16 länder och 181 aktiva kom till de 12:e vintervärldsspelen i Banff, Kanada. Det var första gången Kanada arrangerade ett världsspel. Kanadensarna presenterade curlingen genom att ha den som uppvisningssport under dessa spel.

Dessutom var det dags för ishockeyn att göra entré i världsspelssammanhang.

Sverige deltog med en trupp på 9 aktiva: Jonny Bergh, Carola Jatko, Malte Kero, Ulf Kung, Jennie Perers, Anna Rydberg, Mikael Söderlind, Anne-Marie Strömsten och Torbjörn Svenningsson. Längdåkaren Anne-Marie Strömsten var fanbärare vid invigningen.

Det blev totalt 3 silver och 1 brons till den svenska truppen genom Torbjörn Svenningsson på längdskidor, herrlaget och damlaget i stafett i längdskidor.
Det blev alltså ett lyckat världsspel för de svenska längdåkarna. Svenningsson utkämpade en hård kamp om guldmedaljen mot ryssen Jouijaninov på 15 km klassisk stil. Ryssen knep guldmedaljen med en marginal på 0,08 sekunder. Här utmärkte sig Malte Kero och knep en 5:e plats och Ulf Kung kom på 9:e plats.
I 30 km fri stil visade Svenningsson åter att han tillhörde tävlingarnas toppskikt och placerade sig på 3:e plats. Ryssen Joujianinov tog guldmedaljen. Ulf Kung kom 9:a.

Bland damerna utmärkte sig Anna Rydberg på 10 km fri stil där hon gjorde ett mycket bra lopp och placerade sig på 4:e plats. Anne-Marie Strömsten kom 6:a och den tredje unga tjejen, Carola Jatko, blott 15 år, sparade sig till stafetten. Och mycket riktigt, i stafetten blev det ett silver för damerna. De tog silver med Sovjet som segrare och guldmedaljör. Carola Jatko åkte första sträckan (klassisk stil) och växlade som tvåa till Anna Rydberg (fristil) som behöll andraplatsen när hon växlade till Anne-Marie Strömsten. Strömsten förvaltade andra platsen fram till målet och det blev silver!

Herrarnas stafett på 10 km åktes av Malte Kero på förstasträckan (klassisk stil) och överlämnade en andraplats vid växlingen till Ulf Kung. Han tappade dock och växlade som trea där Finland låg 2:a med 35 sekunder tillgodo på Sverige. Tredjemannen Torbjörn Svenningsson åkte förbi finnen Martila på andra varvet och åkte 70 sekunder snabbare! Sovjet tog guldet och Sverige silver före Finland som tog brons.

Sverige deltog även i utförsåkningen, Mikael Söderlind och Jennie Perers tävlade i storslalom och slalom. Jennie kom 11:a i slalomen och Mikael åkte ut i slalomens första åk.

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Författare: Andy Runnqvist Pop