Hoppa till sidans innehåll

Damlandslaget tar tillbaka anmälningen till Fotbolls EM

16 APR 2019 16:18
SDI Fotboll vill informera om att vi har tagit ett tungt beslut om att ta tillbaka vår anmälan till damernas deltagande i kommande EM Fotboll i Kreta den 4-16 juni 2019.
  • Uppdaterad: 16 APR 2019 16:18

Det har varit ett svårt beslut som ledarstaben tillsammans med huvudansvarige för SDI Fotboll kommit fram till efter långa diskussioner, där vi alla stenar har vänts flertalet gången, då ambitionen är att delta i mästerskapet för att främja damfotbollens utveckling.

Inför satsningen för deltagande i EM i Kreta, Grekland, gjorde SDI Fotboll en översyn på vilka spelare som fanns att tillgå i Sverige och fick då ihop 16 namn som ville vara med och satsa till EM. 16 namn där flertalet var spelare som kunde ta nyckelroller och vara bärande spelare för laget under den kommande mästerskapet.

När vi startade verksamheten, så kunde vi med stor glädje få in flera spelare med varierande fotbollsbakgrund och tanken var fortfarande att bygga på sikt.

Förutsättningarna såg då bra ut för att kunna skicka en trupp på 16-18 spelare till EM. 16 spelare var vår lägre smärtgräns, mindre än sexton spelare kunde vi inte åka till EM med medan 18 var det optimala antalet men vi behövde också först titta på vilka spelare som klarar av att spela en mästerskap eller behöver först stå på tillväxt först.

När vi började säsongen så hade vi 25 stycken spelare. Dessvärre så har vi de senaste månaden fått ta bort 11 spelare av olika anledningar som lägsta åldersgräns i EM, avhoppade spelare samt skador och sjukdomar.

Så vi idag står med 14 tillgängliga spelare som vill åka till EM. Av de 14 spelare så är det 9 stycken som idag spelar med klubblag i seriespel samt tre stycken som meddelat att de är på väg in till en ny klubb. Vi ser att det blivit flera spelare som satsar på fotbollen sen vi startade upp verksamheten. Det är ju jättebra tycker vi, vilket betyder att vi är på rätt väg. Dessutom har vi sen 4 yngre tjejer som tränar och spelar fotboll till vardags och kan komma in och spela tävlingsmatcher för vår landslag inom 1 år.

Men dessvärre så är 14 stycken spelare till kommande EM fortfarande för lite för ett mästerskap där det blir 4-5 matcher på tio dagar där vi då kommer att behöva rotera samt kunna ha marginal för eventuella skador.

Vi lurar alla om vi säger att vi kan åka till EM med 14 spelare och det blir då inte rätt mot alla inblandade. Därför tog vi i ledarteamet en enhälligt beslut att vi inte åker till EM 2019.

Målsättningen när vi drog igång verksamheten var att stimulera igång damfotbollen inom Dövidrotten. Något som vi anser att vi lyckats med till en viss del där vi nu sett en ökning på antalet spelare som tränar och spelar fotboll med föreningar som deltar i seriespel. Vi ser det här som en tillfällig soppatorsk på vägen och har avsikt att fortsätta arbeta för damfotbollens utveckling.

Ledarstaben ska nu sätta sig tillsammans och utvärdera vår landslagsverksamhet hittills som sen ska presenteras för Idrottsutskottet. Vi kommer då tillsammans se över hur vi ska arbeta framöver med damfotbollen både kortsiktigt och långsiktigt, vi kommer därefter presentera upplägget för vid ett senare tillfälle.

Skribent: Henrik Rangfeldt, SDI Fotboll
E-post: Adressen Gömd

 

FOTBOLLENS SPONSORER

 

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info