Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Herrlandslaget i Futsal redo för VM i Brasilien!

Den svenska truppen till VM i Brasilien

I skrivande stund sitter det svenska herrlandslaget i Futsal på deras långa flight mellan Paris, Frankrike och Sao Paolo, Brasilien där de kommer representera de svenska färgerna under Futsal VM som genomförs mellan 10-19 november i Sao Paolo, Brasilien.

Efter den snöpliga semifinalförlusten mot Spanien under EM i Italien reser Sverige till Brasilien som rejäla favoriter inför VM, eftersom laget rankas som nummer ett av alla deltagande nationer. De två nationer som placerade sig högre än Sverige i EM, Spanien och Italien, har valt att inte delta i VM och kommer istället att fokusera på Deaflympics som äger rum i mars.

Trots detta finns det många nationer vars nivå Sverige inte känner till, samt flera forna stornationer. Detta gör mästerskapet till ett som Sverige absolut inte får underskatta. Iran, en erkänd futsalnation och guldmedaljör från VM 2011 i Örebro samt 2015 i Bangkok, Thailand, framstår sannolikt som det största hotet mot ett svenskt guld. VM-silvermedaljörerna från 2019, Schweiz, samt England förtjänar också att omnämnas. Thailand och Japan har också haft goda resultat i tidigare mästerskap, likaså överraskningsnationen Tjeckien som förlorade bronsmatchen mot Sverige i EM.

Det finns dessutom ett flertal nationer som Sverige saknar erfarenhet av att möta, och som inte får underskattas för deras eventuella futsalkunskaper. Några av dessa är nya syd- och centralamerikanska nationer som Trinidad och Tobago och Paraguay, samt afrikanska nationer som Ghana och Kenya. Sverige kommer att ställas mot två helt nya motståndare då laget är lottat i Grupp B tillsammans med Tjeckien, Paraguay och Ghana. Mot Tjeckien har Sverige god erfarenhet med tre vinster av tre möjliga, men de övriga nationernas nivåer kan Sverige endast spekulera om.

Redan i övermorgon, den 10 november kl. 12.30 lokal tid (16.30 svensk tid), spelar Sverige sin premiärmatch mot Paraguay. Den andra matchen mot Ghana spelas den 11 november kl. 12.30 lokal tid (16.30 svensk tid), och gruppspelet avslutas med matchen mot Tjeckien, som troligtvis blir en avgörande gruppfinal, den 12 november kl. 10.15 lokal tid (14.15 svensk tid). Därefter väntar en vilodag innan placeringsmatcherna och slutspelet börjar, med medaljmatcherna som spelas den 18:e november där Sverige förhoppningsvis deltar!

Svensk glädje efter den historiska EM-bronsen 2022

Sverige skickar en mycket stark trupp som är nästan identisk med den som tog EM-bronset, med endast en förändring där Herman Said ersätter Pa Ceesay. Ledarstaben är densamma, vilket innebär att laget är starkt och sammansvetsat, bekant med varandras styrkor, vilket är av stor betydelse under ett så intensivt mästerskap.

Den svenska truppen till Futsal VM

Daniel Littorin, Huvudansvarig

Ali Attar, Team Manager

Michel Basberber, Förbundskapten

Jonathan de la Fuente, Målvaktstränare

Linda Eisersjö, Fysioterapeut

Stefan Gündüz, Materialförvaltare

Robert Ingvarsson, Tolk

Joakim Blomqvist, Tolk


John Novak (mv)

Ludvig Norberg (mv)

Nabil Tebibel (lagkapten)

Adam Neverland

Alexander Neverland

Aleksandar Skovin

Rekar Essa

Elias Tebibel

Gor Sargisyan

Amadeus Lantz

Elias Rangsjö

Herman Said


Det är en trupp med blandade erfarenheter, där vissa varit med sedan det första VM:et 2007 i Sofia, Bulgarien, och andra inte ens har fyllt 18 år. Tränarstaben har sammansatt en stark trupp där spelarnas förmågor kompletterar varandra väl, och de får stor uppbackning av en kompetent sportslig ledarstab bestående av Basberber och de la Fuente. De övriga ledarna Littorin, Attar och Gündüz arbetar hårt i bakgrunden för att allt ska fungera under mästerskapet och för att spelarna ska ges de bästa förutsättningarna att prestera. En annan viktig del av ledarstaben är den populära fysioterapeuten Linda Eisersjö, som ser till att spelarna är redo inför varje match och behandlar alla småskador som uppstår. Man får inte heller glömma de omtyckta tolkarna Blomqvist och Ingvarsson!

Kan vi våga drömma om ett svenskt guld? Det är absolut befogat att drömma om det, men det kräver att alla i den svenska truppen gör sitt yttersta genom hela mästerskapet och att ingen underskattning förekommer. Då kan den 18:e november bli en mycket minnesvärd dag!

Glöm inte att följa Svensk Dövfutsal - Facebook Länk till annan webbplats. och @dovfutsal - Instagram Länk till annan webbplats. under mästerskapet så missar ni inget! Arrangörsnationen, Brasilianska Dövidrottsförbundet, kommer även att publicera nyheter fortlöpande på deras Facebooksida här: CBDS Brasil - Facebook Länk till annan webbplats.

HEJA SVERIGE!!!

Publicerad: 2023-11-08

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm