Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Svenska Dövidrottsförbundet drar tillbaka anmälan till 20th Winter Deaflympics

Med reservation och öppenhet: Svenska Dövidrottsförbundet drar tillbaka anmälan till 20th Winter Deaflympics

Vi, Svenska Dövidrottsförbundet, meddelar med både respekt och öppenhet att vi, trots vår initiala ambition, har beslutat att inte delta i den 20:e upplagan av Vinter Deaflympics i Erzurum, Turkiet, mellan den 2:a och 12:e mars 2024.

Efter noga övervägande och samråd med våra huvudansvariga inom Futsal och Skidor, har vi identifierat två huvudsakliga faktorer som ledde till detta beslut:

Brist på information & förändring av tävlingsplats: Vi informerades om plats och datum för Deaflympics i slutet av mars 2023, vilket gav oss mindre än ett år att förbereda oss. Denna korta tidsram har skapat betydande utmaningar, inte bara i vår planering utan också när det gäller vår budget. Dessutom har bristen på tydlig information från arrangörerna om tävlingarna, tillsammans med det sena beskedet om förändring av tävlingsplats till Erzurum, ytterligare komplicerat vårt arbete. Detta har resulterat i ökade kostnader för resa och logi och har försvårat planeringsarbetet för våra landslag.

Säkerhetsläget: Med den ökade risken för attentat mot svenskar globalt befinner vi oss i en svår situation där säkerheten måste vägas mot det sportsliga. Även om Utrikesdepartementet inte specifikt avråder från resor till Erzurum, känner våra aktiva och ledare oro. Detta innebär också en tung ansvarsbörda för våra ideella ledare när det gäller säkerhet, något vi inte vill belasta dem med.

Vi förstår att detta beslut kan vara besvikelse för många, särskilt för de aktiva som drömmer om Deaflympics. Dock tror vi att det är det bästa beslutet i nuläget. Vi följer därmed andra nationers exempel, såsom Finland, USA, Kanada med flera, som också har uttryckt liknande bekymmer och valt att dra sig ur. Vi har även framfört till ICSD vårt bekymmer om att datumen och platsen för Deaflympics offentliggörs så pass nära inpå, vilket skapar svårigheter för förbund utan obegränsade resurser att optimalt planera sin verksamhet.

Futsallandslaget kommer istället att rikta fokuset mot Futsal VM som äger rum i Danmark under 2025!

Skidsportlandslagen satsar vidare mot nästa Winter Deaflympics 2027!

För ytterligare information eller eventuella frågor, tveka inte att kontakta förbundsordföranden Alexandra Polivanchuk eller generalsekreteraren Patrik Drivstedt.

Publicerad: 2024-01-16

Senast uppdaterad: 2024-01-16

Författare: Jannicke Kvitvær

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm