Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Silver till Sverige efter en rafflande final under Futsal-VM

Silvermedaljörerna, Amadeus Lantz och Daniel Littorin saknas på bilden

Mellan 11-19 november genomfördes Futsal VM i Sao Paulo, Brasilien där Sverige på förhand var en av favoriterna att vinna mästerskapet och de uppfyllde med råge de högt ställda förväntningar efter att ha kommit ända fram till final där det blev en snöplig strafförlust mot starka Iran efter 1-1 i full tid.

Efter att ha tagit en historisk EM-brons i Montesilvano, Italien riktade det svenska herrlandslaget i Futsal snabbt om till VM som skulle genomföras i födelsenationen för Futsal, nämligen Brasilien. Herrlandslaget har ända sen EM jobbat hårt med förberedelserna för att ta ytterliare ett steg i deras nivå, ledd av de kompetenta tränarna Michel Basberber & Jonathan de la Fuente har detaljerna finslipats under samlingarna som började redan tidigt i våren. Under de senaste samlingarna har landslaget mött flera högkvalitativa SFL-motståndare och leverererat fina resultat, detta kombinerat med att de låg etta i världsrankingen innebar att det var hoppfulla svenskar som följde landslagets resa.

Sverige lottades in i en grupp bestående av den välbekanta Tjeckien, tre tidigare möten har spelats, och de betydligt mer okända nationer Ghana och Paraguay. Dock visade det sig, när Sverige hunnit landa, att Ghana inte skulle finnas på plats i Sao Paulo vilket innebar en automatisk Walkover-seger för Sverie samt enbart två matcher som skulle avverkas i gruppspelet. Först ut var Paraguay som var helt okänd för Sverige och det syntes direkt att det var rejält med premiärnerver för Sverige, där man inte riktigt kunde känna igen Sverige även om man gick upp till en 3-1 ledning vid halvtidsvilan. Vilan gjorde dock susen i den 30+ gradiga hettan, för i den andra halvleken kom Sverige ut mer välbekanta samtidigt som Paraguay inte orkade med det svenska tempot och siffrorna rann iväg till hela där den blott 17 årige Elias Rangsjö fick näta dubbelt precis som Amadeus Lantz & Rekar Essa!

Sverige - Paraguay 9-1 (3-1)

Svenska målskyttar: Rangsjö 2, Lantz 2, Essa 2, Skovin, Sargisyan, N. Tebibel

Den andra matchen spelades mot betydligt mer kändare Tjeckien som Sverige slog i såväl under EM-kvalet som under bronsmatchen i EM, så det svenska laget visste vad som väntade i den sista matchen som skulle avgöra vilken nation som vinner gruppen. Här gjorde Sverige proceduren kort och chockade tjeckerna med tre snabba mål signerade av Aleksandar Skovin samt Gor Sargisyan dubbelt upp, där Adam Neverland assisterade till båda. Lagkaptenen Nabil Tebibel utökade ledningen innan halvtidsvilan, även Tjeckien hann reducera innan vilan men det var helt klart en klasskillnad på båda lagen. Sverige utökade ganska snabbt till 5-1 under andra halvleken genom Elias Tebibel där Adam Neverland återigen stod för assisten som återigen gjordes när han var felvänd. Världens bästa spelare på att stå felvänd? Sverige hade kontroll över matchen och detta skapade frustration hos Tjeckerna som till slut gick över gränsen med en vårdlös tackling på Aleksandar Skovin som resulterade i ett rött kort. För Aleksandar, som var liggande länge, del blev det ett sjukhusbesök för undersökning men det var inte allvarligare än att han behövde lite omplåstring och omtanke från laget. Vid det efterföljande övertagandet pricksköt Elias sitt andra mål för kvällen och matchens sista.

Sverige - Tjeckien 6-1 (4-1)

Svenska målskyttar: Sargisyan 2, E. Tebibel 2, Skovin, N. Tebibel

Aleksandar Skovin in action mot Paraguay

Efter samtliga gruppspel spelats av så visade det sig att Sverige direkt skulle få en tuff motståndare i kvartsfinalen, hemmanationen Brasilien som slutade tvåa i sin grupp efter Iran där de spelade 4-4. Sverige klarade av Brasilien relativt enkelt under VM 2019 i Wintertur, Schweiz men detta års upplaga Brasilien var betydligt bättre. Något Sverige fick erfa under matchen som var jämn och fick gå till förlängningen för att avgöras.

Sverige fick en drömstart när Rekar Essa förvaltade ett fantastiskt förarbete av Amadeus Lantz och Gor Sargisyan och slog in ledningen i öppet mål, en ledning som höll i sig relativt kort då brassarna utnyttjade en liten kommunikationsmiss i det svenska försvaret och även nätade i ett öppet mål. En resultat som höll i sig ända till halvtidsvilan och när vilan avverkats fick Sverige ytterligare en kalldusch när Brasilien i en hörnvariant nätade in ledningen, även denna gång i öppet mål. Brassarna krigade rejält på för att hålla ledningen medan Sverige satsade allt framåt, ofta med en Jokerspelare ute. Tiden började dock ticka mot fulltid och det såg ett tag ut som att Sverige fick avsluta mästerskapet med respass redan vid kvartsfinalen, men detta gäng ville annat. Alexander Neverland, som varit sjuk och vilat de inledande matcherna, styrde spelet som sista man och slog en hård precist passning till lillbrorsan Adam som slog till med en lika hård och precist direktpassning vidare till Rekar Essa som vid den bortre stolpen nätade in matchens fjärde "öppet mål" vilket betydde kvitteringen.

Matchen fick således gå vidare till förlängningen, där utspelades osannolika scener. Först tog Sverige ledningen genom Alexander Neverland som nätade in ett flippermål via en inspark, exakt vem som sist nuddade bollen är än oklart men det var Alex's mål. 3-2 såg länge ut att bli slutresultaten, men bara minuten före matchens slut kvitterade Brasilien efter ett minst lika turligt mål där skottet gick på det svenska försvaret och flög över i en retlig båge in i målet. Vid detta tillfälle förväntade nog alla att det skulle bli straffar, men icke!

Bara sekunder innan slutsignalen stod Rekar Essa för en magisk individuell prestation där han med en helikopterfint snurrade upp en brasse till läktaren för att köpa en brasiliansk pirog och därefter lade vidare bollen helt perfekt till Adam Neverland som bara behövde stöta in bollen i målet. Jublet visste inga gränser hos svenskarna medan brassarna föll ihop i rejält besvikna i deras hemmaarena. Sverige var nu vidare till Semifinal för fjärde gången på raken, nu skulle semifinalspöket brytas.

Sverige - Brasilien 4-3 e. ÖT (1-1 HT, 2-2 FT)

Svenska målskyttar: Essa 2, Al. Neverland, Ad. Neverland

Sverige fick knappt någon vila innan det var dags att spela semifinal mot Japan, som besegrade Schweiz i kvartsfinalen med 3-0, en nation som var relativt okänd för Sverige även om de deltog i VM 2019. Denna match hade Sverige full kontroll och var klasser större taktiskt, frustrerade japaner försökte genom hela matchen bräcka igenom det svenska försvaret men lyckades knappt och de tillfällen de lyckades så var målvakten John Novak rena rama väggen och släppte inga bollar förbi. Sverige fick en drömstart när minuten inte ens gått genom Aleksandar Skovin och kort därefter utökade Reka Essa innan Adam Neverland fastställde halvtidsresultaten till 3-0. Japan försökte sig på jokerspel tidigt in i den andra halvleken men lyckades inte knäcka den svenska defensiva koden, istället utökade Sverige ledningen två gånger om. Först drog Gor Sargisyan till med ett mål från egna planhalvan efter ett bolltapp av Japan innan Rekar Essa utnyttjade misskommunikationen mellan den japanska målvakten och en japansk försvarare, snodde bollen och lade in den i det tomma nätet. En kontrollerad seger även om Japan givetvis inte var ett dåligt lag och bjöd på ett bra mostånd, de gick sen och vann bronsmatchen mot Thailand. Nu var Sverige klar för en historisk final och semifinalspöket var besegrad!

Sverige - Japan 5-3 (3-0)

Svenska målskyttar: Essa 2, Skovin, Ad. Neverland, Sargisyan

Glädjen efter säkrad finalplats

Nu skulle VM avgöras. På ena sidan fanns Sverige, som tagit enorma kliv i utvecklingen de senaste åren och nu blivit ett mycket starkt lag som kan besegra alla möjliga motståndare och på den andra sidan fanns giganten och rutinerade Iran som vunnit VM 2011 samt 2015. 2019 deltog de inte på grund av att ha lottats in i samma grupp som Israel. Två taktiska genier till coacher på sidlinjen och skickliga futsalspelare på planen. Precis som förväntat blev det en mycket jämn match där man kunde se vilken hög nivå båda lagen är såväl taktiskt som tekniskt. Trots riktigt bra spel så lyckades ingen av nationerna spräcka nollan under första halvan, försvars- och målvaktsspelet var på hög nivå matchen igenom.

Andra halvan inleddes på samma sätt som den avslutades under första, men nollan skulle spräckas till slut. Iran utnyttjade en ynka sekunds tapp av fokuset och kliniskt nätade in ledningen, mot en så pass skicklig lag gällde det att ha fullt fokus varenda sekund under hela matchen. Men Sverige hade ett svar på tal, nämligen deras starka Jokerspel. När klockan tickade mot slutet hade Sverige kontroll över bollen i den offensiva halvan och den interna skyttekungen Rekar Essa valde att chansa med ett lågt skott från en rätt dålig vinkel men den var tillräckligt hårt och målvakten lyckades inte ta den så den gled in mellan benen och rullade sakta mot stolpen där jokerspelaren Adam Neverland inte gjorde någon miss och satte in kvitteringen!

Matchen fick alltså avgöras i förlängningen, men det som skulle ske under förlängningen var något helt oväntat och absolut surrealiskt för alla. Eftersom Iran hade 5 fouls och vid en eventuell foul skulle Sverige tilldelas en långstraff valde de att sätta in en Jokerspelare och hålla bollen inom laget, detta samtidigt som Sverige valde att inte försöka bryta rullandet på grund av spelarövertaget Iran hade. Detta resultetade i princip att alla fick titta på en match som mer liknade en lugn uppvärmningssession av Iran snarare än en finalmatch. Detta pågick tills domaren blåste av för att gå vidare till straffar.

Nu skulle en ny tuff och jämn match av två högklassiga lag avgöras på straffar, precis som semifinalen mot Spanien under EM 2022. Supportrarna på plats och hemma i vårt avlånga landet, bland annat ungdomarna under Ungdomsspelen, följde spänt straffarna. Sverige var först ut men tyvärr missades den första straffen, medan Iran gjorde mål på deras straff. Samma sak hände i den andra och tredje omgången vilket innebar att Iran fick jubla högst när de gjorde det tredje målet. En smärtsam förlust för Sverige som spelmässigt höll minst lika bra nivå som Iran och ett delat guld kanske hade varit rättvist här, men så funkar tyvärr Futsal inte. Det svenska landslaget vann dock det svenska folkets hjärta och visade att de absolut är en av de bästa Futsalnationer i världen.

Sverige - Iran 1-1 (0-0) - 0-3 i straffar

Svenska målskyttar: Adam Neverland

Innan Sverige skulle motta silvermedaljerna skulle individuella priser delas ut, här blev det dubbelt blågult där Michel Basberber utnämndes till mästerskapets bästa tränare och Amadeus Lantz utsågs till mästerskapets bästa U-21 spelare. Båda två var välförtjänta vinnare och det fanns absolut flera spelare som skulle kunna ta priset som mästerskapets bästa spelare som dock gick till den iranske spelaren Alireza Mokhtarabadi. Rekar Essa vann den interna skytteligan med 6 mål vilket var 2 färre än skytteligavinnaren Ali Mahboubi, dock ska man komma ihåg att Sverige spelade 1 match mindre än konkurrenterna då matchen mot Ghana aldrig spelades fysiskt.

Den svenska truppen ses som hjältar av supportrarna i alla ålder och flera supportrar tog emot spelarna och ledarna i Arlanda där de även uppvaktades av vice ordföranden Urban Mesch samt generalsekreteraren Patrik Drivstedt.

Truppens yngsta, Elias Rangsjö, med den stora silverpokalen

Den historiska svenska truppen bestod av följande personer, alla med olika roller och ansvarsområde men alla var absolut med och bidrog till silvret;

Daniel Littorin, huvudansvarig

Ali Attar, Team Manager

Michel Basberber, förbundskapten

Jonathan de la Fuente, målvaktstränare

Linda Eisersjö, fysioterapeut

Stefan Gündüz, materialförvaltare

Robert Ingvarsson, tolk

Joakim Blomqvist, tolk


John Novak

Ludvig Norberg

Nabil Tebibel

Elias Tebibel

Adam Neverland

Alexander Neverland

Aleksandar Skovin

Rekar Essa

Gor Sargisyan

Amadeus Lantz

Elias Rangsjö

Herman Said


Stort tack för idrottsglädjen ni gett den svenska Dövidrotten under mästerskapet!

Publicerad: 2023-11-20

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.