Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska

2007 Salt Lake City, USA

De 16:e vinter Deaflympics hölls i Salt Lake City, USA mellan 3-10 februari 2007. 298 idrottare från 23 nationer deltog och curlingen blev officiell som uppvisningssport.

Salt Lake City blev även den första staden i världen att, i den olympiska historien, ha arrangerat Olympiska Spelen, Paralympiska Spelen och Deaflympiska Spelen.

25 svenska idrottare tävlade i ishockey, alpint och skidor. Svensk fanbärare vid invigningen var ishockeyspelaren Christopher Edlund. Det blev endast en bronsmedalj för Sverige.

Johnny Nyström och Torbjörn Svenningsson, brons i sprintstafetten

Johnny Nyström och Torbjörn Svenningsson, brons i sprintstafetten.

Det svenska sprintstafettlaget i skidor (Johnny Nyström och Torbjörn Svenningsson) kom på 3:e plats efter Ryssland och Ukraina. Distansen gick i 6 varv (1,3 km/varv) och åkarna körde vartannat varv. I sprinten individuellt kom Torbjörn på 11:e och Johnny 13:e plats.

Jonatan Stenmark kom på 14:e plats i kombination (störtlopp och slalom). Petter Hedlund kom på 10:e plats i snowboardens parallellslalom. John Lindström blev femma i halfpipe. Han låg på delad tredjeplats inför andra åket, men föll ner till femte plats. Här vann favoriten, finländaren Mikko Kotila, som var regerande Deaflympics mästare.

I ishockeyn förlorade Sverige mot Finland med 9-2 i första matchen. Sverige kom dock igen i andra matchen där man mötte USA och långt in i tredje perioden stod det 2-1 till USA. Till slut förlorade man med 4-1. Mot Tyskland blev det den första segern där man vann med 6-2. Kanada blev för svåra för Sverige, 9-0. Sverige förlorade även avslutningsmatchen mot Ryssland med 9-0. USA vann turneringen före Kanada och Ryssland.

Svenska landslaget. 5:e plats.

Det svenska laget som kom på femte plats: Tommy Berggren, Christoffer Bergkvist, Mikael Bringnäs, Christopher Edlund, Robert Edlund, Richard Eriksson, Frej Fredman, Daniel Joelsson, Andreas Laurin, Magnus Lennartsson, Daniel Littorin, Joel Modig, Andreas Nilsson, Hans Nilsson, Robin Rosell, Johan Selling, Joel Sköld, Johan Streijffert, Joachim Sundström och Johan Wallin.

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Författare: Andy Runnqvist Pop