Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Den svenska orienteringsgruppen är redo för VM på hemmaplan!

I dag (onsdag 30 augusti) börjar VM i orientering i Stockholm. Den svenska orienteringsgruppen består av flera löpare, här kommer några av utövarnas tanker och förväntningar till VM på hemmaplan.

Petra Eklund
Tidigare mästerskap: EM 2016, DL 2017, NBM 2018, VM 2019 och EM 2021
Bästa resultat: Sprint DL 2017 samt NBM 2018 med en silvermedalj och två bronsmedaljer.


Hur har träningen gått under vår- och sommarsäsongen:
”Jag ser fram emot VM på hemmaplan, dock inte min hemmaterräng! Stockholm har mera utmanande terräng än Skåne, men jag tror att terrängen under VM passar mig, då den liknar Uppsalaterrängen under Oringen 2022 som jag tyckte väldigt mycket om. När VM börjar är det 10,5 månader sedan jag födde min son. Jag var lite tveksam först att jag kunde satsa mot VM. Jag började träna 4 veckor efter förlossningen och har byggt en bra grund under vintern. Under våren har jag satsat på kvalitet i min löpträning och deltagit i så många orienteringstävlingar jag kunnat sen tävlingssäsongen började i mars. Jag känner mig i toppform, så det är upp till bevis under VM”

Förväntningar till VM på hemmaplan:
Petra förväntar goda chanser att uppnå goda resultat i sprint och supersprintstafetten. Sen hoppas hon på en topp-fem placering i skogsdistanserna. Hon är egentligen bäst på långdistans, men hon tror hon har bättre chans i medeldistans i och med att hon inte har fått tävlat så mycket i långdistans denna säsong.

Julia Gezelius
Senaste mästerskap: SM i Stockholm. Sprang några kontroller på långdistans för att bespara knät till medeldistans dagen efter. Fick sakta ner under medeldistansen vid kontrollerna 5-12, kom ända på bra placering med sex minuter från förstaplatsen och 3 minuter från andraplatsen.
Tidigare resultat: Brons i långdistans under NBM 2022

Hur har träningen gått under vår- och sommarsäsongen:
Det har inte gått som jag tänkt mig. Jag blev skadad under en Swedish League-tävling i Valdemarsvik i april. Min fysioterapeut trodde att jag hade löparknä och rekommenderade mig att ha total löpningsvila i en månad och endast styrketräna. Jag blev förtvivlad då det fanns många tävlingar i maj som jag hade planerat att delta. I juli deltog jag i O-ringen efter en och halv uppbyggnadsträning med löpning och styrketräning. Omedelbart blev jag skadad igen och uppsökte sjukvården där på platsen vid O-ringen. Fick diagnosen slemsäcksinflammation i knät samt att tidigare bedömning på löparknä var troligtvis feldiagnostiserad. Så just nu består mina träningar främst av kartläsning och styrketräning fram tills VM.”

Förväntningar till VM på hemmaplan:
Julia har låga förväntningar till VM på grund av knäproblemet, hon ska istället sikta på att ge sitt bästa för stafettlaget. Om knäet känns bra så tänker hon även sikta på individuell sprint och medeldistans. Julias favorit är egentligen långdistans, men den ska hon hoppa över för att kunna bidra till stafettlaget.

Frej Fredman
Tidigare mästerskap: SM i lång- och medeldistans, bra resultatmässigt även med få konkurrenter. Långdistansen var tekniskt bra, men lite dåligt fysiskt, det gick tvärtom med medeldistansen då det var sämre teknik, men bättre fysisk. Tidigare deltagit vid NBM, VM blir första stora mästerskap för Frej.

Hur har träningen gått under vår- och sommarsäsongen:
Det har varit lite så där. Jag har inga skador, men jag är inte i fysisk toppform. Den orienteringstekniska biten har däremot blivit bättre, än finns det dock mycket kvar att jobba med. Jag har lagt mer tid på orienteringstekniska träningspass jämfört med högintensiva träningspass, och det är troligen därför fysiken inte är på mitt bästa.”

Förväntningar till VM på hemmaplan:
Frej tycker det är svårt att svara på, han vet inte riktigt hur han står jämfört med de andra konkurrenterna. Han hoppas han kan leverera ett orienteringstekniskt bra mästerskap och att han fysisk åtminstone är okej, så får man se hur långt det räcker. Frej hoppas på ett bra resultat för Sverige i stafetterna, han tror att om alla löpare kommer upp till maxkapaciteten så kan Sverige ta medaljer.


Rihards Darzins
Tidigare mästerskap: NBM 2018, Tjeckien 4-plats under stafett,
Bästa resultat: Brons i NBM 2018 och fjärdeplats i NBM 2019 i Tjeckien.

Hur har träningen gått under vår- och sommarsäsongen:
”Jag har tränat stabilt under alla årstider, jag både tränar och tävlar tillsammans med min hörande klubb i Örebro. Vi kör intervallträning en gång i veckan samt orienteringsteknik en gång i veckan.
Intervall och orienteringsteknik med hörande klubb.”

Förväntningar till VM på hemmaplan:
Jag hoppas på en tredjeplats i medel- och långdistans.

Nils Forsberg Grundström
Senaste mästerskap:
Sprungit flertalet mästerskap för både hörande och döva, bästa resultatet uppnåddes under NBM i Finland där han tog guld i medel- och långdistans. SM långdistans i Örnsköldsvik var han inte i toppform och sprang med en kropp som inte orkade.

Hur har träningen gått under vår- och sommarsäsongen:
Det senaste året har det träningsmässigt varit relativt tufft när jag strävat efter att öka träningsmängden, men istället ofta varit sjuk. I sommar har träningen däremot gått relativt konsekvent och jag hoppas att det ska kunna ge resultat. Rent fysiskt har jag nog orkat som bäst under O-Ringen när jag sprang H21-lång.”


Förväntningar till VM på hemmaplan:
Nils hoppas på individuell medalj, även om det kan bli svårt att slå de ukrainska proffslöparna. Då det är hemmaplan för Nils tror han att han har en liten fördel med tekniken. Han tror tekniken kommer bli nyckeln till framgång under VM. För lagets del ser han goda förhoppningar till att knipa medalj under stafetterna, och då tror han mest på supersprintstafetten.

Kommentar från Curt Ljungberg om tidigare internationella mästerskap i Sverige och Sveriges chans under VM:
Första stora internationella mästerskapet inom orientering i Sverige var i Jönköping 1988, då var det EM, i samma stad var det också NM i 1979. Det har även genomförts ett antal NM och NBDM i Sverige, men nu är det alltså VM i Stockholm och här har vi störst chans till medaljer inom stafetterna. Det finns också chans till medaljer i de individuella loppen.

SDI önskar det svenska orienteringslandslaget lycka till på hemmaplan!

Publicerad: 2023-08-30

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Jannicke Kvitvær

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm