Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Medalj och rekord till Sveriges friidrottsutövare!

Sverige levererade under friidrott EM 2023 i Szczecin i Polen redan från första dag!

Guld i 10 000 meter och 5000 meter
Otto Kingstedt sprang 10 000 meter och tog guld samt mästerskapsrekord den första dagen.

Otto sprang ifrån de andra och tog ledningen redan från startlinjen. Det här var Ottos första löp på bana den här säsongen, och efter instruktioner från hans norska tränare var Ottos mål att springa 72 sekunder per värv de första runderna, men för att komma till 30 minuter sammanlagt skulle han öka tempot de sista runderna.

Första runderna sprang han på 70 och 71 sekunder, men efter 4 km fick Otto kramp och tappade fokuset. Det var mycket högt tempo och Otto började kämpa lite mot tiden. Tiden blev 73 och 74 sekunder och sedan 75 och 76 sekunder, men på de sista två värven fick han tiden till 72 och 73 sekunder per värv.

Otto sprang i mål och tog guld. Otto berättar att det kändes bra, men att det var kämpigt med krampkänslan. Han är inte så nöjd med resultatet, men teamet runt honom är mycket stolta över hans prestationer. Ottos nya mästerskapsrekord är på 30:33 minuter, den gamla rekorden var på 30:47 minuter.

Jämför vi Ottos prestationer under årets EM med VM 2021 där han sprang 10 000 meter på 29:47 och tog brons så är den största skillnaden nu att Otto sprang ensam hela vägen under årets EM. Under VM 2021 fick han jaga utövaren från Kenya och hade vindskydd.

Otto Kingstedt tog även guld på 5000 meter med tiden 14:51,92.

Finalplats för Sverige i 100 meter sprint
I semifinalens 100 meter sprint var Simon Sharapo och Stefan Franzén både med i heat 2. De tre bästa från varje semifinals heat går direkt till final.

Simon Sharapo:
Simon kom på förstaplats i heat 2 med 10:75 sekunder och motvind på 1,0. Simons senaste internationella tävling år 2020 i Jönköping SM sprang han på 10:83, han tog världsrekord för juniorer då. Sen pådrog han sig en skada säsongen efter, fram tills i dag har det inte hänt något resultatmässigt för Simon. Han har tränat jättemycket, men ändå inte varit i toppform resultatmässigt. Men under EM 2023 i Polen kom han först i mål på 10:75 sekunder.

Stefan Franzén
Det här var Stefans första EM, han hade 11:31 på sitt personliga bästa innan den här säsongen startade. De senaste fyra åren har Stefan varit ganska stabil, men under EM:s semifinal kom han på 11:04 sekunder och tredjeplats. Han säkrade sig en plats i finalen genom att gå från 11:31 på sitt personliga bästa innan säsongen till 11:04 i EM 2023.

Stefan har tidigare deltagit i VM och Deaflympics, men under hans debut i EM och kom han sig till finalen.

Silver i 100 meter sprint
De svenska killarna var redo för final, innan finalen brukar man köra med lite test och varma upp lite vid banan. Under EM fick de 25 minuter på banan innan finalen startade och det är ganska lång tid, den långa vänttiden vid banan gör något med den mentala delen.

Simon kom ut lite segt när finalen startade, men han sprang jättefint in till en andraplats. Han slog förra VM-mäster från Estonia, det blev Simons första seniormedalj på internationell nivå. Stefan avslutade 100 meter-final i EM med en mycket fin sjätteplats.

Lion Martinez är ny tränare för sprint-pojkarna. Lion är 45 år gammal och innan EM tävlade han själv i 100-meter sprint och tog världsrekord för män 45+. Det är en stor fördel för dövidrotten att ha honom med som tränare för våra sprintlöpare.

Förbundskapten och mentorcoach för sprintlöparna, Anish W. Gupta, är mycket förvånad över resultaten och berättar att han är lättad över att släppa rollen som tränare för sprint: ”Jag försöker alltid mitt bästa med momenten, men jag går inte riktig helt till grunden, så det är jättebra att få in Lion Martinez som kan förstå den mentala delen och vilka fokusområden man ska satsa på”.

Anish tycker det är fantastisk att ha Lion med när man ser på Simon och Stefans fantastiska resultat under EM 2023.


Sverige avslutade EM lika fantastisk som de började
Sprintlöparna Simon och Stefan var redo för sista sprint. 200-meter sprint är pojkarnas favoritgren. Simon fick bana 4 under finalen medan Stefan fick bana 1.

Precis som i finalen under 100-meter sprint fick de vänta 25 minuter vid banan innan finalstart, det påverkar det psykiska innan start, men när startskottet hade gått kunde man se hur högt nivån var hos sprintarna. Simon tog ledningen de sista meterna, men den polska sprintern hade bestämt sig för att stupa in till mållinjen och det påverkade Simon som sprang in som tvåa. Han var 3000 delsekunder från att ta guld. Både Simon och den polska sprintutövaren sprang 200-metern på 21,60 sekunder, men den polska sprintern var 0,0003 sekunder snabbare än Simon.

Det polska stupet medföljde ett besök på sjukhus då han fick brutit axeln, Simon tyckte det var en obehaglig syn och är glad för att han själv inte gjorde det. Simon har ju själv haft en lårskada och vet utmärkt hur lång tid det tar att komma tillbaka i toppform.

Stefan kom på 7:e plats med 22:51 sekunder, med den här tiden för åtta år sedan hade han tagit brons. Det här visar en hög nivå under årets EM.

Första- och andraplats har tiden 21:60 sekunder, tredje- och fjärdeplats har tiden 21:74 sekunder. Det ser mycket bra ut för den här sportens framtid. Att ens komma till finalen i 200-meter sprint är ett fantastiskt resultat, nivån är hög nu om man jämför med nivån för 8 år sedan. Sprint har blivit det nya, något som är bra för idrotten, men som även gör det lite knepigare för de svenska pojkarna. Det har varit många inställda tävlingar och träningar de senaste åren på grund av corona och de svenska pojkarna haltar lite efter bland de största döva friidrotterna i Europa, berättar förbundskapten Anish.


Spjut med europarekord
Theodor Thor kastade över 70 meter för första gången på fem år, han har bara kastat över 70 meter tre gånger tidigare. I 2016 fick han egentligen en europarekord på 72,46, men av en konstig anledning blev det inte dokumenterat och godkänt som europarekord då. I 2018 kastade han över 70 meter två gånger, men har sedan inte lyckats kasta så långt sedan dess. År 2022 kämpade Theodor med att kasta över 60 meter, i år har han stabilt varit över 66 meter, och under årets EM kastade han ett kast på 71,00 meter. Theodor berättar själv att det kändes som han gjort en stor framgång efter det här kastet.

Theodor tog europarekord med 71,00 meter, han kastade även ett kast på 70,54 efter rekordkastet.


Kommentar från förbundskapten Anish W. Gupta:
Förbundskapten Anish säger att det har varit en magisk EM i friidrott med fantastiska resultat. Han har följd pojkarna de senaste fem åren och sett att det har varit tuffa perioder för alla, men efter årets EM har det hårda arbetet vist resultat.


Utövarnas resultat EM 2023:
Otto Kingsted: två mästerskapsrekord i 10 000 meter.
Theodor Thor: ett mästerskapsrekord och ett europarekord i spjut
Simon Sharapo: ett mästerskapsrekord i 200-meter sprint, personlig bästa i 100-meter sprint, personlig bästa i 200-meter sprint.
Stefan Franzén: personlig rekord i 100-meter sprint och personlig rekord i 200-meter sprint.

 

Publicerad: 2023-08-30

Senast uppdaterad: 2023-08-30

Författare: Jannicke Kvitvær

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm