Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

IK Surd försvarade guldet när Futsal SM avgjordes i Göteborg

Under helgen 27-28 maj genomfördes Futsal SM äntligen efter tre års långt uppehåll, främst på grund av pandemin, där starka IK Surd kunde försvara sitt guld från år 2019 efter en mycket spännande final mot en entusiastisk och ungdomlig IF Nerike, som fångade publikens hjärta, med 4-3.

Även om det var färre lag än normalt såg man att det var en enorm lättnad hos spelarna att mästerskapet kunde genomföras igen. Det har varit ett alltför långt uppehåll, förhoppningsvis blev detta SM inspirerande för föreningarna runtom Sverige som återuppväcker futsalverksamheten och att vi till nästa SM får fler föreningar anmälda!

Då det var 5 lag som deltog årets SM fick alla möta varandra under lördagen där de fyra främsta skulle få spela semi- och final under söndagen, detta innebar dessvärre att ett lag inte skulle få spela under söndagen. Mästerskapet inleddes med ett derby mellan Surd 1 och Surd 2 där det sistnämnda laget var, på pappret, starkaste laget i hela mästerskapet med en startfemma som i princip är en renodlad landslagsfemma. Surd's andralag körde dessutom med jokerspel i princip under hela mästerskapet vilket gav dem ett stort övertag i bollinnehavet. Surd 1 hade inget att sätta emot och som väntat vann andralaget matchen komfortabelt med hela 8-0.

Andra matchen var mellan IK Hephata, som historiskt varit ett starkt lag men till detta mästerskap var betydligt tunnare på pappret, och IF Nerike som hade ett mycket spännande och extremt ungt lag där deras två äldre spelare som registrerades inte kom till spel under lördagen vilket innebar en snittålder som troligen låg på runt 16 år! Här visade Nerike deras ungdomliga energi vägen och de kunde ta en mycket meriterande seger med 3-0.

Vid den andra omgången var det dags för SK Lundia att gå in i mästerskapet där de skulle möta IK Surd 1, på förhand matchen som skulle avgöra vilket lag som skulle knipa den sista semifinalplatsen. Här revanscherade IK Surd 1 för deras storförlust i första omgången med att vinna med 6-0, där och då såg det mörkt ut för Lundalaget att ta semifinalplatsen. Lundia tog dock tag i deras spel och förbättrade resultatet för varje match där de vid den allra sista matchen mot Hephata hade 1-1 vid halvtidsvilan men förlorade till slut med 1-3 vilket innebar att de fick sistaplaceringen. Lundia kom till mästerskapet, likt IF Nerike, med ett ungt lag där flera spelare fortfarande går i grundskolan - på sikt med rätt utveckling skulle Lundia kanske kunna hota de övriga lagen.

Surd 2 vann samtliga deras matcher, däribland seriefinalen mot IF Nerike som var dagens sista match med 3-1 där Nerike dock inte visade någon respekt och verkligen gav Göteborgarna en match. Ledd av "veteranerna" Keric, Sargisyan och Said som knappt lämnat 20-strecket vågade ungdomarna sig på flera grymma räder mot starka Surd som till slut dock var för starka. Men respekten Nerike fick efter första dagen var enorm!

IK Hephata knep tredjeplatsen och IK Surd 1 fjärdeplatsen, vilket innebar ett nytt derby i semifinalen medan Hephata skulle försöka revanschera mot Nerike under söndagen.

När det var dags för slutspel så gick det som väntat, det blev inga skrällar här, Surd 2 viftade bort Surd 1 med förkrossande 9-0 och Nerike följde upp gårdagens seger med att snygga till siffrorna något och vann med 4-1 mot Hephata. Nu skulle det bli riktigt spännande, först var det bronsmatchen mellan Surd 1 och IK Hephata där stockholmarna knappt fick någon vila inför denna match. Matchen blev därför jämnare än väntat men till slut lyckades Stockholmarna få åka hem med bronset efter en 5-3 seger!

När det var dags för final fylldes Lundbystrandhallen av åskådare som ville se om starka Surd skulle kunna försvara guldet eller om Nerike kanske, trots allt, skulle kunna ta ett skrällguld. Det började riktigt bra för Nerike som tog ledningen innan Surd kvitterade bara för att Nerike sen åter tog ledning, en ledning som höll sig till halvtidsvilan. Ett skrällguld låg i luften, men rutinen vägde tungt här och Nerikes unga lag gjorde lite för många individuella missar som Surd utnyttjade. Till slut lyckades göteborgarna vända till 4-2 innan Nerike fick ett tröstmål av 15-årige Theo Ljungberg (barnbarn till den legendariska Dövidrottsprofilen Yngve Ingvarsson), Örebroarna försökte forcera in en kvittering men lyckades dessvärre inte och Surd fick putsa ut och jubla över deras tredje raka guld. Men Nerike fångade publikens hjärta och vi ser verkligen fram emot utvecklingen, inom kort kan det absolut bli ett tronskifte! En kul kuriosa är att samtliga 10 spelare i IF Nerike gjorde minst ett mål var, detta vittnar på en fin bredd där alla fått chansen.

Efter att medaljerna delats ut var det dags för de individuella priserna, här blev det troligen ett historiskt pris, när målvakten (!!) John Novak blev mästerskapets skyttekung med 14 mål, 6 fler än Adam Neverland som troligen är mer van att vinna skyttekungpriset. Bästa spelaren blev Alexander Neverland som vi nu tappat räkningen hur många gånger han vunnit priset bästa spelare, dessutom i flera olika idrotter. Bästa målvakt gick även till IK Surd, dock inte Novak utan Yevhen Vorobiov från IK Surd 1. Bästa unga spelaren blev Elias Rangsjö som trots sin unga ålder visat ett mycket moget spel och på sikt kommer bli en mycket intressant spelare, om han inte nu redan är det!

Bästa spelare - Alexander Neverland

Bästa målvakt - Yevhen Vorobiov

Bästa unga spelare - Elias Rangsjö

Komplett resultat från mästerskapet kan hittas här: Resultat Futsal SM 2023 Pdf, 131.1 kB.

Nästa års mästerskap genomförs i Stockholm, arrangerad av IK Hephata, och vi håller tummarna för betydligt fler anmälda föreningar till mästerskapet så Svensk Dövfutsal kan få fortsätta växa!

FOTO & RESULTAT: Annette Rundgren, IK Surd

Publicerad: 2023-05-30

Senast uppdaterad: 2023-05-30

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.