs på teckenspråk och experter bjuds in för att utbilda dig som idrottsvän i olika områden: (Tryck på länk för att se varje ämne)

» Idrottens sammanhang Länk till annan webbplats.

» Mentor- och ledarskap Länk till annan webbplats.

» Motivation och delaktighet Länk till annan webbplats.

» Interkulturella förhållningssätt Länk till annan webbplats.

» Bemötandekoder Länk till annan webbplats.

Arvode ingår i uppdraget under projektets år. Antagning sker genom personlig lämplighet och intervjuer kan tillkomma, det är också krav på ett rent belastningsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. enligt lag för arbete med barn och övrig verksamhet.

För frågor gällande utbildningen eller annat som rör idrottsvänner, maila till idrottsvanner@dovidrott.se

Presentation av alla utbildare under idrottsvänsutbildningen nedan!

 

Publicerad: 2024-04-16

Senast uppdaterad: 2024-04-24

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm