Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Guld till Vaivade och Drapsa när Individuellt SM i Bowling avgjordes

Under helgen 6-7 maj avgjordes individuellt-SM i Bowling i Örebro, arrangerad av SDI Bowling i samarbete med IF Nerike. Där tog Stockholmsklubben IK Hephata en storslam och åkte hem med samtliga guldmedaljer, där Liva Vaivade och Szczepan Drapsa var de allra främsta när de kammade hem de individuella gulden.

Helgen bjöd på dramatik och riktiga tajta fajter över båda dagarna, som slutade med ett storslam för IK Hephata som fick åka hem med 5 guld & 3 brons. För damernas Liva Vaivade blev det en hundraprocentig helg då hon tog två guld av två möjliga, både individuellt och tvåmanna.

Liva Vaivade var en klass för sig under båda dagarna, speciellt under lördagen där hennes 5 av 6 serier samlade ihop 200 eller högre poäng där första serien var allra bäst med 236p. Närmsta konkurrent var Ann-Charlotte Dahlberg, IK Scania som var mer än 200 poäng bakom efter första dagen.

Sen var det dags för finalomgångarna där de 6 främsta gick vidare till, fördelade på två grupper där alla spelade en serie var. Den med sämst resultat får ej spela ytterligare en serie, vinnaren av de två kvarvarande (poäng från båda serierna räknas) skulle sen spela vinnaren från den andra gruppen i en duell om guldet.

Där följde Liva upp sitt stabila spel från lördagen och vann båda serier vilket innebar att hon fick ställas mot en av Svensk Dövbowlings allra främsta genom tiderna, Trollhättans DIKs Eva Ulfsparre som vann den andra gruppen. Duellen blev en mycket jämn historia men Liva var strået vassare och vann med 190-172 och kunde äntligen titulera sig som svensk mästare för första gången efter att ha hamnat tvåa flera gånger! Klubbkompisen Irene Rydén samt Emma Sätterlund, Trollhättans DIK, delade på bronsmedaljerna (ingen bronsmatch spelas).

Livas magiska resultat under lördagen räckte även till guld i tvåmanna, då endast lördagens 6-serie resultat räknas i tvåmanna. Här fick hon dela guldet med Mairi Shadabi med en god marginal till Trollhättansduon Ulfsparre & Sätterlund somtog silvret och malmöduon Dahlberg & Califf-Nilsson bronset.

RESULTAT INDIVIDUELLT SM BOWLING - DAMER

 1. Liva Vaivade, IK Hephata
 2. Eva Ulfsparre, Trollhättans DIK
 3. Emma Sätterlund, Trollhättans DIK & Irene Rydén, IK Hephata

RESULTAT TVÅMANNA SM BOWLING - DAMER

 1. IK Hephata (Liva Vaivade & Mairi Shadabi)
 2. Trollhättans DIK (Eva Ulfsparre & Emma Sätterlund)
 3. IK Scania (Liliann Califf-Nilsson & Ann-Charlotte Dahlberg)

För herrarna blev det även en helt ny mästare när Hephatas Szczepan Drapsa äntligen fick jubla högst. Det började dock inte så bra för honom som efter lördagen hamnade så långt ner som 12e plats innan han under söndagens 6 serier stod för ett mycket bra spel, där han vid den allra sista serien kammade hem otroliga 278 poäng vilket innebar att han tog den sjätte och sista slutspelsplatsen!

Albin Wase var bäst över de 12 serierna totalt efter två fantastiska dagar där han samlade ihop 2555 poäng, men när det var dags för slutspel stod Albin tyvärr för en sämre serie och slogs ut direkt i sin grupp. Istället stod klubbkamraten Ruslanas Minkevicius för en grym första serie med 243 poäng, där och då såg det ut att Ruslanas skulle ta finalplatsen men hans andra serie var betydligt sämre med endast 141 poäng medan Drapsa fortsatte spela stabilt och slog til med en 237-serie vilket gav honom finalplatsen.

I den andra gruppen blev det dubbla Ulf som var bäst i den första omgången medan veteranen Anders Nordell som även stod för en mycket fin serie med 212-poäng inte gick vidare. I den andra serien stod Jönköpings DIK Ulf Andersson för en magisk 279-serie som skickade honom vidare till finalen. Duellen i finalen på en serie var alltså mellan Drapsa och Andersson där alla som var på plats fick vittna om en mycket spännande serie, det var fördel Andersson när serien började gå mot sitt slut men då stod Drapsa för en grym avslutning och båda slutade på 224 poäng. Särspel på en enda omgång fick därför avgöra 2023 års SM-vinnare i individuellt Bowling! Ulf Andersson började med att sätta en nia och Szczepan Drapsa svarade, när det gällde som mest, för en strike vilket innebar att guldet var hans!

Szczepan var inte bäst över båda dagarna totalt men han var bäst när det verkligen gällde. Szczepan fick ytterligare en guld genom Hephatas fyrmannalag tillsammans med Albin Wase, Anders Nordell och Ruslanas Minkevicius medan Jönköpings DIK (Andersson, Persson, Ljungqvist & Hjalmarsson) tog silvret och DSK Dalir (Nilsson-Jörlemyr, Augustsson, Karlsson & Magnström) bronset. Guldet i tvåmannalaget gick även till Hephata men till Albin Wase & Ruslanas Minkevicius som var bäst tillsammans under lördagen, Drapsa & Nordell fick nöja sig med brons. Silvret gick till Ulf Andersson & Owe Persson, Jönköpings DIK.

RESULTAT INDIVIDUELLT SM BOWLING - HERRAR

 1. Szczepan Drapsa, IK Hephata
 2. Ulf Andersson, Jönköpings DIK
 3. Ruslanas Minkevicius, IK Hephata & Ulf Nilsson-Jörlemyr, DSK Dalir

RESULTAT TVÅMANNA SM BOWLING - HERRAR

 1. IK Hephata 1 (Albin Wase & Ruslanas Minkevicius)
 2. Jönköpings DIK (Owe Persson & Ulf Andersson)
 3. IK Hephata 2 (Anders Nordell & Szczepan Drapsa)

RESULTAT FYRMANNA SM BOWLING - HERRAR

 1. IK Hephata (Albin Wase, Szczepan Drapsa, Anders Nordell & Ruslanas Minkevicius)
 2. Jönköpings DIK (Owe Persson, Pierre Hjalmarsson, Urban Ljungqvist & Ulf Andersson)
 3. DSK Dalir (Ulf Nilsson-Jörlemyr, Gunnar Augustsson, Kristian Karlsson & Jan Magnström)

Fullständigt resultat över helgen kan hittas här Pdf, 2.8 MB, öppnas i nytt fönster.!

Härnäst väntar Lag-SM i Bowling som genomförs i Malmö mellan 7-8 oktober 2023!

Publicerad: 2023-05-09

Senast uppdaterad: 2023-05-11

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.