Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Ungdomsspelen VT-23 avgjordes i Falkenberg

Foto: Natalia Polak

Under helgen 12-14 maj genomfördes Ungdomsspelen VT-23 i vackra Falkenberg där cirka 150 personer fördelade på ungdomar, ledare och funktionärer samlades för att genomföra tävlingarna Basket och Sprintorientering arrangerad av SK Lundia i samarbete med förbundet.

Traditionellt brukar Ungdomsspelen (eller tidigare Skol-SM) genomföras i städer där Dövskolorna finns men på grund av flera omständigheter så förlades årets Ungdomsspelen i Falkenberg, det var en utmaning med en relativt okänd stad men i slutändan blev det en mycket lyckad helg där ungdomarna och ledarna fick åka hem nöjda!

Under fredagen anlände föreningarnas ungdomar, för vissa ungdomar blev det väldigt sent där klockan redan tickat midnatt, i login Katrinebergs Folkhögskola idrottshall (U14 & U17) samt Skrea Campings stugor (U11). Glada förväntansfulla ungdomar ville såklart hålla sig vakna och träffa kompisarna men ganska snart var det dags för alla att sova för att vara redo för den nästkommande dag.

Först ut under helgen var Basket som var en efterlängtad idrott att finnas på programmet, sist Basket (och orientering!) fanns på programmet var under våren 2018 då under Skol-SM. Dock var det i en helt ny spelform, nämligen Ungdomsbasket för U11 och U14 medan U17 spelade i 3x3 (dock inomhus!) där spelformen har som syfte att främja en mer tempofylld basket med så få avbrott som möjligt. Basketen genomfördes i fina och moderna Falkenbergs Idrottshall som även erbjöd goda möjligheter att följa matcherna på läktarplatserna.

Ungdomarna var grymma och man kunde se flera lovande basketspelare, på plats fanns representanter från SDI Basket, ingen mindre än huvudansvarige Therese Rollvén och Johanna Lamhauge Karmgård som utöver scoutningen bistod med kompetens och stöd till domarna för dagen som bestod av landslagsspelarna Melihat Dogan samt Agatha Boye Niemelä tillsammans med Peteris Kursitis och Nico Seyffart.

Domaren Melihat Dogan håller ordning i matchen!

Matcherna var intensiva och tuffa, det syntes att ungdomarna verkligen hade tävlingsinsikten i sig samtidigt som det var fair play på planen. Efter en intensiv och lång dag var det dags för finalmatcherna samt avgörande matcher för föreningarna, det var nervöst såväl på och utanför planen. När allt avgjordes kunde kunde vi konstatera att både IK Hephata och SK Lundia kammade hem tre guld var där ena var deras kombinationslag i FU14, enda klassen föreningarna ej tog guld i var FU17 som togs av kombinationslaget bestående av IK Surd/IF Nerike. Komplett matchresultat samt tabell kan hittas här: Matchresultat & tabell Basket - Ungdomsspelen VT-23 Pdf, 457.4 kB.

Efter att lagmedaljerna delats ut var det dags för de individuella priser, nämligen Bästa Lagkamrat, som utses till spelarna som agerat en god lagkamrat såväl på som utanför planen. Priserna fastställdes av domarna tillsammans med föreningarnas ledare och följande ungdomar har varit en god lagkamrat och bör ses som förebild av andra barn och ungdomar!

FU11: Tenneng Sarge, IK Surd

PU11: Frej Wlotowski, IK Hephata

FU14: Ebba Seyffart, SK Lundia

PU14: Liam Halvorsen Atterstål, IK Hephata

FU17: Yohanna Semerab, IK Virtus

PU17: James Rehn, SK Lundia

Bästa lagkamraterna under US VT-23!

Efter basketen så var det dags för gemensamma kvällsaktiviteter samt grill i Katrinebergs Folkhögskola vackra grönytor där Lundia ordnade roliga lekar för ungdomarna innan tröttheten kom ikapp och det var dags för lägga sig och samla krafterna till morgondagens Sprintorientering.

Söndagens sprintorientering hade tävlingsarenan samt målgång vid Falkenbergs Ishall samt den enorma fotbollsarenan Falcon Alkoholfri Arena som Falkenbergs FF har som hemmaplan. Dagens orientering skulle erbjuda luriga kontroller vid bostadsområde, lekparkar samt grönområden samtidigt som banan är relativt lättlöpt vilket innebar krav på bra tempoväxlingar. För flera av ungdomarna var det en rejäl utmaning men som alla krigade genom banan ska alla ha ett stort beröm, det var flera som istället för att ge upp när det började bli lite tufft bet ihop och genomförde banan.

Det var många som levererade fina resultat, bland annat Leopold Öller Ulemark som hade den bästa vinnartiden av samtliga klasser med starka 20.27 minuter på nästan 2 kilometers bana i PU14 klssen. Även multiidrottaren Ebba Seyffart hade en mycket fin tid med 20.56 minuter i FU14, det är riktigt fina tider.

Guldmedaljören Leopold Öller Ulemark (i bakgrunden) spurtar in mot målet!

När alla gått in i mål och det var dags för prisutdelningar blev det fyra guld av 6 möjliga för Stockholmsföreningen IK Hephata, de två andra guldmedaljer togs av SK Lundia. Dock ska samtliga föreningars ungdomar ha ett stort eloge för finfina insatser ute på banan även om inte alla fick medaljer. Medaljerna delades ut av SDI Orientering huvudansvarige Henrik Eklund och en ytterligare kul grej var att årets SM i Sprintorientering för Döva genomfördes parallellt med Ungdomsspelen!

RESULTAT UNGDOMSSPELEN VT-23 - SPRINTORIENTERING

FU11

 1. Stella Wlotowski, IK Hephata
 2. Paulina Brazinskaite, IK Hephata
 3. Emilia Mrkovic, SK Lundia

PU11

 1. Eric Halvorsen Atterstål, IK Hephata
 2. Aldin Joelsson Golic, IK Hephata
 3. William Bergkrantz, IK Hephata

FU14

 1. Ebba Seyffart, SK Lundia
 2. Fatima Edres, IK Surd
 3. Bianca Gedda, IF Nerike

PU14

 1. Leopold Öller Ulemark, IK Hephata
 2. Danylo Denysovych, SK Lundia
 3. Amir Tajik, IK Virtus

FU17

 1. Zainab Al-Helli, SK Lundia
 2. Alice Seyffart, SK Lundia
 3. Naseem Teku, SK Lundia

PU17

 1. Erland Wärn, IK Hephata
 2. Danylo Sapetov, IK Virtus
 3. Kalle Holmgren, IK Virtus

Efter Sprintorientering var det dags för alla trötta ungdomar och ledare att åka hem, för vissa blev det bara ett par timmar resväg medan vissa fick åka så långt som uppemot 10 timmar... Ett stort tack till samtliga deltagare, såväl aktiva ungdomar, ledare, funktionärer och alla som på ett eller annat sätt varit inblandade i årets Ungdomsspelen!

Under helgen hade vi en fantastisk fotograf som fångade magiska ögonblickar, ni hittar samtliga bilder på vår Facebookalbum här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Nästa Ungdomsspelen genomförs mellan 17-19 november i Leksand arrangerad av DSK Dalir, då i idrotterna Innebandy och Bordtennis!

Publicerad: 2023-05-23

Senast uppdaterad: 2023-05-23

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm