Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Förbundet arrangerar Orienterings-VM till 2023!

Förbundet har under dagarna fått ett formellt besked av Internationella Dövidrottsförbundet (ICSD) att vi fått vår ansökan om att få arrangera Orienterings-VM till 2023 beviljat!

Förbundet skulle ha arrangerat Orienterings EM i Köping under 2020 som tyvärr ställdes in på grund av pandemin, vi hade inga möjligheter att arrangera under året 2021 och Litauen fick därför ta över arrangemanget. Tidigt då riktade organisationskommittén för EM om siktet till att få arrangera Orienterings VM till 2023 istället, efter en längre tids dialog med såväl ICSD som Stockholms Orienteringsförbund kunde vi till slut lägga en formell ansökan som nu alltså blivit beviljat!

"Vi har jobbat ett bra tag med att ro detta i hamn, det har uppkomit ett par svårigheter på vägen mennu är vi äntligen klar med delmålet. Nu arbetar vi i organisationskommittén med det nästa delmålet, att arrangera ett fantastiskt Orienterings VM." säger organisationskommitténs ordförande Per Markström

Mästerskapet kommer att hålla sig i Solna & Stockholm där skogsdistanserna genomförs inom Solna medan Sprintdistanserna genomförs i den södra delen av Stockholm, bara ett stenkast från Globenområdet. Mästerskapet genomförs mellan 29 augusti - 5 september 2023, även om de faktiska tävlingsdagar är 30-31 augusti (sprintdistanserna) och 2-4 september (skogsdistanserna). Samtidigt som VM kommer även JVM att genomföras förutsatt att anmälningarna kommer in, dessutom arrangerar förbundet en öppen Veterancup för klasserna DH40-DH70 som inte ligger under ICSD regi.

Världsmästerskapet blir den femte i ordning, aldrig tidigare har Sverige arrangerat ett VM men däremot ett antal EM & NBM så det blir ett historiskt arrangemang för förbundet. SDI Orientering huvudansvarige, Henrik Eklund, har varit med om att arrangera NBM Orientering i Perstorp som var ett betydligt mindre arrangemang men hans erfarenhet kommer betyda väldigt mycket i detta arrangemang. Utöver att vara en del av organisationskommittén har han även roll som ledare för det svenska orienteringslandslaget och han har stora förhoppningar om en svensk succé i mästerskapet.

"Sverige är en av världens största orienteringsnationer, med många löpare och föreningar samtidigt som vi har världens bästa landslag och fantastiska orienteringsterränger. NBM på hemmaplan 2018 blev en stor succé, flera nationer uppskattade den svenska terrängen. Nu står det klart att Sverige återigen ska arrangera internationella orienteringstävlingar av allra högsta klass och med totalt med 5 lopp. Det ska bli fantastiskt roligt att få arrangera mästerskapet i Solna & Stockholm. Jag siktar på att Sverige tar minst en medalj i VM" säger Henrik

Organisationskommittén arbetar nu fortlöpande med arrangemanget tillsammans med ICSD och Stockholms Orienteringsförbund samt orienteringsklubbarna som arrangerar tävlingarna, Attunda OK, Bromma-Vällingby SOK, Solna OK och IFK Enskede. Arrangemanget kommer att ha en egen hemsida samt Facebooksida, där all information kommer att ske fortlöpande. Hemsidan kommer att publiceras i samband med vårt hemsidebyte vid årsskiftet!

Notera datumen 29 augusti - 5 september 2023 i kalendern och varmt välkommen till Solna och Stockholm!

 

Publicerad: 2022-12-30

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Författare: Andy Runnqvist Pop

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm