Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

Värdefull erfarenhet för Zackarias under Bordtennis-JVM i Taiwan

Mellan 8-12 juli genomfördes Junior VM i Bordtennis i Taiwan där Sveriges enda representant, Zackarias Cruse, deltog. Zackarias lyckades visserligen inte avancera sig vidare men fick en enorm erfarenhet att ta med sig framöver. Här kommer en sammanfattning av Zackarias mästerskap genom ledaren, tillika modern, Liv Cruse.

 

Zackarias i Bordtennishallen

Det var ett riktigt välorganiserat mästerskap där allting fungerade utmärkt. Från hotellet och maten, själva tävlingarna, arenan och till bussarna som gick i skytteltrafik mellan arenan och hotellet.  Arrangörerna var hela tiden närvarande, de var behjälpliga, vänliga och professionella. Kommunikationen gick över förväntan och trots att jag aldrig tidigare stött på internationella tecken så klarade jag av att förstå och göra mig förstådd.

Eftersom Zackarias inte hade med lagkompis eller tränare så var han orolig för hur han skulle kunna få till en bra träning och uppladdning dagarna innan matcherna satte igång. Det löste sig på ett bra sätt genom att han fick träna med spelarna i det Filippinska laget och han fick även hjälp med uppvärmning inför matcherna. Zackarias var en av de yngsta spelarna som deltog så han fick extra mycket uppmärksamhet och stöd från många av de andra spelarna och ledarna. Det var en fin stämning mellan alla deltagare som höll i sig även vid matcherna.

Zackarias med träningskompisarna under JVM

De flesta av spelarna som ställde upp i Junior-VM spelade också i det efterföljande vm så nivån var väldigt hög bland ungdomsspelarna.Totalt deltog 16 spelare i boys singels. I gruppspelet mötte Zackarias  Arda Yenen från Tyskland som vann silver i Junior-EM,  Brent Chavez från Filipinerna och Hiroto Maeho från Japan. Motståndarna var alla i 16 och 17 års åldern. Zackarias hade innan tävlingen satt som ett realistiskt mål att försöka vinna minst 4 bollar i varje set och spela lungt och fokuserat. Det målet klarade han med råge och spelade jämt i många av seten. Han spelade bra men nådde inte riktigt upp till sitt toppspel. Han var nöjd att se att det inte var ett stort avstånd upp till de andra spelarna och han kände att han hade en bra nivå på sitt spel i jämförelse med de andra trots att de var en storlek större.

Spelarna från Filipinerna och Tyskland gick vidare i gruppen och kom tillslut på 3e plats. Vann gjorde Maksym Ovcharenko från Ukraina och silvret gick också till en Ukrainsk spelare. Ser man till medaljer så var det Ukraina och Japan som dominerade mästerskapet i alla klasser.

För Zackarias var det enormt värdefullt att få uppleva mästerskapet. Han visste inte vad han kunde förvänta, om han skulle vara extra nervös, känna mer press inför matcherna eller hur hans spel och prestation skulle påverkas. Han tycker att det gick bra att hålla nerverna i styr men inser samtidigt att han måste jobba med att lära sig att kunna prestera på topp när det verkligen gäller. Det var en viktig erfarenhet att försöka få till en bra uppladdning med tanke på tidsskillnad, sömnbrist och annorlunda mat. 

Jag tycker också att det var fantastiskt att se Zackarias knyta kontakter med andra spelare från olika länder. Det var fint att se att trots att det var blodigt allvar i matcherna ändå fanns en gemenskap mellan spelarna.

Vi kom hem sent på kvällen till Umeå efter en lång resa från Taiwan och det första Zackarias gjorde nästa morgon var att åka till pingishallen och träna.

Publicerad: 2023-07-20

Senast uppdaterad: 2023-07-20

Författare: Frej Fredman

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm