Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

1989 Christchurch, Nya Zeeland

Nu var det dags för världsspelen att första gången hållas i södra halvklotet, nämligen Christchurch i Nya Zeeland. 955 aktiva idrottare från 30 länder hade kommit till tävlingarna.

Det blev en stor svensk framgång med fem guld, två silver och ett brons. Badmintonspelaren Janne Ågren var fanbärare. Den svenska truppen bestod av 63 aktiva.

Det är bara i Stockholm 1939 och Bryssel 1953 som Sverige lyckats bättre. Lars Peterson sköt hem tre guld och satte sig i och med detta säkert på segertronen. Handbollslandslaget tog sitt första guld, liksom friidrottaren Mikael Roos som vann 400 m häck. Sveriges basketlandslag, herrar och damer, tog silver och Janne Ågren tog brons i badminton.

Lars Peterson tog tre guld på tre dagar. Första guldet kom på 50 m liggande, 60 skott där hans starkaste konkurrenter kom från Danmark och Norge. Maxtiden att skjuta var 1 timme 45 minuter och Lars var klar ganska snabbt så han kunde följa sina konkurrenter. Enligt det preliminära resultatet slutade Lars tvåa efter Norges Jörgen Holden, men efter fingranskningen av måltavlorna slogs det fast att Lars blivit guldmedaljör med 587 poäng. Holden blev tvåa med 586 poäng. Andra guldet kom på ”korthållsskytte” 50 meter, i tre positioner, liggande, stående och knästående 3 x 40 skott. Det blev en thriller där Lars låg på 7:e plats efter de 40 första skotten. Efter de stående och knästående omgångarna verkade det klart att tysken Metzger vunnit med Lars som tvåa. Fingranskningen tog lång tid och efter den fem timmar långa tävlingen fick alla vänta på det slutliga resultatet i två timmar. Lars vann med 1.131 poäng som blev en tangering av hans egna svenska rekord. Den tredje tävlingen var 10 m luftgevärsskytte 60 skott och det var en tyska som var storfavorit här. Det var väldigt jämnt och fick avgöras i näst sista serien där Lars avgjorde med 1 poäng mot tyskan. Ännu ett guld till alltså. Lars-Gunnar Möllefors deltog även i detta världsspel och kom på en hedrande 7:e plats i denna gren.

Mikael Roos svarade för en fantastisk bedrift när han tog hem guldet på 400 meter häck. 10 löpare delades upp i två heat. Mikael startade i det första på bana 4. Det är en nackdel att ha en ytterbana. Han var tvungen att starta hårt och kom i mål som trea efter ryssen Dubkov (54,93) och amerikanen Davis (55,36) på fina 55,55 sekunder. Här pressade Mikael sitt egna svenska rekord med hela 0,5 sekunder. I finalen fick Mikael bana 5. Inte en idealisk bana. Han startade bra där han gick ut hårt för att springa avspänt fram till näst sista häcken, då han spurtade förbi de två som låg före honom och kom i mål samtidigt med ryssen Dubkov. Det blev målfoto som fick granska vem som skulle tilldelas segern. De hade fått exakt samma tid: 55,13 sekunder (svenskt rekord för Mikael) och det visade sig att Mikael fällt sig framåt tillräckligt för att avgöra loppet. Guld till Sverige!

I handbollsturneringen kom 4 lag till start: Sverige, USA, Danmark och Italien. Sverige mötte debutanterna USA i första matchen. I det amerikanska laget var det flera ”f.d” basketspelare som varit med i VS förut. Deras spelstil med dribbling, benarbete, kondition och styrka gjorde det svårt för svenskarna att få till det normalt. Matchen slutade 16-16, precis som Danmark-Italien, så alla i gruppen hade den första matchdagen 1 poäng var. Den andra matchen gick mot Italien, där matchens början var lite trevande med lågt tempo. Till sist kunde Sverige reda ut stormen och vinna med 25-20. USA vann matchen mot Danmark med 23-18. Match nummer tre blev en finalomgång där Italien och USA möttes först, som italienarna vann med 29-21. Sveriges match mot Danmark var därför en ”måstematch” och där blev det jämnt. Sverige vann med 14-13. Guldherrar: Lars-Åke Åkesson, Stefan Rubin, Lennart Göransson, Jonny Persson, Stefan Pettersson, Lorentz Johansson, Jonny Gustavsson, Lennart Jakobsson, Jan-Erik Söderberg, Carl Rasmussen och Anders Björk.

I basketturneringen gjorde Sveriges herrar en fin insats där matchen mot USA var finalmatchen. Sverige slog samtliga lag ganska enkelt i tur och ordning: Finland besegrades med 81-51, Australien krossades med 129-46, Nya Zeeland vanns stort med 112-62. Matchen mot USA var en spännande final, där Sverige var nära en sensation. Början av matchen spelades i lågt tempo som passade Sverige bra och fick en ledning med 14 poäng. Det amerikanska laget var ordentligt skakade men kom igen i slutet av första halvlek genom ett ökat tempo och snabba uppspel. Det blev just det som avgjorde finalen, snabba spel med kontringar. 78-71 slutade matchen till USA och Sverige fick återigen nöja sig med en silvermedalj.Silverherrarna: Robert Hummelvik, Mikael Söderlind, Thomas Björkstrand, Stefan Weitmann, Hans Rimberg, Anders Nilsson, Adam Racki, Joel Bäckström och Henryk Zwolinski.

Damerna försvarade sitt silver från förra världsspelen i Los Angeles 1985, där man körde över Nya Zeeland i första matchen med 93-43. Andra matchen spelades mot favoriterna USA. Amerikanskorna blev för svåra där de vann med 75-43. Svenskorna var otroligt besvikna över förlusten, men kom igen och slog Australien med 56-55 efter en rafflande match. Det var jämnt ända till slutsignalen. Det svenska silverlaget bestod av: Ausa Wahlström, Ulla Johansson, Anna Olofsson, Karina Laitinen, Ewa Dobiecka, Annika Flyckt, Therese Johansson, Lotta Briggert, Camilla Lindahl och Helena Rimberg.

Janne Ågren i badminton tog hem bronset, där Bagga från Indien knep guldet före en annan indier Dillon. Det blev även flera finalplatser och fjärdeplaceringar i bl.a tennis (Urban Johansson/Anna Larsson), simning (Sara Neverland), fotbollslaget (5:e plats) och friidrott.

 

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Författare: Andy Runnqvist Pop

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm