Nya representanter i Sveriges Deaflympiska Kommitté
I samband med förbundsstämman 2023 fastställdes stadgeändringar gällande Sveriges Deaflympiska Kommitté (SDK) som skulle stärka varumärket, tydliggöra ansvarsområdet och främja ökad transparens inom kommittén med ökat inflytande för aktiva och ledare. I enlighet med ändringen skulle kommittén bestå av representanter för aktiva och ledare. Efter en nominerings- och rekryteringsprocess är SDK nu glada över att kunna presentera de nya representanterna i kommittén - Petra Eklund och Anish Gupta!
Förbundet har under de senaste åren arbetat för att stärka varumärket SDK genom täta dialog med RF Elitidrott och omvärldsbevakning där ICSD:s arbete med att närma sig Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har också haft en inverkan. Strukturen och det strategiska arbetet inom SDK, som ansvarar för elitidrottsfrågor, har omorganiserats. Detta inkluderar både det operativa arbetet med elitidrotten och det intressepolitiska arbetet. Tidigare ansvarsområden under Idrottsutskottet har förts över till SDK, vilket nu inte bara ansvarar för Deaflympics utan för hela det övergripande elitidrottsarbetet inom dövidrotten.
En åtgärd för att stärka SDK har varit att sträva efter en mer transparent kommitté med större inflytande från aktiva och ledare. SDK ska arbeta för våra landslag, som består av aktiva och ledare, vilket kräver ett transparent arbete där alla känner att de kan påverka SDK:s arbete.
Detta görs delvis genom att utse representanter för aktiva och ledare till SDK, som får rösträtt likvärdig med övriga ledamöters. Dessa representanter fungerar som talespersoner för aktiva och ledare och försvarar deras rättigheter inom dövidrotten. På längre sikt är målet att skapa en särskild underkommitté för aktiva och ledare med medlemmar från olika idrotter inom förbundet. Processen för detta ska inledas inom kort.
Efter en noggrann nominerings- och rekryteringsprocess har förbundet valt Petra Eklund och Anish Gupta som de mest lämpliga för att representera de aktiva och ledarna. De kommer att arbeta för deras rättigheter och tillsammans med SDK ha goda möjligheter att vidareutveckla förbundets elitidrottsverksamhet.
Petra, representant för de aktiva, är en framstående löpare i förbundets orienteringslandslag sedan hennes EM-debut i Olomouc, Tjeckien, 2016. Sedan dess har hon tävlat i NBM (2018), EM (2016 & 2021), VM (2019 & 2023) och Deaflympics (2017). Enligt kriterierna måste en aktiv representant ha deltagit i minst ett Deaflympics under de senaste tolv åren vilket Petra uppfyller här genom sitt deltagande i Deaflympics 2017 i Samsun, Turkiet. Så sent som i augusti 2023 deltog Petra i VM i Stockholm, där hon tillsammans med Nils Forsberg-Rundström tog ett historiskt brons i supersprintstafetten. Förutom orientering har hon även representerat friidrottslandslaget vid Terräng-EM i Bydgoszcz, Polen, 2014, vilket var hennes internationella debut inom dövidrotten.
"Jag är tacksam för det förtroende jag fått genom min nominering och hoppas kunna använda min erfarenhet från orienteringslandslaget för att vara en röst för de aktiva. Jag ser även fram emot att bidra med idéer för att utveckla breddidrotten, så att alla kan vara en del av den fantastiska dövidrotten. Det är ofta där vi hittar talanger som senare kan bli en del av våra landslag och tävla internationellt," säger Petra om sitt nya uppdrag.
Anish Gupta, den profilstarka förbundskaptenen för friidrottslandslaget, har utsetts till ledarnas representant. Anish började sin idrottskarriär som en lovande basketspelare, där han deltog i flera uttagningar för det hörande ungdomslandslaget och även spelade i två U-20 Europamästerskap för Döva. Dock tog hans ledarbana en annan vändning; redan 2017 påbörjade han sin karriär som ledare när han blev mentorcoach för unga döva friidrottare i KFUM Örebro. Bland dessa atleter finns idag Stefan Franzén och Simon Sharapo, som kontinuerligt presterar på toppnivå inom dövidrotten.
Anishs ledarkarriär tog fart efter att han deltog som mentorcoach vid Inomhus-EM i Gomel, Belarus 2018, och fortsatte vid Junior-EM i Sofia, Bulgarien, där friidrottslandslaget tog hem fem medaljer. Dessa prestationer ledde till att han utsågs till förbundskapten inför Inomhus-VM i Tallinn, Estland, 2019, en position han innehar än idag. Under Anishs ledarskap har landslaget deltagit i tre EM, två VM och ett Deaflympics, och förbereder sig nu för Friidrotts-VM i Taiwan i augusti 2023.
Anish har utmärkt sig som en ledare som inte drar sig för att peka på brister, framföra konstruktiv kritik och föreslå åtgärder för att utveckla svensk Dövidrott. Dessa egenskaper anses av förbundet vara värdefulla för den fortsatta utvecklingen av Sveriges elitidrottsverksamhet inom dövidrotten.
"Jag är tacksam för det förtroende jag har fått och ser fram emot att arbeta detta uppdrag. Min ambition är att samarbeta närmare med SDK och de dedikerade ideella ledarna som lägger ner en otrolig mängd tid för att etablera och stärka landslagsverksamheten. Mitt mål är att göra SDK samt dess landslagsledarna synligt och erkänt på olika sätt, samt att höja dess status inom förbundet - det ska vara en attraktiva att vara ledare." säger Anish om förtroendet
Landslagsaktiva och ledare som är intresserade av att bidra till utvecklingen av landslagsverksamheten och elitidrotten i stort uppmanas att kontakta de valda representanterna för att framföra sina idéer, tankar och förslag. SDK är angeläget om att utveckla både landslags- och elitidrottsverksamheten för att säkerställa att alla aktiva och ledare kan uppnå nya framgångar. Vi ser fram emot att ha med våra engagerade aktiva och ledare på denna resa mot framgång!
KONTAKT
Petra Eklund, aktivas representant, petra.eklund@dovidrott.se
Anish Gupta, ledarnas representant, anish.gupta@dovidrott.se
Alexandra Polivanchuk, ordförande SDK, alexandra.polivanchuk@dovidrott.se
Samtliga övriga ledamöter samt adjungerade tjänstepersoner i SDK kan hittas här: Utskotten | (svenskdovidrott.se) Länk till annan webbplats.