Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Svenska Dövidrottsgalan 2023

I samband med förbundsstämma anordnades Svenska Dövidrottsgalan på Västanvik Folkhögskola i Leksand kvällen den 3 juni. Under galan hyllades idrottsstjärnor och föreningar, och Andershallen fylldes av en festlig atmosfär. Galans värdar, Unisa Turay och Anna Polivanchuk, bjöd på en festlig stämning och såg till att programmet skulle bli så bra som möjligt för våra idrottsgäster. Dessutom, med förbundets 110-årsjublieum som inträffar den 6 november, inledde vi festligheterna med en bit tårta mitt under förbundsstämman och en kort film som visade 110 år av Dövidrott på galan. Det är en stor milstolpe för förbundet, och det kommer att firas ytterligare under året och i samband med födelsedagen den 6 november.

Kvällens höjdpunkt var givetvis prisutdelningen i de olika kategorierna; årets ungdomsidrottare, årets kvinnliga idrottare, årets manliga idrottare, årets idrottsledare, årets förening samt hedersutmärkelser till våra idrottare, ledare och dövidrottsföreningar!

Här är pristagarna för år 2021 och 2022:

Årets kvinnliga idrottare 2021


Emma Sätterlund
Har under året levererat fina resultat såväl inom Dövidrotten som inom hörande eliten. Förutom dubbla guldmedaljer samt en bronsmedalj i SM för Döva har Emma kontinuerligt spelat för BK Merci i Elitserien, den högsta serien i Sverige. För Emmas insatser i den allra högsta nivån i båda världar tilldelas hon utmärkelsen årets idrottare.

Årets manliga idrottare 2021


Theodor Thor
Efter ett par tuffa år med skador visade Theodor varför han absolut är bland de allra främsta Dövidrottare i världen när han i en regnig kväll i Lublin kastade sitt spjut längst av alla och försvarade VM-guldet. Theodor visar år efter år vilken hög högstanivå han har och för detta tilldelas han utmärkelsen årets manliga idrottare.

Årets ungdomsidrottare 2021

Kevin Shiva
Trots att Kevin nu samlat sig på ett par års erfarenheter hade han inte fyllt 20 år än när han åkte till Gliwice, Polen för att delta i den allra första kortbane-VM. Där blev det dubbla svenska rekord och Kevin visar fortfarande att han har en enorm utvecklingspotential! För hans fina insatser i Gliwice tilldelas han utmärkelsen årets ungdomsidrottare.

Årets ledare 2021


Pär Wiklund
Med sitt stora driv att främja ungdomsidrotten har han betytt väldigt mycket för Svensk Dövidrott och i synnerhet inom Göteborg. Pär har haft flera roller såväl på förbunds- som föreningsnivå där hans hjärta alltid legat nära ungdomsidrotten, hans ambition är alltid att alla barn och ungdomar ska få rätt att idrotta oavsett nivå. För hans stora ungdomsidrottshjärta tilldelas han utmärkelsen årets ledare.

Årets förening 2021

Idrottsklubben Hephata
Trots ett år fyllt med restriktioner på grund av pandemin har Hephata arbetat outtröttligt för att hålla verksamheten rullande och erbjudit flera alternativa aktiviteter. Bland annat deras enormt viktiga integrationsprojekt i samarbete med Stockholms Dövas Kvinnoförening, simkurs för nyanlända kvinnor. För deras driv att fortsätta utveckla och hitta nya vägar att välkomna alla till Dövidrotten tilldelas de utmärkelsen Årets Förening.

Årets kvinnliga idrottare 2022

Alice Seyffart
Alice Seyffart fick följa med till Deaflympics som den enda kvinnliga samt den allra yngsta svenska representant och överraskade samtliga med att komma till final tre gånger med en femteplacering som bästa resultat. För hennes fina och inspirerande insatser i bassängen under Deaflympics som fångade Svensk Dövidrotts hjärta tilldelas hon utmärkelsen årets kvinnliga idrottare.

Årets manliga idrottare 2022

Aleksandar Skovin
Aleksandar Skovin har under året visat att Döva absolut kan mäta sig bland de allra främsta inom Eliten med rätt vilja, ambition och passion. Aleksandar har vunnit SM Guld för hörande och spelat i Champions League i Futsal med sitt ÖSK under året. Utöver det utsågs Aleksandar till MVP och valdes ut i All-Star laget när Sverige tog en historisk EM-brons i Italien. För sina fantastiska prestationer såväl bland döva som hörande tilldelas han utmärkelsen Årets manliga idrottare.

Årets ungdomsidrottare 2022

Nils Forsberg-Rundström
Nils, som var relativt okänd inom Dövidrotten, kom som en blixt från klar himmel med fina resultat i Deaflympics där han slutade på dubbla fjärdeplaceringar i såväl Sprint som Långdistans. Med sina fantastiska orienteringskunskaper fick han Sverige att känna hopp inför en ny guldålder inom orienteringen som Sverige hade under 80-talet. För hans fina prestationer i Deaflympics tilldelas han utmärkelsen årets ungdomsidrottare.

Årets ledare 2022

Michel Basberber
Michel kom till ett redan starkt herrlandslag i Futsal och skulle ta ytterligare kliv uppåt, en rejäl utmaning men Michel lyckades det med sina enorma futsalkunskaper. Herrlandslaget i Futsal tog inte bara ett, utan flera, kliv uppåt i utvecklingen och charmade alla med deras taktiska spel som räckte hela vägen till en historisk bronsmedalj. För Michels ambitioner, driv och vilja att utveckla Svensk Dövfutsal tilldelas han utmärkelsen årets ledare.

Årets förening 2022


Idrottsklubben Scania
IK Scania har under året utökat deras verksamhet enormt och kunnat erbjuda sina medlemmar flera nya och nygamla aktiviteter. Dessutom har IK Scania jobbat hårt med att synas i sociala medier, detta har lett till ett utökat intresse hos personer i Malmö att bli medlemmar hos IK Scania vilket gör Svensk Dövidrott starkare! För deras outtröttliga arbete med att få Dövidrotten at växa i Malmöregionen tilldelas de utmärkelsen årets förening.

Hedersutmärkelser

Förtjänsttecken i guld för ledare

Stig Kjellberg
För sina betydande insatser för Svensk Dövidrott genom sitt fleråriga ledarskap och utomordentliga arbete i Svenska Dövidrottsförbundets styrelse under 10 år.

Förtjänsttecken i guld för ledare

Maria Hermanson
För sitt enastående arbete för Svenska Dövidrottsförbundet, bland annat som journalist för tidningen Dövsport i 20 år. Maria var också aktiv inom dövlandslaget i friidrott, volleyboll och orientering.

Hedersledamot

Kjell Gunnå
För hans stora ideella engagemang i över 30 år och hans betydande insatser för förbundet i olika sammanhang, främst inom basketidrotten. Kjells insatser har betytt mycket för Svensk Dövidrott och tilldelas därför utmärkelsen Hedersledamot.

Hedersledamot

Weiky Wänerskär
För sina betydande insatser för förbundet i olika sammanhang, inklusive sin roll som förbundskassör under många år och sitt arbete för dövidrotten i över 24 år. Weikys engagemang har betytt mycket för Svensk Dövidrott och tilldelas därför utmärkelsen Hedersledamot.

SDI:s hederspris

Rolf Nilsson
Var den mest mångsidiga dövidrottaren och var med i dövlandslaget i inte mindre än sex olika idrotter; bordtennis, handboll, fotboll, golf, tennis och spjut (friidrott). Utöver sina framgångar som idrottare har han även gjort betydande insatser som fritidsledare och idrottsinstruktör för döva och hörselskadade elever på högstadiet i Örebro. Han har även erövrat den prestigefyllda titeln som Svensk Mästare i bordtennis, fotboll, handboll, tennis, spjut och boule. Rolf tilldelas därför utmärkelsen SDI:s hederspris.

SDI:s standar

Sten Sundberg
Var redaktör för tidningen Dövsport under en imponerande period på 14 år, från 1999 till 2013. Hans dedikation och arbete som redaktör har haft en betydande påverkan och har spelat en viktig roll i förbundets mediaarbete.

SDI:s standar


Thomas Pettersson, PABPRESS AB
har på ett betydande sätt stöttat Dövidrotten genom att bidra ekonomiskt genom annonsintäkter och sponsring till tryckta publikationer till Dövsport tidning under tidsperioden 1999 till 2022. Förlaget har varit en trogen och värdefull samarbetspartner av Dövsport i nästan 60 år.

SDI:s standar

Janne Lundberg (Postumt)
Var en framstående teckenspråkstolk och gjorde en betydande insats inom Svensk Dövidrott under flera år. Han hade tolkningsuppdrag på nationell och internationell nivå, inklusive internationella tävlingar och Deaflympics. Vid vinter-deaflympics i Sundsvall 2003 fungerade han även som samordnare för tolkning och presskontakter; och han utförde sitt arbete med enastående skicklighet och till stor belåtenhet från alla deltagande länder och arrangörer. Ett mycket slitsamt arbete som han genomförde med glans. Förbundet är oerhört tacksamt och värdesätter djupt alla insatser Janne Lundberg har gjort för Svensk Dövidrott. Hans betydelsefulla bidrag har satt starka avtryck inom Svensk Dövidrott.

Janne Lundbergs familj

Svenska Rekord - Friidrott

Friidrott – Maraton

Otto Kingstedt
Tid: 02:20:45
Dresden, Tyskland, 21 mars 2021

Friidrott – 10 000 meter

Otto Kingstedt
Tid: 29:58
Essen, Tyskland, 22 september 2021

Friidrott – 60 meter

Simon Sharapo
Tid: 6,98
Malmö, Sverige, 20 februari 2021

Svenska Rekord - Simning

Simning - 50 Meter Fritt

Rudolfs Stupans
Tid: 24,73
Stockholm, Sverige, 9 oktober 2021

Simning - 50 meter bröstsim

Rudolfs Stupans
Tid: 31,89
Gliwice, Polen, 15 november 2021

Simning – 100 meter fritt

Rudolfs Stupans
Tid: 54,70
Gliwice, Polen, 15 november 2021

Simning 100 meter medley

Rudolfs Stupans
Tid: 1.02,21
Gliwice Polen, 15 november 2021

Simning - 100 meter fjäril

Kevin Shiva
Tid: 1.02,69
Gliwice, Polen, 18 november 2021

Simning - 200 meter medley

Rudolfs Stupans
Tid: 2.16,24
Gliwice, Polen, 15 november 2021

Simning - 100 meter bröstsim

Rudolfs Stupans
Tid: 1.13,96
Stockholm, Sverige, 17 december 2021

Simning - 50 meter bröstsim

Rudolfs Stupans
Tid: 34, 80
Täby, Sverige, 4 juni 2022

200 meter medley

Rudolfs Stupans
Tid: 2.26,07
Västerås, Sverige, 27 mars 2022

Svenska Dövidrottsförbundet har en rad olika stipendier och utmärkelser. Priserna delas ut på Dövidrottsgalan vartannat år. För att läsa mer om kriterierna på de olika kategorierna och information om hur ni föreningar och ledare kan skicka in nomineringar, gå in på följande länk:
Stipendier & utmärkelser

Svenska Dövidrottsförbundet vill även rikta ett stort tack till alla som på olika sätt har bidragit till Svenska Dövidrottsverksamheter. Ett extra stort tack går också till Västanvik Folkhögskola för att vi fick ha förbundsstämma och dövidrottsgala på plats. Förbundet ser fram emot ett fortsatt fint idrottsår och ser fram emot nästa Dövidrottsgala i samband med Svenska Dövidrottsspelen 2025!

 

Publicerad: 2023-06-12

Senast uppdaterad: 2023-06-12

Författare: Sofia Lindevall

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm