Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Sätterlund & Wase är 2024 års guldmedaljörer i Individuellt-SM i Bowling!

Under helgen, 20-21 april, genomfördes 2024 års Indidivuellt SM i Bowling i Bowl4Joy, Vårby som IK Hephata arrangerade. Det blev en spännande helg och högklassiga matcher innan man under söndagen kunde kora Emma Sätterlund, Trollhättans DIK & Albin Wase, IK Hephata till 2024 års Svenska Mästare i Individuellt-SM i Bowling. Här nedan kommer en sammanfattning av helgen, skriven av SDI Bowling huvudansvarige Mathias Andersson

Det var många deltagare som kom till ett snöigt Stockholm och Vårby Bowlinghall. På lördagen spelades sex serier för både damer och herrar, där tävlingar i 2-mannalag och oldboys/oldgirls avgjordes. Banorna var oljade med den kluriga profilen Räven. De som spelade närmare kanten hade en fördel och fick mer sväng på klotet i slutet av banan.

Damerna började spela på morgonen. Liva Vaivade var morgonpigg och startade starkt, vilket ledde till att hon ledde efter dag ett. Efter henne var det jämnt bland damerna, där Lotta var något starkare. Därmed vann Lotta Dahlberg guldmedaljen i oldgirls. Det var jämnt i kampen om de andra medaljerna. Eva Ulfsparre gjorde en stark sista serie och knep silvret med fem poäng före Lillian Cardiff. Marie Eriksson var nära en medalj, men tyvärr räckte inte poängen i den sista serien.

Oldgirls:

 1. Ann-Charlotte Dahlberg, IK Scania, 1057
 2. Eva Ulfsparre, Trollhättans DIK, 976
 3. Lillian Califf Nilsson, IK Scania, 971

Medaljörer Oldgirls

Liva hade den högsta poängen bland damerna och med god hjälp från Mairi vann de guldmedaljen för 2-mannalag damer. Emma och Eva gjorde ett försök att spurta i den sista serien, men det räckte inte för att ta silvret från Lotta och Lillian, som blev silvermedaljörer.

Tvåmanna damer:

 1. Liva Vaivade och Mairi Shadabi, IK Hephata, 2199
 2. Ann-Charlotte Dahlberg och Lillian Califf Nilsson, IK Scania, 2028
 3. Emma Sätterlund och Eva Ulfsparre, Trollhättans DIK, 2009

Medaljörer tvåmanna damer

Efter lunch var det herrarnas tur. Peter Nilsson visade direkt att han inte tyckte banorna var särskilt kluriga och började med 221 poäng i första serien. Albin Wase öppnade också starkt, och Anders Nordell gjorde hela 248 poäng i sin serie. I den tredje serien inträffade en komisk händelse när Albin fastnade med tummen i klotet, vilket ledde till att han följde med ut på banan och klotet slog honom i huvudet. Trots detta fortsatte han att spela bra och hade det högsta resultatet efter sex serier. Urban Ljungkvist spelade starkt i de sista serierna och tog poäng på 232 och 214.

Inför den sista serien i Oldboys ledde Anders Nordell före Urban Ljungkvist och Anders Sundberg. Sundberg gav inte upp och samlade 234 poäng i den sista serien, medan Urban kämpade på med 190 poäng och Nordell hade en tuff sista serie med 166 poäng. Det blev en spännande avslutning där Sundberg vann med åtta poäng före Urban som var fyra poäng före Nordell.

Oldboys:

 1. Anders Sundberg, IK Scania, 1122
 2. Urban Ljungqvist, Jönköpings DIK, 1114
 3. Anders Nordell, IK Hephata, 1110

Oldboys 2024

I tvåmannatävlingen vann Albin Wase och Ruslanas avslappnat. Kampen om silver och brons var mer spännande. Anders Nordell och Drapsa fick ihop 356 poäng i den sista serien. Ulf Andersson och Ove Persson gjorde en stark slutspurt med 411 poäng där Ulfs sista serie om 259 poäng var avgörande för att säkra silvret med 19 poäng före Anders och Drapsa.

Tvåmanna herrar:

 1. Albin Wase och Ruslanas Minkevicius, IK Hephata, 2255
 2. Ulf Andersson och Ove Persson, Jönköpings DIK, 2168
 3. Anders Nordell och Szczepan Drapsa, IK Hephata, 2149

Medaljörer tvåmanna herrar

På söndagen fortsatte alla att spela ytterligare sex serier för att tävla om SM-medaljerna. De sex bästa damerna och herrarna gick vidare till kvartsfinaler/semifinaler/finaler i karusellformat där de sämsta resultaten ledde till utslagning. Slutligen möttes karusellvinnarna i en ren SM-final.

På söndagen spelade herrarna först. Albin fortsatte att spela bra och hade återigen den högsta slagningen, vilket ledde till att han kvalade in som etta. Anders Nordell var på spelhumör och kom på tredje plats. Den stora överraskningen var Anders son, Henrik, som hade spelat övertygande under hela kvalet och kom femma. Dessa tre spelare möttes sedan i en karusell.

Anders Sundberg spelade bra under kvalet och avslutade med en dubbelstrike i den sista rutan för att komma tvåa. Urban Ljungqvist, som nyligen genomgått en cancerbehandling, fortsatte att spela imponerande bra. Owe Persson kämpade tappert och tog den sista finalplatsen. I den första omgången var det far och son Nordell som fick lämna karusellen. I karusellfinalen var det jämnt mellan Urban och Anders, men Anders lyckades få med sig några extra strikes och vann medan Albin vann över Owe.

Det innebar att karusellvinnarna Anders och Albin skulle mötas i en ren SM-final över en serie. Sedan var det damernas tur att äntra banorna: Liva fortsatte att spela bra och höll undan för Emma Sätterlund, som slog det högsta kvalresultatet på söndagen. I karusell 1 spelade Liva Vivalde tillsammans med Lotta Dahlberg & Liliann Califf-Nilsson. Karusell 2 bestod av Emma Sätterlund, Mairi Shadabi samt Eva Ulfsparre. Liva spelar fantastiskt i denna serie och går vidare tillsammans med Lotta. Emma och Mairi spelar säkert och går även de vidare till karusellfinalen.

Liva, som hade spelat bra i den tidigare serien, hittade inte tillbaka till samma spel, vilket Lotta utnyttjade för att vinna och gå vidare till finalen samtidigt som Emma vann över Mairi.

När karusellerna var färdigspelade efter mycket jämna matcher, gick alltså Albin Wase och Anders Sundberg samt Emma Sätterlund och Lotta Dahlberg till finalen. Mellan Albin och Anders var det en jämn serie som vägde fram och tillbaka, men till sist stod Albin som vinnare med endast två poängs marginal. Emma spelade fantastiskt bra trots en miss i början av serien och vann tydligt över Lotta efter många strikes.

INDIVIDUELLT SM BOWLING 2024 - DAMER

 1. Emma Sätterlund, Trollhättans DIK
 2. Ann-Charlotta Dahlberg, IK Scania
 3. Mairi Shadabi, IK Hephata & Liva Vaivade, IK Hephata

Medaljörer Damer individuellt SM 2024

INDIVIDUELLT SM BOWLING 2024 - HERRAR

 1. Albin Wase, IK Hephata
 2. Anders Sundberg, IK Scania
 3. Owe Persson, Jönköpings DIK & Urban Ljungqvist, Jönköpings DIK

Medaljörer herrar individuellt SM 2024

Komplett resultat (utom från Stegfinalen) kan hittas här: Resultat Individuellt SM i Bowling 2024 Pdf, 325.1 kB.

Ett stort tack till IK Hephata för ett väl utfört arrangemang, härnäst väntar förberedelser för landslaget inför Bowling EM i Bryssel, Belgien innan det är dags för Lag-SM mellan 5-6 oktober arrangerad av Jönköpings DIK.

Ett stort grattis till samtliga medaljörer önskar förbundet!

Publicerad: 2024-04-22

Senast uppdaterad: 2024-04-22

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm