Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

1987 Oslo, Norge

De 11:e vintervärldsspelen gick i Oslo, Norge. Oslo var förresten den första staden i vinterspelens historia att arrangera ett vintersspel för andra gången. Spelen pågick under tiden 7-14 februari 1987.

15 länder och 129 idrottare hade kommit för att tävla i dessa spel.

Sverige deltog med 9 aktiva: Marie-Louise Fredriksson, Helena Johansson, Malte Kero, Sven-Åke Norberg, Hans Rimberg, Mikael Roos, Anna Rydberg, Anne-Marie Salo och Roland Strömsten. Sven-Åke Norberg var återigen fanbärare vid invigningen.

Dessa spel blev en svensk besvikelse där man inte kunde mäta sig med övriga länders konkurrens. Speciellt i herrklassen i skidtävlingen (15 och 30 km) var Finland och Sovjet överlägsna där de tog beslag på samtliga pallplatser. Sverige fick inte en enda medalj där och som bäst placerade sig Malte Kero på en 10:e plats på 30 km.

För damernas del så var norskan Tone Myrvoll Tangen överlägsen i skidåkningen (5 och 10 km) där hon tog beslag på förstaplatserna. De svenska damerna kunde rädda den svenska äran genom Anne-Marie Salo som kom på 4:e plats på 5 km. Anna Rydberg, blott 14 år, gjorde en imponerande insats och kom på 7:e plats. Anna kom även 6:a på 10 km medan Anne-Marie hamnade på 8:e plats.

I slalomtävlingen deltog Sverige för första gången, med Hans Rimberg på herrsidan och Helena Johansson på damsidan. Det blev inga medaljplaceringar för dem.

I CISS kongress blev Lennart Edwall (dåvarande SDI ordförande) nyvald till CISS styrelse för 4 år framåt.

 

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Författare: Andy Runnqvist Pop

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm