Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Deaflympics fyller 100 år

I år fyller Deaflympics 100 år, Svenska Dövidrottsförbundet har nu inledat en dialog med Riksidrottsmuseet för utvecklingen av mussets olympiska tema.

Förbundsordförande Alexandra Polivanchuk, vice ordförande Urban Mesch och generalsekreterare Patrik Drivstedt från Svenska Dövidrottsförbundet besökte Riksidrottsmuseet för några veckor sedan, där fick SDI möjlighet att hålla ett möte med projektledaren och personalen om deras planer att utveckla museet med olympiskt tema, i samarbete med det Olympiska museet i Lausanne, Schweiz.

SDI betonade vikten av att inkludera Deaflympics i den olympiska familjen tillsammans med Paralympics. Deaflympics har funnits mycket längre: för 100 år sedan, den 10 augusti 1924, började de första Deaflympics - då kända som de Internationella Tysta Världsspelen - i Paris, Frankrike. Samma år grundades också ICSD (International Committe of Sports for the Deaf) - då känt som Comité International des Sport des Sourds (CISS).

Det är viktigt att bevara dövidrottens historia och pionjärerna inom dövidrott, som har bidragit till idrottsrörelsen på flera olika sätt som många inte är medvetna om. Besökare som är döva eller hörselskadade ska känna att det fanns sådana som dem, och att de kan bli framgångsrika inom dövidrott. Museet kan också ge en lärorik upplevelse för dem som inte känner till dövidrott. Svenska Dövidrottsförbundet är glada att museet är positiv till ett samarbete, och förhoppningsvis kan vi alla känna oss inkluderade på riktigt när vi besöker Riksidrottsmuseet på Djurgården.

Deaflympics fyller alltså 100 år i år! Utställningen kommer att vara öppen varje dag från 25 april till 5 juli 2024, från kl. 13:00 till 18:00, på INJS (254, rue Saint-Jacques 75005 Paris), läs mer om utställningen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs även om Jubileumslogon till Deaflympics här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-05-02

Senast uppdaterad: 2024-05-02

Författare: Jannicke Kvitvær

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm