Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

IK Hephata tog guld inför hemmapubliken när Futsal-SM avgjordes

Under helgen, 23-24 mars, genomfördes Futsal SM i Stockholm med IK Hephata som arrangörsförening. Där lyckades herrlaget bärga hem SM-guldet inför en storpublik efter ett mycket rafflande straffavgörande. Även Hephatadamerna fick jubbla dubbelt upp efter dubbla storsegrar mot unga SK Lundia i vänskapsmatcher.

Foto: Natalia Polak

På förhand förväntade man att det skulle bli tufft för nya och unga SK Lundia damlag med flera grundskoleelever mot i princip ett helt renodlat landslag med flera framstående spelare som skulle kunna klassas bland världens främsta spelare. Lundia stod dock upp starkt stundtals under de dubbla möten lagen spelade, men till slut kunde man konstatera att det är skillnader på lagen där Stockholmarna vann båda matcher med 10-0. Det skulle ha spelats trippelmöte, men båda lagen valde att spela den avslutande matchen med mixade spelare från båda lagen och det blev en mycket jämn och spännande match som slutade med 2-2.

Under matchen kunde man konstatera att det fanns flera unga och lovande spelare hos SK Lundia som kunde få visa sina kvalitéer med starkare spelare runtomkring sig. Här ska Lundia ha en stor eloge som vågat satsa på dessa unga tjejer, förhoppningsvis blir det vår nästa generation av landslagsspelare!

Mest värdefulla damspelare, Fatima Tebibel. Foto: Natalia Polak

Även om det inte var ett officiellt SM för damerna så delades det ut individuella priser till de främsta inom olika kategorier, följande spelare och ledare utsågs till de allra främsta under helgen:

Främsta målgörare: Matilda Jansson, IK Hephata (4 mål på 2 matcher)

Bästa U-21 spelare: Zainah Al-Helli, SK Lundia

Mest sportsliga spelare: Zainah Al-Helli, SK Lundia

Bästa ledare: Pauline Englund, IK Hephata

Bästa målvakt: Malin Jansson, IK Hephata

Mest värdefulla spelare: Fatima Tebibel, IK Hephata

Förhoppningsvis inspireras övriga föreningar av Lundia till att våga satsa på att främja unga tjejer så tillväxten fortsätter och att ytterligare föreningar anmäler till nästa års SM, då kanske det äntligen blir ett officiellt SM?!

Damernas individuella pristagare. Foto: Natalia Polak

Till herrarnas SM deltog 7 lag från 5 föreningar där Hephata och Nerike skickade dubbla lag, när trupperna presenterades var det många nya namn som var relativt okända för allmänheten. Detta SM var ett gyllene tillfälle för dessa spelare att visa upp sig för landslagsledningen till de kommande samlingar och det var flera spelare som verkligen tog sig för!

Gruppspelet genomfördes under lördagen och publiken bjöds på flera spännande och intensiva matcher, flera nya namn levererade i målprotokollen och visade sina kvalitéer. Efter en lång och intensiv dag avslutades båda grupper med gruppfinaler mellan Hephata A och Nerike A respektive Virtus och Surd, ingen av matcherna kunde dock skilja lagen åt.

Under söndagens slutspel som inleddes med semifinaler blev det dubbla marginella segrar där Nerike A vann med 4-3 mot Surd medan Hephata A vann mot Virtus med 2-1, med andra ord extremt jämna matcher. Det innebar att det under medaljmatcherna skulle bli nya möten för lagen som var de två främsta i gruppspelen, även här var det riktigt svårt att skilja lagen åt.

Först ut var bronsmatchen mellan IK Virtus och IK Surd, där Göteborgarna tidigt skaffade en 2-0 ledning men Virtus vägrade ge sig och reducerade ledningen flera gånger under matchen men Surd höll sig undan och vann till slut med 4-3 där Jabbar Faraj blev en stor matchhjälte med ett hat-trick!

Strax därefter var det dags för den spännande finalen, samtliga övriga spelare och supportrar trängdes ihop på långsidan i Farstahallen. Hephata fick en pangstart med dubbla mål signerat Elias Tebibel innan Nerike reducerade innan halvtidsvilan. Direkt efter halvtidsvilan utökade Elias ledningen, men därefter chockade Nerike hemmalaget samt storpubliken med tre raka obesvarade mål och hade plötsligt en 4-3 ledning. Hephata var tvungna att ta ut målvakten för jokerspel och när det enbart återstod två minuter gav det till slut utdelning när Elias Tebibel gjorde sitt fjärde mål för dagen.

Förlängningen slutade mållös trots att Hephata tvingats spela jokerspel stora delar av förlängningen på grund av en skada av målvakten Daniel Madebrink. Men lagom till straffläggningen kunde han åter vakta stolparna och det var värdefullt för stockolmarna då han räddade två av straffarna medan Hephata förvaltade sina fyra av fem straffar där den sista gjordes av Hephataprodukten Pa Ceesay som fick chansen att avgöra mästerskapet inför hemmapubliken!

Hephata jublar efter straffavgörandet. Foto: Natalia Polak

Parallellt med semi- och finalmatcherna spelades det även placeringsmatcherna om 5-7 placeringar, där de tre lagen som ej gick vidare till semifinalerna fick möta varandra i en rak serie. Där var även Hephata starkast då B-laget kammade hem dubbla segrar medan det unga SK Lundia slog ett minst lika ungt Nerike B med 6-2.

SLUTTABELL FUTSAL SM 2024

  1. IK Hephata A
  2. IF Nerike A
  3. IK Surd
  4. IK Virtus
  5. IK Hephata B
  6. SK Lundia
  7. IF Nerike B

Därefter var det dags för de individuella priserna, där blev det storslam av finallagen som kammade hem samtliga individuella priserna. Båda Elias:orna, Tebibel & Rangsjö, var de främsta bärande spelare och fick dubbla individuella priser.

Främsta målgörare: Elias Tebibel, IK Hephata & Elias Rangsjö, IF Nerike (8 mål på 5 matcher)

FOTNOT: Arrangörerna vill här beklaga en miss i uträkningen av målskytterna under prisutdelningen, vid ytterligare kontroll så kunde de konstatera att de bägge Eliasorna ligger på lika antal mål och delar därmed förstaplatsen i skytteligan.

Bästa U-21 spelare: Elias Rangsjö, IF Nerike

Mest sportsliga spelare: Simon Lindén, IF Nerike

Bästa ledare: Ludvig Norberg, IF Nerike

Bästa målvakt: Daniel Madebrink, IK Hephata

Mest värdefulla spelare: Elias Tebibel, IK Hephata

Individuella pristagare herrar. Foto: Natalia Polak

Komplett resultat samt statistik kan hittas på mästerskapets hemsida: Futsal-SM 2024 i Stockholm Länk till annan webbplats.

Ett stort tack till arrangörerna som ordnade ett fint SM både på plats där storpublik lockades men även på distans då flera av matcherna livesändes av yppersta kvalité, matcherna kan fortfarande ses i efterhand på denna länk: FUTSAL-SM 2024 STOCKHOLM (youtube.com) Länk till annan webbplats.

Till nästa år genomförs, om allt går som planerat, Futsal SM i samband med Dövidrottsspelen 29 maj - 1 juni 2025. Vi på förbundet håller tummarna för att ni, föreningarna och spelarna, siktar på att delta till detta SM och vi uppmunar alla att satsa extra på att främja Damfutsal inom föreningarna!

Tack för detta år!

Mästerskapet lockade storpublik båda dagarna. Foto: Natalia Polak

Publicerad: 2024-03-25

Senast uppdaterad: 2024-03-27

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm