Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Snart är det dags för det historiska Europamästerskapet i Golf!

Mellan 31 juli - 3 augusti 2023 genomförs det historiska Golf-EM som för första gången någonsin är ett officiellt EM, då Golf nu äntligen finns med i EDSO (Europeiska Dövidrottsförbundets) idrottsprogram. Mästerskapet genomförs i Åland arrangerad av det Finska Dövidrottsförbundet och Sverige skickar en trupp på 9 personer fördelade på 7 aktiva och 2 ledare.

Mästerskapet blir det första för de nygamla ledarna Stefan Wahlgren (Huvudansvarig) och Jonnie Hammenfors (Förbundskapten) som till detta år tog över ansvaret för SDI Golf efter flera års trogna tjänst av Tommy Berggren och Patrick Forss. Deras första uppdrag var att ta ut en slagkraftig trupp som skulle kunna slåss om medaljer såväl individuellt som lag, en utmaning som heter duga!

Fastställandet av att det skulle bli ett officiellt EM kom så sent som februari detta år samtidigt som reglerna kring klasserna ändrats, från början var det enbart damer och herrar som var de officiella EM-klasser. Därefter lades även dam- och herrseniorer till och dessutom skulle anmälningen till Stableford Cup även göras via EDSO vilket innebar att det varit lite oklart kring uttagningen längs vägen men till slut valde förbundskaptenen en dam, tre herrar samt tre herrseniorer till att representera Sverige i EM. Spelarna som blev uttagna är följande:

DAMER

Mia Önell, IF Nerike

HERRAR

Hans Sjödin, IF Nerike

Gustav Wahlgren-Mahler, IK Scania

Robert Nyman, IF Nerike

HERRSENIORER

Hans Rimberg, IK Hephata

Anders Johansson, IF Nerike

Andreas Hed, IK Surd

LEDARE

Stefan Wahlgren, Huvudansvarig

Jonnie Hammenfors, Förbundskapten (Jonnie deltar även i Herrseniorklassen detta EM)

Utöver dessa spelare finns ytterligare svenska representanter som tävlar i egen regi utanför landslaget, men är anmälda via förbundet. Spelarna i fråga är Marina Vainman (damer), Joachim Sundström (herrar), Johanna Mesch (Damseniorer) samt Helena Rimberg (damseniorer).

"Vi har ett bra herr- och herrseniorlag med mycket goda chanser att ta hem guld. Även individuellt har vi mycket goda chanser att ta hem medaljer i samtliga klasser om allt klaffar" säger förbundskaptenen Jonnie Hammenfors om Sveriges chanser

Gustav Wahlgren-Mahler och Hans Rimberg får ses som regerande mästare i respektive klasser, även om det varit inofficella EM och vinnarna i respektive klasser till detta EM kommer vara historiska som första EM-vinnare officiellt. Så visst favoritskap finns hos dessa två spelare, men även övriga uttagna spelare skulle kunna räknas in som favoriter bl.a. fjolårets SM-vinnarna Robert Nyman och Mia Önell men även herrseniorn Anders Johansson som har andra bästa handikapp av samtliga herrseniorer.

Tittar man enbart på handikapp så ligger Sverige rätt högt i samtliga klasser med placeringar 4 (Damer) & 3, 4, 6 (Herrar) samt 2, 4, 6, 8 (Herrseniorer) vilket innebär att Sverige helt klart ligger i topp bland favoriterna i Lag-EM.

"Målsättningen är helt klart att försvara mitt EM-guld från Barsebäck, det har varit riktigt bra träningar och förberedelser hittills så det känns jättebra. Det är kul att det finns fler och fler konkurrenter som gör att nivån på mästerskapet höjs. Tror dessutom på vårt lag, vi känns riktigt starka!" säger Gustav Wahlgren-Mahler

Den andra regerande mästaren, Hans Rimberg, är något mer försiktig i förväntningarna. -"Förväntningarna är helt enkelt att göra ett bra resultat, det har kommit in fler nya 'unga seniorer' vilket innebär att det blir tuffare för mig som blivit äldre och äldre. Jag hoppas dock på att hamna bland de fem främsta." säger han

"Sverige har många duktiga seniorer så i Lag-EM har vi mycket goda chanser i Lag-EM, vi kommer absolut ta en medalj och vi har väldigt goda chanser att knipa guld med." fortsätter Hans

Sveriges enda uttagna damspelare Mia Önell är medveten att de tre främsta (tysken Girke, fransyskan Brejo & norskan Hjellegjerde) är riktigt tuffa att slå. "Målsättningen är att göra mitt absolut yttersta under mästerskapet och förhoppningsvis får jag bra dagar så får vi se vad det räcker till." säger hon

Landslaget under deras senaste samling i Örebro förra helg

Mästerskapet inleds med en träningsrunda måndagen den 31 juli innan tävlingarna startas den 1:a augusti, totalt blir det tre rundor med en runda per dag vilket innebär att mästerskapet sista dag är den 3:e augusti. Samtliga rundor kan följas genom liveresultat på denna länk: Suomen Golfliitto Länk till annan webbplats.

Mästerskapets officiella hemsida är EDGC 2023 - Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry (skul.org) Länk till annan webbplats. och deras Facebooksida är Facebook - EDGC2023 Länk till annan webbplats. och ni har även möjlighet att följa landslaget på deras egna Facebooksida här Facebook - Svensk Dövgolf Länk till annan webbplats.

STORT LYCKA TILL, SAMTLIGA SVENSKA GOLFARE!

-

Publicerad: 2023-07-28

Senast uppdaterad: 2023-07-28

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm