Hoppa till sidans innehåll
Foto: Torsten Hammarström Cykel EM

Motvind i Ryssland

14 SEP 2012 14:10
Tyvärr upprepade sig mönstret från fjolårets VM-cykeltävlingar i Kanada - Tommy Hammarström dras med en seg förkylning under EM i Tolyatti, Ryssland.
  • Skapad: 14 SEP 2012 14:10

Tommy Hammarström strök sig från söndagens tävling (mountainbike cross-country) då han kände att snuvan, som var på väg att bli bättre, störde honom för mycket. Igår torsdag avgjordes mountainbikens maratondistans, där de största chanserna och förhoppningarna för Tommy fanns.

Det hade regnat på natten men börjat torka upp. Temperaturen låg runt 13-14 grader, alltså ganska bra förhållanden. Ett tiotal länder fanns med på startlinjen, några länder hade flera cyklister representerade - Ryssland ställde upp med hela sex åkare. Distansen var 55 kilometer, 10 varv på en ganska flack bana skulle avverkas.

Efter första varvet var fältet ganska väl samlat, Tommy låg då trea. Tommy sa efteråt: – Jag kände att kroppen inte svarade som vanligt. När jag ville trycka på gick det inte!

Efter andra varvet hade svensken ramlat ner till femte plats och man kunde se ett uppgivet ansiktsuttryck. Vi fick vänta länge innan Tommy dök upp efter tredje rundan, till varvning kom en uppgiven och ledsen cyklist: – Jag ville och jag försökte men lungorna sa stopp, det funkade inte...

Jag som ledare försökte att trösta men jag vet hur otroligt mycket träning och förberedelser som föregått denna tävling, dessutom fanns det en stor revanschlust efter misslyckandet under VM i Kanada. Jag förstod Tommys besvikelse, det är då inte lätt att bara dra ett sträck över denna tävling och se framåt. Det återstår en tävling imorgon lördag (landsvägscykling linjelopp 100 kilometer) men jag är tveksam till om Tommy är startklar till då, det är en krävande distans.

Har denna resa varit helt misslyckad? Ja, sportsligt sett kan det inte gå sämre men vi har samlat på oss erfarenheter från ett mästerskap som kan vara till nytta i framtiden, vi kan även konstatera att vi har det mycket bra i Sverige. Området här i Tolyatti är slitet och människorna får jobba hårt för brödfödan. Utbytet med andra sportsmän från andra länder är otroligt givande, det vill vi gärna ha mer av. Just nu är vi ganska ledsna och nedstämda, men någonstans där inom oss vet vi att sista ordet är inte sagt än, vi kommer tillbaka!

Skribent: Torsten Hammarström

 
  

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info