Hoppa till sidans innehåll

Coronapandemins påverkan på Dövfotbollen

12 MAJ 2020 12:30
Det här pågående coronapandemin har nu skapat flera tuffa utmaningar för hela samhällen i världen och idrotten är inte undantaget här.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2020 12:30

Resultatet för dövfotbollen är att vi nu fått omkullkasta våra planer på grund av restriktionerna här i Sverige och andra länder. Det har också inneburit utmaningar för våra seniorspelare som efter en lång försäsong fått fortsätta träna utan att spela matcher. I vissa fall så har spelare fått se verksamheten trappas ner eller stängs av helt p.g.a. större påverkan av coronaviruset inom vissa lokala områden.

 Olika undersökningar har också vittnat om att spelare som spelar på amatörnivå, vi pratar här om svensk fotboll i allmänhet, börjat tappa motivationen.

Dövfotbollen är här heller inte undantaget så ledarna i A-laget nu istället för fysiska träffar genom samlingar fortsätter med en mer kontinuerlig kontakt med våra spelare per videosamtal eller sms/mail. Där det vid behov görs stödinsatser som t.ex. individuell träningsprogram från vår fystränare. När det gäller junior- och de yngre spelarna så omfattas de inte av restriktionerna och har kunnat fortsätta träna och spela matcher.

 Vi summerar lite kort här vad som händer kring våra verksamheter som båda A och U21 landslagen samt Fotboll SM.

A - landslag:

Det var planerat att vi skulle spela kvalet till Deaflympics med gruppspelsmatcher borta mot Irland i slutet av juni och hemma mot Polen i mitten av juli. EDSO (European Deaf Sports Organization) som administrerar europas kval till Deaflympcis tog beslutet att hela kvalet skulle skjutas fram och att länderna nu får fria händer att själva göra upp om speldatum. Hela kvalet skall vara färdigspelat senast den 30 maj 2021, sen spelas playoff juni 2021. Deaflympcis 2021 spelas den 5-21 december 2021 i Caxias do Sul i Brasilien. 

Vi är just nu inne i diskussioner med Irland och Polen för att gemensamt kunna lägga ihop ett nytt förslag på spelschema. Sen får vi se hur pandemin utvecklar sig framåt hösten om vi kan genomföra kvalet enligt de nya planerna. Vi uppdaterar på våra medier när vi spikat det nya spelschemat.

 

U21 – landslag:

Den planerade U21 EM i Baunatal, Tyskland skulle spelas den 28 juli – 8 augusti 2020, dessvärre så kommer mästerskapet att inte kunna genomföras som planerat så man nu istället för att flytta fram den valt att ställa in mästerskapet helt och hållet. Det då U21 mästerskapen i fotboll arrangeras vartannat år så var det ingen idé att flytta fram, nästa mästerskap blir istället år 2022 enligt ordinarie planerna. Konsekvensen blir att vår U21 landslag nu håller på att planera en omstart av verksamheten med sikte mot U21 EM 2022. Om restriktionerna i Sverige lättnar under sommaren så kommer man att sikta på att ha en uppstartsläger i slutet av juli.

 

Fotboll SM:

Årets SM i fotboll är planerat till den 28-30 augusti där IF Nerike kommer att arrangera mästerskapet. I skrivandets stund så siktar vi på att genomföra mästerskapet som planerat, Nerike kommer att gå ut med inbjudan under maj månad. Sen kommer vi att avvakta Folkhälsomyndigheten och förbundets direktiv när det gäller genomförandet av seniora tävlingar om vi kan genomföra mästerskapet som planerat eller inte. Tills vidare så råder vi er fotbollsklubbar att planera er deltagande i SM som att det ska genomföras.  

Skribent: Henrik Rangfeldt
E-post: Adressen Gömd

 

FOTBOLLENS SPONSORER

 

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info