Hoppa till sidans innehåll

Förbundets arbete för tryggare idrottsmiljöer


Svenska Dövidrottsförbundet ställer sig helt och fullt bakom Riksidrottsförbundets policy vad gäller sexuella trakasserier. Sexuella trakasserier får inte förekomma inom Svensk Dövidrott och alldeles speciellt inte bland minderåriga. Förbundet försöker vara uppmärksamma på om detta inträffar och kommer då att agera på lämpligt sätt om så sker.

Enligt beslut vid förbundsstyrelsemötet den 16 december 2017 kommer vi att arbeta med följande punkter under 2018.

 • Svenska Dövidrottsförbundets tema under 2018 kommer att vara jämställdhets- och inkluderingsfrågor.
 • Förbundsstyrelsen och kansliet ska delta i en utbildning som heter 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott. Detta ska ske efter årsskiftet 2017/18.
 • Förbundets avtal med huvudansvariga och förbundskaptener i landslagen ska kompletteras med text för ansvar kring tryggare idrottsmiljöer och sexuella trakasserier.
 • På förbundets landslagskonvent ska SISU Idrottsutbildarna bjudas in för diskussion kring jämställdhets- och inkluderingsfrågor.
 • Förbundet ska upprätta en tipsfunktion för anonyma anmälningar. En utredning ska göras för att se hur denna tjänst kan utformas.
 • Förbundet har ett ansvar att se till att föreningar och landslag utbildas och kompetens höjs med deltagande i utbildningen 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott, samt se till att de har stöd och råd av sakkunniga experter på lokal-, distrikt- och förbundsnivå.
 • Förbundet ska alltid ha jämställdhetsperspektiv vid val av representationer mot andra förbund och organisationer.
 • Vi har och ska fortsätta dialogen med Carina Bäck, projektledare i RF/SISU, om hur vi kan skapa tryggare idrottsmiljöer och informera fortlöpande till företrädare och deltagare inom dövidrotten.
 • Vi ska ta fram en jämställdhets- och likabehandlingsplan som ska vara klar under våren 2018 i samarbete med SISU Idrottsutbildarna.
 • Förbundets valberedning ska ha en arbetsordning med en jämställdhets- och likabehandlingsplan.
 • Dessutom ska valberedningen delta i utbildningen 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott.
 • På förbundets dövidrottsforum i maj ska Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna bjudas in för att genomföra en workshop kring jämställdhets- och inkluderingsfrågor. 


Här kan ni läsa mer om RF:s policy och vad den innebär. I RF:s policy med vägledning kan ni få stöd för att upprätta en krisplan. 

RF:s policy och handlingsplan mot sexuella trakasserier

RF:s policy mot sexuella övergrepp inom idrotten med vägledning

Barnens spelregler
Ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och BRIS (Barnens rätt i samhället) som tagit fram material för en tryggare barn- och ungdomsidrott.
https://www.barnensspelregler.com/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor har också en sida där man kan få tips och råd samt vägledning kring detta område:
Gråzon Gränsfall Glasklart

Uppdaterad: 29 JAN 2018 15:24 Skribent: Förbundskansliet

 

 

Tecken inom idrott

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info