Hoppa till sidans innehåll

EM: Jämn match mot Litauen i kvarten

18 OKT 2016 10:59
Idag mötte Sverige ärkefienden Litauen i kvartsfinal. Vi visste redan innan matchen att det skulle bli en tuff match med hårt motstånd. Det blev med andra ord en spännande match som vi förlorade med 10 poäng.
  • Skapad: 18 OKT 2016 10:59

Innan matchen, vid taktiksnacket, sa vi att det viktigaste var att spela med hjärtat. Och det gjorde vi. Hela matchen igenom spelades det med hjärtat. 

Sverige börjar med Sofia Lindevall, Hanna Sejlitz, Fatima Tebibel, Larissa Strante Worseck och Cissi Ferm som går mycket speltid idag. Fatima får idag uppgiften att stoppa Litauens bästa poänggörare nummer 7, Justina Burbaite. Och det gör hon med bravur. Burbaite gör endast 8 poäng idag. Och Sofia Lindevall spelar bort deras andra bästa poänggörare, nummer 15, Jurgita Segzdaite, som bara gör fyra poäng på hela matchen.

Litauen får tidig foulnöd och vi sätter alla våra straffkast, det är över förväntan idag och procenten är hög redan i första och andra perioden. När Lydia Tebibel kommer in gör hon ett jättejobb och vågar attackera korgen som resulterar i att hon får foul på sig och straffkast. Hon sätter bägge och därefter gör hon en trepoängare som också var viktig i matchen. Hon gör totalt 5 poäng på 12 minuter spelade. 

Larissa Strante Worseck börjar hitta rätt i dagens match, hon sätter 6 av 7 field goals och slutar på totalt 18 poäng, vilket är mer än godkänt. Hon får också med sig 10 returer i protokollet. Vi visste också innan matchen att Litauen kommer att spela två-tre spelare på Cissi Ferm, och det gör de. Det tackar vi för i dagens match då våra distansspelare sätter skotten. Lydia, Melihat, Fatima och Sofia gör det bra och vågar skjuta. Vårt skottprocent idag är godkänt, 43,2 procent, mot tidigare 25-28 %. Cissi Ferm får många fouls på sig och sätter 8 av 11 straffkast och får totalt 16 poäng och 10 returer. 

Hela matchen igenom växlar ledningen mellan Sverige och Litauen. Det är först i fjärde perioden och runt 35:e minuten som Litauen sätter igång med helplanspress och det är då vi börjar tappa spelet. Och det är också då Litauen rycker ifrån och till slut vinner med 10 poäng. Vi har också 29 turnovers mot Litauens 12. Det är också där vi förlorar matchen. Många av dessa turnovers kom genom Litauens press samt våra slarviga passningar i inkasten. 

Statistik
Sverige vinner returtagningen med 38 returer mot Litauens 28. 
Litauen har 6 av 20 trepoängare varav Sverige har 2 av 5.  
Sverige har 29 turnovers mot Litauens 12. 
Sverige har 16 av 37 skott i field goal (satta skott) - totalt 43,2 procent medan Litauen har 18 av 44 skott och en procent på 40,9.
Litauen har 18 steals, Sverige 12.
Litauen har 14 assists medan Sverige har 6.

Poäng, Sverige
Larissa Strante Worseck 18 poäng, 10 returer, 5 steals
Cissi Ferm 16 p, 10 returer
Sofia Lindevall 8 p, 4 returer
Lydia Tebibel 5 p
Fatima Tebibel 4 p, 5 returer
Melihat Dogan 3 p, 4 returer

Poäng, Litauen
Jurgita Navickaite 14 poäng (3/4 trepoängare)
Ramune Eskertaite 12 p, 5 assists
Erika Jocyte 8 p, 5 assists
Ruta Pazdrazdiene 8 p
Justina Burbaite 8 p
Eimute Gindrunaite 8 p

Nu spelar Sverige om placeringarna 5-8. Det är två viktiga matcher kvar, då det handlar om att kvalificera sig till Deaflympics i Samsun, Turkiet nästa år. Sverige måste komma femma som bäst. 
Imorgon väntar alltså Turkiet som idag förlorade mot Ukraina med 72-47 i den andra kvartsfinalen. 
I Turkiet finns skytteligaledaren Ecrin Kose som totalt har gjort 160 poäng på 5 matcher. Hon har också hunnit göra 15 trepoängare, och det blir ett snitt på 3 treor per match. 

I den andra matchen möts Ryssland och Tyskland. 

Matchen Sverige-Turkiet har uppkast klockan 11.00 imorgon grekisk tid (10.00 svensk tid) och vi kommer att facebooklivesända på förbundets facebooksida som vanligt. Där kommer jag, Therese, också att kommentera under matchens gång. 

Skribent: Therese Rollvén
Epost: Adressen Gömd

 
  

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info