Gå till innehåll
Svenska
Dövidrottsförbundet
Svenska
Dövidrottsförbundet

1953 Bryssel, Belgien

De 7:e internationella dövstumspelen invigdes i den magnifika Heyselstadion i Bryssel. Den svenska fanbäraren var Stig Hasselrot.

Detta var sista gången som ett sommar- och vinterspel hölls samma år. Till Brysselspelen kom 16 länder och totalt 473 aktiva idrottare.

Det blev 5 guld, 8 silver och 8 brons för Sverige i dessa spel. Ett bra facit förstås och Sverige blev andra nation efter Tyskland. Men vi var före England, Finland, Danmark och Norge.

Framgångsrika svenska deltagare var Robert Öman, K-G Åström, och Wally Lindberg. Öman vann spjutkastningen och Åström längdhoppet.

Wally Lindberg (bilden) vann 1oo metersloppet över två tyskor, och visade god form i längd, där de flesta av hennes hopp löd över 4,50 m. Det bästa hoppet var på 4,82 m och hon tog en ganska överlägsen seger.

Vid CISS (Comité International des Sport des Sourds) kongress i Bryssel valdes Oscar Rydén till ordförande för en två års period och Osvald Dahlgren blev vald till ledamot. Rydén blev därmed den 2:e ordföranden i CISS efter fransmannen Rubens-Alcais, som var en av dem som bildade CISS 1924.. Rubens-Alcais drog sig tillbaka efter 29 år i CISS styrelse.

 

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Författare: Andy Runnqvist Pop

Samarbetspartners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakta oss
info@dovidrott.se

Postadress

BOX 11016
100 61 Stockholm