Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

2019 Valtellina-Valchiavenna, Italien

Italien som så sent som för ett år sen tog beslutet om att arrangera Deaflympics har stått för ett fint arrangemang även om tävlingsplatserna varit flera timmars bilfärd från varandra, detta kommunicerades dock ut till ICSD som accepterade detta för att Italien skulle kunna arrangera Deaflympics.

Sverige skickade en trupp på fyra aktiva fördelade på tre idrotter; Alpint, Skidor samt Schack som gjorde debut i Deaflympics-sammanhanget. Totalt blev det hela 35 nationer vilket är ett nytt rekord för Winter Deaflympics, den enskild största anledningen är att Schack är med i programmet som innebar deltagandet av nationerna som traditionellt inte är starka i Vinteridrotterna.

Resultatmässigt blev det ingen höjdare för Sveriges del men Swedish Deaflympic Committee ser positivt på att Sverige ändå deltog i Deaflympics, då Vinteridrotten äntligen fick sin uppmärksamhet igen. Sist Sverige deltog i ett Vinter Deaflympics var 2007 i Salt Lake City, USA. En stark vintersportnation har alltså inte varit med på hela tolv år vilket givetvis är ett underbetyg. Inför Deaflympics 2019 kom bland annat Leif Danielsson in i vår ledarstab som förbundskapten, Leif själv arbetar som Idrottskonsulent för Jämtland/Härjedalen och har nu fått en liten fot i Dövidrotten. SDC har förhoppningar om att kunna använda Leifs stora kontaktnätverk i den nordliga delen av Sverige som förbundet traditionellt har svårt att hitta aktiva idrottare, främst på grund av den stora geografiska spridningen där flera döva barn och ungdomar lever helt integrerat.

SDC har försiktiga förhoppningar om att vi till nästa Winter Deaflympics då kunnat hitta duktiga aktiva till den svenska truppen och eventuellt närma oss till medaljerna. Dessutom blir 2020 års Winter Sports Camp av i Wagrain, Österrike i samarbete med Österriska samt Italienska Dövidrottsförbundet där Sverige skickar 10 deltagare för att utbildas av kompetenta instruktörer. Förhoppningsvis får vi nya stjärnskott i antingen Alpin utförsåkning eller Snowboard!

Åter till Winter Deaflympics 2019. Schack gjorde som nämnt debut i Deaflympics-sammanhanget och Sverige skickade två aktiva i Tord Björnvall och Ao Mossin som endast deltog i Blitz. Tävlingsdagen var den 13:e december och varje spelare skulle genomföra 11 rundor. För Tord och Ao del blev det till slut mittenplaceringar i 25:e respektive 29:e placeringar av totalt 43 Schackspelare.

Eva Dahlberg deltog i längdskidor där det blev tufft för henne resultatmässigt och hon fick rikta sig på att inte hamna sist i tävlingarna som dominerades av ryska och ukrainska damer. Eva deltog i följande grenarna 5 km fristil, Sprint klassisk stil, 3,3 km klassisk stil och 6,6 km fristil jaktstart. Det var i favoritstilen fristil som Eva klarade sig bäst där hon inte hamnade sist i 5 km och jaktstarten.

För fanbäraren Albert Boklund blev det en mästerskapsdebut i Alpint, tidigare har han representerat Sverige i såväl Basket som Fotboll. Det blev ett fullt godkänt mästerskap för Albert som inte började med Alpin utförsåkning förrän så sent som förra året. Albert blev dessutom historisk som den första Störtloppsåkare för Sverige, utöver Störtlopp blev det även Super-G och Storslalom. Albert slutade på respektabla placeringar precis under mitten där Storslalom blev den bästa grenen för Albert med sin 25:e plats av totalt 45 åkare.

Ryssland blev föga förvånande nationen som dominerat Deaflympics 2019 med hela 48 medaljer fördelade i 17 guld, 18 silver samt 13 brons. Tvåan i medaljligan blev Italien som tog hem 5 guld och 2 brons, samtliga fem guld togs av Deaflympics okrönte kung Giacomo Pierbon som alltså tog fem guld av fem möjliga i Alpint! Damernas motsvarighet blev Elena Yakovishina som tog fyra guld och ett silver.

Vinnaren av Norden blev grannlandet Finland som kammade hem två silver och ett brons genom Snowboard och damernas Curling. Ett stort grattis från Sverige!

 

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Författare: Andy Runnqvist Pop

Samarbetspartners

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress
BOX 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Bankgiro 366-2277

Swish 123 355 40 52

Leveransadress för paket
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Företagspaket och transporter till Idrottens Hus.