Hoppa till sidans innehåll

Fem unga simmare från SK Lundia deltog i internationella simtävlingar i Warszawa, Polen

18 APR 2019 10:37
Den 12-14 april 2019 deltog fem unga simmare från SK Lundia i internationella simtävlingar för döva barn och ungdomar upp till 18 år i Warszawa, Polen. 2nd International Swimming Meeting of Deaf Children, arrangerad av polska dövidrottsförbundet.
  • Uppdaterad: 18 APR 2019 10:37

Helgen 12-14 april 2019 deltog fem unga simmare från SK Lundia i internationella simtävlingar för döva barn och ungdomar upp till 18 år i Warszawa, Polen.  Tävlingarna arrangerades av polska dövidrottsförbundet i samarbete med EDSO. Det var ett väldigt stort och fint arrangemang. 143 simmare från fjorton klubbar från nio olika länder deltog. Med ledare och övriga blev det 203 personer totalt.

Länder som deltog:
Polen, Vitryssland, Ukraina, Grekland, Spanien, Sverige, Kazakstan, Tjeckien och Lettland. 

Vi fick bo och äta på tre ställen. Lundias simmare och ledare fick bo på dövskolan tillsammans med några klubbar. Övriga klubbar fick bo på två olika vandrarhem. Vi är speciellt imponerade över det ideella arbetet de döva och hörande med Tomasz Wardiak i spetsen, på dövskolan i Warszawa, lagt ner. De ställde upp som guide, funktionär, kock och mycket annat. Idrottslärare och annan personal ställde upp extra. 

På första tävlingsdagen fick alla simmare och ledare på förmiddagen uppleva ett spännande besök på zoo i Warszawa. Det var då rena aprilvädret på morgonen med snö och ett par plusgrader. Brr! På em var det dags för tävlingspass nr 1. Alla simmare kämpade på riktigt bra och slog flera personliga rekord. Några medaljer hade vi inte räknat med då vi ser denna tävling som en ny internationell erfarenhet för våra unga simmare. Ändå blev det en liten medaljskörd redan på första dagen. 

På andra tävlingsdagen simmades det lagkapper, 4x50 och 4x25 frisim. Det tyckte våra simmare var roligt. På de individuella distanserna slog simmarna många personbästa och tog fina . Totalt blev det 8 medaljer för våra duktiga simmare. Facit: 3 guld, 2 silver och 3 brons. På medaljligan hamnade Sk Lundia på en hedrande åttonde plats av fjorton. Sport Deaf Club från Minsk vann ligan överlägset med 23 guld, 13 silver och 6 brons. 

Vi är också imponerade över den höga nivån som simmarna från öststaterna håller. Flertalet av dem tränar minst sex gånger i veckan och det redan i unga ålder. 

Extra roligt var att tävlingarna var på döva/visuellas villkor. Vid varje bana var det tre startlampor. På den röda skulle simmaren ställa sig på pallen, på den gula göra sig redo och sedan starta på den gröna. 


Tack till SDI som gjorde detta ekonomiskt möjligt för våra simmare att delta i en internationell simtävling för döva. Annars tränar och tävlar simmarna till vardags med hörande. William tränar med Ängelholms simsällskap, Ellen och Moa med Ringsjö Simklubb i Hörby och Alice + Ebba med SK Poseidon i Lund. 

Simmarna tyckte det var spännande och lärorikt att delta i internationella simtävlingar. De har fått blodad tand och är extra sporrade inför nästa internationella simtävlingar som hålls i Poznan, Polen sista helgen i november. Då hoppas vi på fler deltagande klubbar från Sverige!

 

Ifall ni är nyfikna på resultatet finns den fullständiga resultatslistan här:

 http://megatiming.pl/contest/cff86f4f-eaa6-47ea-8c5d-64c57e0beb29

Skribent: Sara Seyffart

SDI Simning

Huvudansvarig: Martin Törnblom

This is a mailto link

 
  

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info