Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

1973 Malmö

De tolfte sommarspelen i Malmö blev känd som ”Den tysta, vänliga olympiaden”. Detta då man mött överväldigande vänlighet och sann mänsklig värme. 31 länder, totalt 1116 aktiva hade kommit till dessa spel.

Sverige skickade en stor trupp på 84 aktiva. Fanbärare var volleybolltjejen Elvy Larsson.

Bland de svenska framgångarna märktes simmaren Christer Lindsjö som tog hem en silvermedalj på 100 m fritt och en bronsmedalj på 400 m fritt. Friidrottaren Bo-Göran Henriksson hade en ”svenskfest” när han tog världsrekord i kula på 16,85 m. Och världsrekordet tog han två gånger om, redan i första stöten hade han ett kast på 16,78 meter som var världsrekord. Han hade 2 meter till närmaste man, Poplar från USA som stötte 14,76 m. Bo-Göran var även anmäld till diskustävlingen, men efter en skada i höger pekfinger som han ådrog sig i kulfinalen kunde kan inte komma till start.

Brottaren Ferenc Finyak tog silver i brottningens 82-kilosklass. Här mötte han ryssen Bogdanov i finalen som var storfavorit. Finyak fick en flygande start, och ledde efter 20 sekunder med 3-0, och den ryska ledaren blev vit i ansiktet. Endast en stor rutin räddade Bogdanov och när Finyak släppte koncentrationen ett ögonblick blev det platt fall och ryssen stod som segrare efter nacksving. Ryssen vann matchen med 7-5 i poäng och Finyak fick göra upp om silvret med amerikanen Martinez, som aldrig hade någon chans, och silvret var Sveriges. Det var dock en hemlighet som Finyak hade, som han dolde för ledaren, sin pappa, Sandor Finyak. Han hade nämligen en revbensskada, men teg och led och vann sin största seger, enligt honom själv.

I fotbollen tog herrlaget en silvermedalj där man mötte Sovjet i finalen och förlorade med 2-4. Det var strålande väder med mycket folk på läktarna, cirka 4.000 personer! Sovjet var storfavorit i matchen, men Sveriges målvakt Bengt Geijervall storspelade. Han gjorde 15 räddningar i första halvleken och 5 stycken i andra halvleken. Sovjet gjorde ett tidigt mål men Sverige lyckades kvittera med anfallarna Axelsson och Lundström längst fram som irriterade det ryska försvaret som gjorde ett självmål genom en bakåtpassning. I halvlek ledde Sojvet med 2-1 och hade 4 skott på mål. Sverige kom in taggade i andra halvlek där man inte hade något att förlora – en silvermedalj var ju säkrad, och det var bara att gå för guld! Kvitteringen kom efter ca 10 minuters spel genom Ingvar Ulfsparre. Sovjet kvitterade 3 minuter efter den svenska kvitteringen och Geijervall storspelade, det var hans förtjänst att de sovjetiska siffrorna hölls nere. Till sist blev det 4-2 till Sovjet och det var ett stolt svenskt lag som vann silvret.
Sagt om matchen:
– Jag är helt nöjd med grabbarnas insats, konstaterade tränaren Sven Karmgård efter finalmatchen. Våra grabbar har gjort mycket mer än jag vågat hoppats på. Bättre idrottskillar finns inte. De gjorde nästan allt taktiskt riktigt och kämpade stort. Sovjet var verkligen mycket svåra.
Silvermedaljörererna:
Målvakter: Bengt Geijervall och Lennart Hilmersson.
Backar: Göran Högberg, Göran Johansson, Jan-Erik Söderberg, Roland Califf, Per Örneblad, Ragnar Åslund, Göran Ohlsson.
Mittfält: Ragnar Lundqvist, Jan Carlsson, Arne Lundquist.
Anfall: Roland Lundström, Sven-Olof Karmgård, Stefan Axelsson, Ingvar Ulfsparre, Christer Englund.
Lagledare: Karl-Fredrik Ulfsparre.
Tränare: Sven Karmgård.

I basketturneringen där Sverige gjorde sin premiär i basketsammanhang blev det en tredje plats. Sverige inledde med att besegra Jugoslavien med 62-57 inför en stor publik. I den andra matchen mot USA förlorade man med 43-114. Lagledaren Kjell Gunnå (som för övrigt var landslagsman för hörande och inte fick vara med i denna turnering) sa innan matchen mot USA att om man förlorade med högst 30 poäng så var det en stor framgång för svenskarna. Tyvärr blev det torsk med 71 poäng, så utspelade blev de. Tyvärr var saknaden av Gunnå stor, men laget gjorde en bra insats. Speciellt i bronsmatchen när Frankrike besegrades med 52-46. Det var en framgång att knipa bronsmedaljen i premiären och efter två så meriterande basketländer som USA och Polen.
Bronsmedaljörerna:
Gunnar Augustsson, Anders Eriksson, Peter Masko, Jan-Olof Ölund, Sven-Erik Malmström, Thor-Ulf Ståhlberg, Per-Anders Malmström, Jan-Åke Danielsson, Lars Johansson, Stefan Zetterman, Hans Backteman (lagledare) och Kjell Gunnå (tränare).

I skyttetävlingarna tog Sverige lagguld i luftgevärsskytte genom Bertil Posslid, Anders Lundvall och Stig Johansson med minsta möjliga marginal och världsrekord. Sverige fick 1026 poäng medan Italien fick 1025 poäng och hamnade på andra plats. Västtyskland tog bronset med 1018 poäng. Bertil Posslid tog även individuellt silver.

Sverige deltog även i tennis, bordtennis och damlag i volleyboll.

Malmöspelen gav Sverige 2 guld, 4 silver och 2 brons.

 

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Författare: Andy Runnqvist Pop

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm