Emma Sätterlund & Mairi Shadabi blev de svenska medaljörer när EM i Bowling avgjordes
Mellan 7-17 augusti genomfördes Bowling EM i Bryssel, Belgien där Sverige skickade en trupp på 6 aktiva fördelade på 3 damer & 3 herrar samt 3 ledare. Det var ett mästerskap med varierande resultat men de svenska damerna Emma Sätterlund och Mairi Shadabi visade fina spel genom hela mästerskapet som i tvåmanna räckte hela vägen till ett brons!
De som representerade Sverige var
Mathias Andersson, huvudansvarig
Yvonne Sandblom, förbundskapten damer
Ulf Sandblom, förbundskapten herrar
Ann-Charlotte Dahlberg, IK Scania
Mairi Shadabi, IK Hephata
Emma Sätterlund, Trollhättans DIK
Albin Wase, IK Hephata
Anders Sundberg, IK Scania
Ulf Andersson, Jönköpings DIK
Senaste gången Sverige knep en medalj var 2018 då damernas tremanna lyckades ta hem ett brons i EM i Munchen, därefter har det varit ett par tuffa år för det svenska landslaget. Förväntningarna var således inte skyhöga inför EM även om alla spelare hade som målsättning att åka hem med en medalj.
Oljeprofil i varje mästerskap är något som är utmanande, det var inget undantag denna gång. Bowlingens oljeprofiler är i vilka mönster man lägger ut oljan på banan. Ofta i Sverige brukar man lägga mer olja i mitten av banan (längsled) så om man missar slaget till vänster så glider klotet lite längre och man får större chans att träffa perfekt ibland käglorna. På Mästerskapen är profilerna mer platta och därmed svårare, till detta mästerskap var det tre olika valbara oljeprofiler (42, 43 och 44 fot lång) som är lite längre än vad det brukar vara.
"När vi spelar med kloten på banan så flyttas oljan och därmed ändrar sig banan hela tiden när vi spelar på den. Det är dessa förändringar som vi behöver bli snabbare på att förstå och hur vi ska spela på den för stunden." förklarar Mathias Andersson
Sverige fick 2 dagars inspelningsdagar för att träna på oljeprofilerna som efter lottningen blev den som var 42 fot lång, något som ledarstaben ansåg var det bästa alternativet av de som fanns möjliga för Sveriges del.
Singelspel - 8 & 9 augusti
Mästerskapens första tävlingsdagar var singelspel, där damerna gick ut först. Det märktes tydligt att nerverna spelade ett spratt för samtliga damspelare, de fina resultat under inspelningsdagarna togs inte riktigt med till singelspelet där spelet låste sig. Emma Sätterlund var bästa svenska damspelare på 25:e plats men var långt från att komma bland de 4 främsta som fick spela semifinalen, Mairi Shadabi slutade på 31:a plats och placeringen bakom hittade vi Ann-Charlotte Dahlberg.
RESULTAT DAMER SINGELSPEL
1. Sabrina Forsyth, Tyskland, 186.33 (snitt efter 6 serier i grundserien)
2. Kateryna Kovalchuk, Ukraina, 211.33
3. Noemie Raynaud, Frankrike, 221.17
3. Anzhelika Zhukova, Ukraina, 211.00
25. Emma Sätterlund, Sverige, 164.47
31. Mairi Shadabi, Sverige, 158.17
32. Ann-Charlotte Dahlberg, Sverige, 157.50
För herrarna började det likt damerna, där både Anders Sundberg och Ulf Andersson som började under förmiddagen inte fick spelet att stämma och hamnade långt från toppen med 38 respektive 44 placeringar. Den tredje svensken Albin Wase började under eftermiddagen och var klart den som klarade sig bäst och levererade ett stabilt spel som till slut räckte till en fin 16:e placering vilket var bäst bland samtliga svenskar efter dag 1.
RESULTAT HERRAR SINGELSPEL
1. Vladyslav Ialovega, Ukraina, 208.50 (snitt efter 6 serier i grundserien)
2. Ludovic Bartout, Frankrike, 204.50
3. Daniel Duda, Tyskland, 214.33
3. Simon Wildenhayn, Tyskland, 209.83
16. Albin Wase, Sverige, 190.33
38. Anders Sundberg, Sverige, 171.00
44. Ulf Andersson, Sverige, 166.33
Tvåmanna - 10-11 augusti
Efter singelspelet var det dags för tvåmanna, Sveriges renodlade lag var Emma Sätterlund / Mairi Shadabi samt Albin Wase / Ulf Andersson. Ann-Charlotte spelade med en tjeck och Anders med en ungrare, de kunde inte vinna medaljer i mixade lag men däremot samla in individuella poäng. Först ut var damerna och nervositeten som fanns under singelspelet var som bortblåst hos Emma och Mairi, duon levererade stabila siffror där Mairi kanske spelade sitt livs bowling och levererade en stabil snittpoäng på 184.83 som individuellt var 5:e bäst av samtliga bowlare. Även Emma levererade fina siffror, båda två fick bra uppbackning av förbundskaptenen Yvonne Sandblom genom samtliga serier. När de 6 serierna spelats fick Sverige chockbeskedet att de var 3:e bästa tvåmannalaget av samtliga, vilket innebär medaljgaranti då de 4 främsta går vidare till semifinal och vinnarna spelar om guld/silvret medan förlorarna får bronsmedaljerna.
Sverige ställdes mot tvåan Frankrike och det blev en mycket jämn serie men till slut knep Frankrike det längsta strået med stjärnan Noemie Raynaud i spetsen, slutsiffrorna blev till slut 350-369. Frankrike besegrade sen Ukraina i finalen där Noemie på nytt dominerade, surt att vara så pass nära finalen men bronsmedaljen var en mycket fin bedrift för våra svenskar!
RESULTAT DAMER TVÅMANNA
1. Raynaud/Scellier, Frankrike, 186.75 (snitt efter 6 serier i grundserien kombinerat)
2. Kovalchuk/Zhukova, Ukraina, 191.08
3. Sätterlund/Shadabi, Sverige, 183.33
3. Diachenko/Semizenko, Ukraina, 178.42
-. Dahlberg/Mimrova, Sverige/Tjeckien, 144.33
Dagen därpå var det dags för herrarna att spela tvåmanna, stärkt av damernas framgångar fanns det förhoppningar om att även herrarna skulle få till fina placeringar. Inledningsvis började Sverige med en stark första serie med 397 totalt för båda, men spelet var alldeles för ojämnt och båda två levererade fina resultat varvade med bottennapp. I tre av 6 serierna lyckades de skrapa ihop mindre än 300 poäng tillsammans vilket är långt från de främsta, efter samtliga 6 serier spelats konstaterades det att Sveriges resultat inte räckte till bättre än 26 plats av 28. Anders Sundberg var den svensk som levererade bäst resultat för dagen men även resultatet var rätt ojämnt och resultatet inte räknas in i tvåmannaabellen. Det blev en storslam för tyskarna som tog både guld och silvret, svenskbekantingen Kevin Lindemann som deltog i det senste lag-SM var del av silverlaget.
RESULTAT HERRAR TVÅMANNA
1. Wildenhayn/Duda, Tyskland, 196.25 (snitt efter 6 serier i grundserien kombinerat)
2. Forsyth/Lundemann, Tyskland, 193.08
3. Bartholome/Simons, Belgien, 211.17
3. Bartout/Delsol, Frankrike, 210.33
26. Andersson/Wase, Sverige, 163.00
-. Sundberg/Popele, Sverige/Ungern, 170.75
Tremanna - 12-13 augusti
Efter tvåmanna var det dags att skifta om fokuset till tremanna där de färska bronsmedaljörerna blev kompletterad med den rutinerade Ann-Charlotte Dahlberg och det fanns förhoppningar om att man skulle följa upp fina resultat från tvåmanna med ytterligare framgångar i tremanna. Dessvärre så saknades stabiliteten som fanns från tvåmanna, spelet höll inte samma nivå även om Emma Sätterlund försökte leda trion med fina personliga resultat. I tremanna krävs det dock att samtliga tre levererar och denna dag räckte det inte till, Sverige slutade på en sjundeplacering av 13. Emma och Mairi hade dock fina placeringar inför Masters, 9 respektive 20, där de 24 främsta tävlar vidare.
RESULTAT DAMER TREMANNA
1. Diachenko/Semizenko/Korzh, Ukraina, 175.11 (snitt efter 6 serier i grundserien kombinerat)
2. Klinke/Forsyth/Linz, Tyskland, 177.39
3. Cerna/Malerova/Klofacova, Tjeckien, 169.67
3. Kovalchuk/Zhukova/Prychyna, Ukraina, 171.78
7. Sätterlund/Shadabi/Dahlberg, Sverige, 160.72
Därefter var det dags för herrarna att försöka avsluta mästerskapet snyggt, när alla tre spelade tillsammans i tremanna. Dock var det fortsatt ett alltför ojämnt spel, levererade någon i laget en fin serie så levererar en annan sämre serie och sen blev det ombytta roller. Serier på 231, 213, 205 varvades med 136, 139, 144 vilket inte håller i tremanna. Anders Sundberg avslutade dock mästerskapet på topp och var den främsta svensken i tremanna, hans snittresultat på 183.50 placerades över halvan. Som lag slutade dock Sverige på 12:e plats av 14 (15 om man räknar med tyska 2:a laget som bestod av enbart 2 spelare och såklart hamnade sist).
RESULTAT HERRAR TREMANNA
1. Delsol/Pelican/Bartout, Frankrike, 195.67 (snitt efter 6 serier i grundserien kombinerat)
2. Bocquet/Kristensen/Helstrand, Danmark, 183.94
3. Didorenko/Ialovega/Trubin, Ukraina, 204.17
3. Wildenhayn/Forsyth/Lindemann, Tyskland, 199.06
12. Andersson/Sundberg/Wase, Sverige, 173.83
Femmanna & Masters - 14-17 augusti
Efter de kompletta svenska lagen spelat klart tvåmanna och tremanna valde enbart Emma Sätterlund, Mairi Shadabi & Albin Wase att försöka nå Mastersslutspel där de 24 främsta individuella spelare tävlar mot varandra i en slutspelsformat. Vilka som var de 24 främsta räknades från de individuella resultaten från samtliga tävlingar under mästerskapet, även om Sverige saknade femmanna-lag så skulle spelarna som spelade i kombolagen få deras individuella poäng inräknade.
Mairi & Emma spelade tillsammans med två Nederländarna och levererade stabila siffror som befäste deras positioner i Masters, Emma slutade på en mycket fin 9:e placering av totalt 52 spelare medan Mairi även hade en mycket fin dag och klättrade upp från 20:e plats till 12:e plats. Albin som låg på 35:e placering inför femmanna visste det var väldigt svårt att nå bland de 24 främsta men gav det ett försök, det blev dock mästerskapet sämsta dag och ingenting stämde riktigt. Istället för att klättra uppåt ramlade han tyvärr ned till 41:a plats av 61 spelare totalt, istället för Mastersslutspel fick han heja fram damerna.
När det var dags för Mastersslutspel ställdes Emma Sätterlund mot Lydia Bartholome från Belgien i första omgången, det blev en komfortabel seger med 2-0 i serier där Emma aldrig var hotad. Mairi Shadabi ställdes mot Madita Herbst från Tyskland, Madita var väldigt bra i första serien och vann rätt komfortabelt och i den andra serien ledde hon även, men Mairi spelade lugnt och metodiskt och vände efter lite drama. I den sista serien tappade Madita sitt fina spel men spärrade på bra, det var jämnt ända fram till 9:e och 10:e rutan där Madita fick in 2 strikes - med hjälp av lite tur. Mairi svarade starkt med två strikes och behövde ytterligare en sista strike för att vinna serien, men tyvärr fanns 1 kägla kvar. Mairi förlorade alltså med en ynka kägla.
"Det kändes inte helt rättvist men så här är bowlingen, man ska ha tur i avgörande ögonblick. Jag tror att Mairi hade kunnat gå långt annars." säger Mathias Andersson
RESULTAT MASTERS OMGÅNG 1
Emma Sätterlund, Sverige - Lydia Bartholome, Belgien 2-0 (201-147, 224-153)
Mairi Shadabi, Sverige - Madita Herbst, Tyskland 1-2 (172-238, 200-193, 188-189)
Emma Sätterlund lottades därefter att möta starka Noemie Raynaud från Frankrike som tog brons i singel och guld i tvåmanna. Emma vann första serie ganska enkelt men i den andra serien kom Noemie igång och vann den enkelt hon med. I den tredje serien var båda lite nervösa och spelet satt inte i helt, till slut vann Noemie med 195-180. Erfarenheten från Masterformaten saknades hos tjejerna som spelade formaten för första gången någonsin, erfarenheten de fick kommer dock vara värdefulla för de kommande mästerskapen.
RESULTAT MASTERS OMGÅNG 2
Emma Sätterlund, Sverige - Noemie Raynaud, Frankrike 1-2 (180-172, 170-213, 180-195)
Kateryna Kovalchuk från Ukraina vann damernas Masters och Frederic Delsol från Frankrike vann herrarnas Masters, den sistnämnda förlorade varje första serie under hela Mastersslutspel och låg under i den avgörande serien för att sen till slut ändå vinna allt!
SDI Bowling huvudansvarige Mathias Andersson sammanfattar mästerskapet i sin helhet så här:
"Vill börja med att tacka förbundskaptenerna Ulf Sandblom och Yvonne Sandblom för deras insatser i bowlinglandslaget, detta var deras sista mästerskap. Dom har svårt att följa med till Japan i november -2025 därför tackar dom för sig. På damsidan gör de en superinsats i tvåmannalaget och tar medalj, vilket är fantastiskt bra. Sen blir det lite för mycket dipp i singeln och tremannalaget. På herrsidan så finns det flera ljuspunkter under mästerskapet men dipparna var lite för många och lite för länge.
Jag tror att med annorlunda träning/tävlingsspel och att vi kanske kan få de pappalediga spelarna på banan igen så kommer vi att ha goda möjligheter till medalj framöver. Sverige har halkat efter de bästa nationerna i Europa, vi behöver träna lite annorlunda för att kämpa om medaljerna mer kontinuerligt. Jag anser att vi kommer att behöva träna mycket mer på speltaktik, hur vi spelar i banan och förmåga att ändra vårt spel efter hur banan förändrar sig. Även den mentala biten behöver tränas, det är något vi kommer satsa på framöver." säger han
Den sista gruppen landade i Arlanda sent igår kväll och uppvaktades av förbundsordföranden Alexandra Polivanchuk som å förbundets vägnar hyllade främst de nyblivna bronsmedaljörerna, Emma Sätterlund och Mairi Shadabi för deras fina prestationer. Nu laddar bowlinglandslaget om och förbereder sig inför Deaflympics 2025 som genomförs i Tokyo, Japan mellan 15-26 november 2025. Vilka som representerar Sverige kommer att offentliggöras under 2025!
Komplett resultat samt ytterligare information om mästerskapet kan hittas på arrangörernas hemsida: EC Deaf Bowling 2024 Länk till annan webbplats.