EM i Sprintorientering inleds imorgon!
Mellan 6-11 juni genomförs EM i Sprintorientering i Riga, Lettland där Sverige skickar en trupp på 5 löpare & 1 ledare där tre distanser kommer att genomföras. Dessutom åker 7 veteraner från Sverige som representerar deras klubbar i Världscupen för veteraner.
Detta EM blir historiskt inom internationella dövorienteringen då det är det allra första renodlade Sprintmästerskap, tidigare har EM alltid kombinerat både sprintdistanser med skogsdistanser. Sprintmästerskapet arrangeras av Lettiska Dövidrottsförbundet tillsammans med Lettiska Orienteringsförbundet, där tre sprintdistanser finns på programmet; individuell sprint, sprintstafett (2 damer+2 herrar) och short race. De två förstnämnda distanser är svenskarna bekanta med men den sista distansen, short race är extremt ovanligt i Sverige men betydligt mer vanligare inom baltnationerna. Distansen är längre än individuell sprint där vinnartiden beräknas hamna på cirka 25-30 minuter, för att jämföra med individuell sprint som har 12-15 minuter i vinnartid. Sverige har anmält sig till samtliga distanser där max 3 löpare får springa i varje individuell distans & 2 damer samt 2 herrar till sprintstafetten.
I damklassen har totalt 23 löpare från 11 nationer anmält sig till EM och i herrklassen 30 löpare från 12 nationer, i sprintstafetten anmäls 7 nationer.
Mästerskapet inleds med en 'model event' på fredag, individuell sprint på lördag därefter blir det sprintstafett på söndag innan mästerskapet avrundas med short race på måndag. De två första tävlingsområden genomförs cirka 30 minuters bilfärd från Riga, nämligen Ikskile (individuell sprint) & Salaspils medan den sista distansen genomförs i Riga/Dzirciems. Den svenska truppen som tagits fram av landslagsledningen består av 4 herrlöpare samt 1 damlöpare tillsammans med förbundskaptenen, dessutom deltar en veteranlöpare i sprintstafetten så Sverige får ett komplett lag. Följande representerar förbundet under EM i Riga:
Per Forsberg, Förbundskapten
Petra Eklund (sprint, sprintstafett & short race)
Nils Forsberg-Rundström (sprint, sprintstafett & short race)
Frej Fredman (sprint, sprintstafett & short race)
Jesper Melin (sprint)
Rihards Darzins (short race)
Anne-Marie Strömsten (sprintstafett)
Stafettlaget kan eventuellt justeras beroende på hur den individuella sprinten går, de som inte springer i EM-klassen kommer dock få springa stafett utom tävlan där varje lag består av 2 löpare istället för 4.
Vi har kollat med förbundskaptenen Per Forsberg hur läget ser ut hos den svenska truppen samt vad som väntar de svenska löparna i Riga.
Först och främst, hur har förberedelserna inför EM gått?
"Det har gått bra. De gemensamma förberedelserna har främst bestått i att vi har genomfört två sprintläger under våren - ett i Göteborg 20-21 april och ett i Stockholm 18-19 maj. I Göteborg fokuserade vi på allmän sprintmetodik - att ha bra framförhållning och inte springa fortare än att man vet var man är och samtidigt vart man ska. I Stockholm har terrängen varit mer relevant för vad som väntar på EM i Riga. Att vara förberedd för ett EM kräver dock att varje löpare har gjort sitt jobb med den dagliga träningen. Jag tycker dock att det verkar som om vi ligger bättre till än till tidigare mästerskap under de tre år jag har varit involverad." säger Per
Det som skiljer Orientering från de flesta andra idrotter är att terrängen, området, typ av bebyggelser skiljer sig överallt vilket innebär en annan utmaning där man måste vara redo på vad för typ av terräng man möter.
Vilken typ av terräng kan det svenska landslaget vänta sig i Riga?
"Man kan aldrig veta precis vad som väntar utan man får göra många kvalificerade gissningar. Vi har använt uppgifter om avlyst område och använt Google Streetview för att få en bild av de bostadsområden som utgör "terrängen" i Riga. Det handlar om trevånings lamellhus med en hel del gräsmattor och träd emellan - något vi övat på i Stockholm. Det är dock mer flackt i Riga och vi tror att det kommer att bli löpstyrka som avgör snarare än orienteringsskicklighet. Detta med tanke på terrängens karaktär och det faktum att banlängderna är 4 km för herrar och 3,3 km för damer. Eftersom segrartiderna ska ligga på 12-15 minuter innebär det kilometertider på en bra bit under 4 min för herrarna och under 5 min för damerna, vilket är väldigt snabbt. Banorna mäts ju fågelvägen så det indikerar att det inte kommer att bli så många hinder att runda, alltså - löpvägarna borde ligga ovanligt nära det rakaste strecket mellan kontrollerna och därmed ganska lätt orientering." gissar Per på
Under det senaste VM i Stockholm blev det historiska VM-medaljer för det svenska landslaget, totalt 3 medaljer fördelade på 1 silver och 2 brons där två av medaljerna kom till under sprintdistansen som båda togs av Nils Forsberg-Rundström, i supersprintstafetten kombinerat med Petra Eklund.
Vilka förväntningar finns på det svenska laget egentligen?
"Ofta sätts resultatmål i sådana här sammanhang och helt klart är att vi siktar på medaljer. Känslan är att vi närmat oss toppen bland de europeiska länderna där fr.a. Ukraina och Litauen har många starka löpare. Så låt oss sticka ut hakan och sikta på tre medaljer i EM. Men det är alltid svårt med resultatmål. Hur andra löpare förberett sig kan vi omöjligt påverka. Det jag kan lova är dock att våra löpare kommer att prestera på toppen av sin förmåga vid EM. Vi jobbar hellre med prestationsmål - sådant vi själva kan påverka. Sen får vi se hur långt det räcker i konkurrensen." avslutar Per
Parallellt med EM genomförs även Veteran-världscupen som inte är ett officiellt mästerskap och löparna har således ingen möjligt att representera förbundet, istället representerar veteranerna deras föreningar likt under VM i Stockholm. Totalt 7 veteraner från Sverige åker ner med den svenska truppen till Riga, bland namnen finns många välbekanta och tidigare landslagslöpare som skördat flera fina framgångar internationellt tillsammans med några relativt nya orienterare som tagit för sig rejält på sistone. Samma distanser som i EM finns med i Världscupprogrammet, dock givetvis kortare distanser och med viss modifering som bl.a. 2 löpare per stafettlag, handikapptid för de yngsta i respektive åldersklass mm. Följande veteranlöpare åker ner till Riga:
Anne-Marie Strömsten, IK Virtus
Carl-Erik Sjöberg, IK Virtus
Anna Racki, DSK Dalir
Adam Racki, DSK Dalir
Anna Pålsson, IK Hephata
Jonas Berglund, IK Hephata
Peteris Kursitis, IK Hephata
Enligt arrangörerna kommer det att publiceras liveresultat från EM i Lettiska Orienteringsförbundets hemsida, se till att följa Svensk Dövorientering - Facebook Länk till annan webbplats. så kommer ni få direktlänk till liveresultat där. Svensk Dövorientering kommer även att publicera inlägg, bilder, video och resultat fortlöpande under mästerskapet, detta vill ni inte missa så se till att följa dem på Facebook!
Ett stort lycka till samtliga deltagare och HEJA SVERIGE!