Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Historiskt brons till Theodor Thor under Friidrott-SM

Arto Thor tillsammans med färske bronsmedaljören i Spjut Theodor Thor

Under helgen tävlade flera av våra Dövidrottare på den högsta tävlingsscenen i Sverige när Friidrott och Orientering SM genomfördes i Uddevalla respektive i Västerås. Samtliga fyra landslagsfriidrottarna, som parallellt förbereder till Friidrotts VM, startade under Friidrotts SM där det blev flera fina resultat. Allra bäst gick det för vår VM- och EM-guldmedaljör Theodor Thor som äntligen fick sin välförtjänta SM-medalj när han tog hem bronset i Spjut.

Friidrott SM genomfördes i Uddevalla mellan 28-30 juni medan SM i Sprintorientering fanns på programmet i fredags & lördags under SM-veckan som genomfördes under hela förra vecka i Västerås. Vi börjar med SM i Sprintorientering där landslagslöparen Nils Forsberg-Rundström som haft ett otursfyllt EM i Riga, Lettland representerade sin orienteringsklubb IFK Enskede. Kvalet genomfördes under fredagskvällen i ett ösregnigt Västerås, banan beskrevs som väldigt löpbetonad och tekniskt enkel bana. Förutom en mindre miss i starten på ca. 5-10 sekunder gick Nils relativt rent tekniskt men det regniga vädret hjälpte inte honom direkt då han springer med glasögon och det var riktigt ansträngande att försöka läsa in kartan då. Efter att ha sprungit in på 17:48 visade det sig att han missade A-finalen med ynka 1 sekund då han var 21:e placerade i sitt kval, riktigt surt då A-finalen visades på TV i bästa sändningstiden.

I B-Finalen sprang Nils stabilt, förutom en mindre miss och det räckte till en fin 5:e plats vilket var hans bästa placering i SM. Förhoppningsvis klättrar han upp ytterligare placeringar framöver. Vinnaren blev Jonatan Gustafsson som är en landslagslöparna som åker till Edinburgh, Skottland om två veckor för att tävla i Sprint-VM. Komplett resultat från Sprint SM kan hittas här: Eventor - Officiell resultatlista för SM, sprint (Swedish League, #6), final (orientering.se) Länk till annan webbplats.

Vill man titta på A-finalen av individuell Sprint (som Nils inte är med i) kan man titta här: SM-veckan – Orientering sprint | SVT Play Länk till annan webbplats.

Cirka 35 mil sydväst genomfördes även Friidrott SM som inte var del av SM-veckan av den naturliga anledningen att det är ett betydligt större arrangemang som behöver eget arrangemang. Här deltog samtliga våra fyra landslagsaktiva, som samtidigt förbereder till Friidrotts VM, Stefan Franzén, Simon Sharapo, Otto Kingstedt samt Theodor Thor. De två förstnämnda deltog i såväl 100 som 200 meter medan Otto sprang 10 000 meter och Theodor i sin paradgren spjut där han är bäst i världen bland Döva.

Först ut var det kval i 100 meter under fredagen där såväl Stefan som Simon sprang, den förstnämnda sprängde drömgränsen 11 sekunder och kunde fira fredagen med ett nytt personligt rekord. Simon sprang in på finfina 10.82 vilket är årets andra bästa tid men en bit från personbästa tillika svenska rekordet på 10.63 som togs för cirka 3 veckor sen. Ingen av tiderna räckte tyvärr till att gå vidare till finalen, vinnaren blev den stora landslagsstjärnan Henrik Larsson. Värt att notera är att Simons personbästa hade gett en mycket fin 6:e plats i finalen så han är däruppe och nosar!

Därefter sprang Otto Kingstedt 10 000 meter i ett riktigt starkt startfält, ett lopp som blev ganska taktiskt och inte så snabbt som det skulle kunna gå. Under flera sekvenser av loppet drog Otto hela fältet, runt 20:e minuten höjde Otto tempot lite och ledarklungan började spridas lite. Med 5 minuter kvar ryckte en ny ledarklunga iväg med 5 löpare som Otto inte var del av men han fortsatte i ett starkt tempo, till slut sprang han in på en mycket fin 29:53 minuter vilket var 18 sekunder från vinnaren från samma klubb, Hässelby SK, Samuel Russom.

Därefter var det dags för Theodor Thor att visa sina kvalitéer, han kom till årets SM med en nyläkt fotskada som besvärat honom på sistone. Redan vid uppvärmningen slog dock han upp skadan men bet ihop ordentligt och var bland de 8 främsta efter 3 kast så han fick fortsätta de sista 3 kasten. Efter det fjärde kastet låg Theodor på 5:e plats, men vid det femte kastet slog han till ett starkt kast på 65.81 meter vilket förde honom upp till en tredje plats. Ingen förutom de två före kunde matcha kastet och efter samtliga 6 kast kunde Theodor äntligen jubla över sin första bronsmedalj, en imponerande bedrift med tanke på skadebesväret!

"Känslan inför tävlingen var utan några förväntningar på grund av en skada i foten som hade precis läkts ihop några dagar innan SM. Kasttekniken var bra och formen super, men under första uppvärmningskastet slog jag upp skadan i foten igen och blev tvungen att få akuttejpning av en sjukgymnast på plats. Så fick bita ihop och kämpa mig till längder som skulle räcka till medalj. Min insats var stark, att trotsa smärtan i vänsterfoten för att kunna tävla säger nog det mesta om hur mycket en SM medalj betyder inom friidrott." säger Theodor

Nu har Theodor, med hjälp av Svenska Friidrottsförbundet, fått remiss till en MR-specialist så han kan få hjälp med att undersöka vad som gått snett i foten och få bort så mycket som möjligt av smärtan inför VM i Taiwan. Då kan det bli ett mycket roligt VM för Theodor!

Under lördagen var det kval i 200 meter för såväl Stefan Franzén som Simon Sharapo i ett stort och starkt startfält, den förstnämnda fick springa i samma heat som stjärnan Henrik Larsson. Precis som under fredagen slog Stefan till med ett nytt personbästa med finfina 22.38 som dock hade för mycket medvind, men oavsett vad är det ett kvitto på Stefans fina utveckling på sistone med flera personbästa på löpande band! Simon sprang in som trea i sitt heat på 21.98s vilket var en bit från sitt personbästa men räckte ändå till semifinalplatsen under söndagen.

Simon fick med andra ord även springa under söndagen då semi- och final i 200 meter skulle avverkas. Idag fick Simon springa i samma heat som Henrik, men energin hos Simon var slut efter flera dagars tävlande och han orkade inte riktigt hålla upp sitt maxkapacitet. Han sprang in på 22.25s vilket är en bit från sin personbästa på 21.60s, men lär trots allt ta med värdefulla erfarenheter från helgen till Friidrotts VM.

Samtliga tävlingar från Friidrotts SM kan ses i efterhand på SVT Play här: Friidrott: SM | SVT Play Länk till annan webbplats.

Friidrottsgänget under SM i Friidrott

Stort grattis till era fina framgångar bland de allra främsta inom elitidrotten, bedrifterna visar på att även Döva idrottare kan häva sig bland de allra bästa i Sverige och dessa idrottare bör ses som förebilder av samtliga döva idrottare i Sverige som har drömmar och ambtioner till att vara bland de allra främsta!

Publicerad: 2024-07-01

Senast uppdaterad: 2024-07-01

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.