Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Tidigare landslagsspelaren Jacob Genberg har somnat in

Förbundet har under dagen nåtts av det tragiska beskedet att den blott 28-årige Jacob Genberg har somnat in efter en tids sjukdomskamp. Jacob har varit en framstående fotbolls- och futsalspelare inom förbundet med flera fina framgångar. Förbundet sörjer nu tillsammans med Svensk Dövidrott Jacobs bortgång.

Jacob Genberg har alltid karakteriserats som en rejäl kämpe, en riktig slitvarg, på planen där han med sin löpstyrka och fysik aldrig gav motspelarna en lugn stund, vare sig på gräsplanen eller inomhusplanen. Hans styrka blev snabbt uppskattad av flera tränare som ofta använde honom för att hålla i en ledning eller störa de mest skickliga motspelarna.

Jacob genomgick förbundets RIG-program i Örebro med inriktning på fotboll och futsal, där han parallellt också togs ut i landslagen för både fotboll och futsal i flera internationella mästerskap. Bland annat var han en av spelarna i det svenska fotbollslaget som tog det historiska U-21 EM-bronset i Wrocław, Polen 2016. I bronsmatchen mot Ryssland startade Jacob som en av de två defensiva mittfältarna, där hans styrkor nyttjades fullt ut.

Jacob tillsammans med landslagskamraterna Rekar Essa & Simon Lindén under U-21 EM

Jacob fick även förtroendet från ledarna i futsalstaben att representera dem under Futsal NBM i Riga, Lettland tidigare under året, där Sverige knep bronset. Jacob stod för det avgörande 3-2-målet mot Finland efter att ha legat under med 0-2, ett mål som i princip säkrade bronset för Sverige.

Jacob under uppvärmningen i NBM 2016

Dessutom blev Jacob uttagen i startelvan mot Kroatien under Deaflympics-kvalet, som avgjordes på Grimsta IP i Stockholm. Jacob var en personlig favorit för den välkände förbundskaptenen Conny Bååth, som ofta ansåg hans styrkor vara avgörande för hans spelfilosofi. Sverige vann matchen med 1-0 och var med den segern en vinst från att kvalificera sig till Deaflympics.

Startelvan under Deaflympicskvalet mot Kroatien, Jacob med nummer 23

Utöver att vara en slitvarg på planen, var Jacob en omtyckt lagkamrat som alltid såg till att alla mådde bra, en uppskattad person både på och utanför planen. Jacob sörjs nu av förbundet och Svensk Dövidrott, då han hastigt har gått bort efter en kamp mot cancer. Jacobs öde har uppmärksammats av Nerikes Allehanda på grund av bristande stöd: Cancersjuke Jacob somnade in – blev 28 år – Nerikes Allehanda Länk till annan webbplats.

Förbundet skickar sina kondoleanser och tankar till familjen, anhöriga och alla som stod Jacob nära. Vi tänker även på Jacobs moderförening IF Nerike som har förlorat en kär medlem. Vänligen skänk en tanke till dem alla och överväg ett bidrag till Cancerfonden för deras fortsatta viktiga arbete genom en minnesfond som IF Nerike har upprättat: Till minne av Jacob Genberg | Cancerfonden Länk till annan webbplats.

Vila i frid, Jacob - tack för allt du givit till dövidrotten!

Publicerad: 2023-11-06

Senast uppdaterad: 2023-11-06

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.