Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Sverige gjorde avtryck i 3x3 Basket-VM i USA!

Hela den svenska truppen

Det blev en vecka fylld av spänning, hårt arbete och mycket känslor när två damlag och ett herrlag representerade Sverige i 3x3 Basket-VM på Gallaudet University i Washington DC, USA, mellan 10–14 december. Turneringen, som spelades på betydligt högre nivå än tidigare, bjöd på jämna matcher, oväntade vändningar och individuella prestationer som fick publiken njuta av det bästa basketen kan erbjuda.

För damerna var det deras andra framträdande i 3x3-VM – de deltog även i förra VM i Israel. Herrarna däremot gjorde sitt allra första framträdande i ett 3x3-mästerskap, och vilken debut det blev! Samtliga ledare och aktiva som deltog i senaste 3x3 VM vittnade på en avsevärt högre nivå spelmässigt, vilket såklart avslöjar att nivån i 3x3 utvecklats och att det är en idrott som bara växer.

Ett par dagar innan VM blev det dock rätt dramatiskt, när Damlag 1:s Isabella Tirnovan ådrog sig en allvarlig hälseneskada och tvingades stanna hemma, vilket tvingade förbundskaptenen Johanna Lamhauge Karmgård att ta ner skorna från hyllan och hoppa in där hon visade att hon inte bara kan coacha, utan också spela på internationell nivå.

Sveriges lag och ledare var imponerade av arrangemanget som beskrivs som "världsklass" av Sveriges huvudansvariga Therese Rollvén. Hon berättar att hela arrangemanget – från hotell och cafeteria till match- och uppvärmningshall – låg samlat på ett och samma område.

"Det var som en OS-by", säger hon, och framhåller att det var smidigt att ta sig mellan de olika platserna. Dessutom erbjöd hallen både match- och träningsplaner av högsta kvalitet, vilket gjorde mästerskapet till en stor framgång för värdarna USA och Gallaudet University. Detta trots att de åtog sig arrangemanget i sista minuten efter den tidigare värdnationen Argentina hoppat av värdskapet.

Tuffa gruppspel – men starka insatser av Sverige

Sverige ställdes mot hårt motstånd i gruppspelet men höll sig väl framme. Herrarna slutade på en stark tredjeplats i gruppen bestående av starka USA 1, Ukraina 2, Serbien samt Trinidad-Tobago med två segrar på fyra matcher. Damlag 1 tog fjärdeplatsen i gruppen med USA 1, Ukraina, Nya Zeeland och Litauen 2 efter en seger och säkrade därmed den sista platsen i slutspelet. Damlag 2 kämpade tappert i sin grupp med Italien, Polen, Argentina, Litauen 1 och USA 2 men missade slutspelet, trots att de bjöd på jämna matcher så räckte det inte till riktigt där det blev en seger på fem matcher.

Det var små marginaler som avgjorde många av matcherna, vilket visar att Sverige kan konkurrera på hög nivå i det internationella 3x3-spelet.

Dramatik i slutspelet och svenska poängkungar

I slutspelet bjöd herrarna på riktig dramatik. Första matchen mot Kanada blev en nervkittlande thriller som avgjordes i sista minuten. Trots stark insats förlorade Sverige knappt med 20–21 efter att Kanada satte sina straffar. Men herrarna lät sig inte nedslås utan revanscherade sig direkt genom att besegra Nya Zeeland med 12–10. Den sista placeringsmatchen mot Serbien blev en skrivbordsseger då Serbien lämnade walkover på grund av skador, vilket gav Sverige en slutlig 13:e plats av 19 lag totalt.

Damlag 1 stötte på tufft motstånd i kvartsfinalen och förlorade mot ett starkt Polen, som senare tog brons. Laget avslutade därefter turneringen med två förluster mot Italien och USA 2 i placeringsmatcherna vilket innebar att de slutade på åttonde plats av 11 lag. Damlag 2 avslutade mästerskapet med flaggan i topp och vann sina två sista placeringsmatcher – först mot Nya Zeeland med 12–5 och därefter mot Argentina med 12–10 – vilket gav dem en slutlig 9:e plats av 11 lag.

Individuella prestationer som imponerade

På individuell nivå levererade flera svenska spelare. Herrarnas Romel Belcher stod för en mycket fin prestation och slutade som femte bästa poänggörare av alla spelare i turneringen. Han gjorde hela 47 poäng – trots att han inte fick några poäng i den inställda matchen mot Serbien.

På damsidan var Agatha Boye Niemelä från Damlag 2 Sveriges främsta poängplockare med 24 poäng. Strax bakom henne kom Larissa Strante Worseck från Damlag 1 med 22 poäng. Båda spelarna visade att de kan kliva fram och leverera viktiga poäng när det gäller som mest.

Agatha Boye Niemelä blev den främsta svenska poängplockare bland damerna

Romel Belcher stod för ett poängmässigt fint mästerskap där han slutade på 5:e plats av samtliga spelare

Förbundskaptenens reflektioner – och blick framåt

Efter turneringen reflekterade förbundskaptenerna Johanna Lamhauge Karmgård och Novica Matic över Sveriges insats och framtida utvecklingsmöjligheter:

"Lagen har gett 100 % i matcherna. Alla hade som mål att komma till slutspelet, två av tre lag lyckades." sammanfattade de två

På frågan vad Sverige behöver jobba på framöver svarar de "Vi behöver ha fler träningsläger och anpassa 3x3-spelet efter säsong. Fysik, snabbhet och spelförståelse är områden vi måste fokusera på. Det är helt olikt vanlig 5-5 basket. Under mästerskapet har vi lärt oss mycket, både spelare och coacher, erfarenheter vi tar med oss hem och bygger vidare på."

De två glädjs dock över att Sverige kunnat skicka både dam- och herrlag, något som även glädjes hos flera andra internationella nationer. "Det är många länder och DIBF som är glada över att Sverige äntligen är tillbaka i den internationella dövbasketen efter ett långt uppehåll. Vi som lag har haft en väldigt fin gemenskap och en härlig resa tillsammans under VM-veckan. Ett fint minne vi tar med oss hem." avslutar Johanna och Novica

Nästa steg för svensk 3x3-basket

Nästa 3x3-VM äger rum 2026, men värdlandet är ännu inte bestämt. Sverige har visat att vi har utvecklingspotential men att det finns saker att jobba med for att komma upp till bland de allra främsta internationellt.

Komplett resultat från 3x3 VM kan hittas här: 2024 DIBF 3×3 World Cup Standings | Deaf International Basketball Federation Länk till annan webbplats.

Bilder från 3x3 VM kan hittas här: 2024 DIBF 3×3 World Cup Photo Gallery | Deaf International Basketball Federation Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2024-12-16

Senast uppdaterad: 2024-12-16

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.