Hoppa till sidans innehåll

EM: Förlust mot Ukraina

18 OKT 2016 10:50
Sverige mötte i dagens match Ukraina. Ett Ukraina som man ville slå för att kunna få chansen att bli gruppetta.
  • Skapad: 18 OKT 2016 10:50

Sverige såg riktigt taggade ut i uppvärmningen då de var fullt fokuserade på dagens uppgift. Laget ville satsa på att ge Ukraina en match, och det gjorde de. Matchen var jämn i två perioder och sedan ryckte Ukraina ifrån i tredje perioden som Sverige förlorar med 13-2. Det rycket höll Ukraina hela matchen igenom. 

Första perioden
Perioden är mycket jämn. Båda lagen är riktigt nervösa, förståeligt då det är en premiärmatch och en viktig sådan för båda lagen. Ukraina visste att Sverige var ett hot, speciellt när Cissi Ferm finns med i laget. Sverige startade med Sofia Lindevall, Melihat Dogan, Fatima Tebibel, Larissa Strante Worseck och Cissi Ferm. Sverige visar i denna period i försvaret att de inte är att leka med, redan från början. Med Sofia Lindevall i spetsen gör de en bra insats. Perioden slutar 12-11 till Sverige. 

Andra perioden
Både Sverige och Ukraina missar väldigt mycket, särskilt i närskotten. Det blir tuffa fajter för både Cissi och Larissa Strante Worseck i inside. De försöker och försöker få bollen i korgen men det blir för många missar. Turligt nog är det samma sak för Ukraina. Perioden slutar 8-8. I halvlek är det alltså en svensk ledning med 20-19.

Tredje perioden
Den här perioden är ofta en nyckelperiod. Och det är just i den här perioden Sofia Lindevall får sin stukning och får utgå. Detta innebär att vi inte får en stabil guard som kan styra upp spelet. Istället får Cissi Ferm dra ett tungt lass och spela guard och sedan inside. Och det är här som Ukraina börjar spela en helplanspress som resulterar i många enkla poäng efter slarviga turnovers från svensk sida. I långdistansskyttet får vi inga poäng utan måste ta allt inside. På hela perioden gör vi endast 2 poäng medan Ukraina får i 13 poäng. 

Fjärde perioden
Ukraina fortsätter helplanspressen och Sverige börjar hitta korgen, men det gör också Ukraina. Denna period slutar 13-12 till Ukraina och därmed vinner de med 11 poäng. Matchen slutar 45-34. Siffror som visar att båda lagen hade svårt att hitta korgen.

Detaljer som skiljer i matchen enligt statistiken:
Ukraina har 19 turnovers mot Sveriges 22. 
Ukraina har 32,5 procent i field goals (satta skott) mot Sveriges 25 %.
Ukraina satte 2 av 20 trepoängare medan Sverige hade 1 av 7. 
Ukraina hade 14 steals mot Sveriges 9.
Ukraina får ofta en andra chans i de offensiva returerna. Utblockeringen av Sverige var underkänd. 
Sverige gör ett bra jobb på Ukrainas bästa spelare Marta Siedielnikova som bara gör 4 poäng i dagens match. 
I det svenska laget måste fler börja våga producera om alla ska vara ett hot. Poängstatistiken visar tydligt att man inte vågade komma till skott. 

Bästa poängplockare i Sverige:
Cissi Ferm 22 poäng, 15 returer
Larissa Strante Worseck 4 p, 13 returer, 4 steals
Melihat Dogan 3 p
Fatima Tebibel 2 p
Sofia Lindevall 2 p
Hanna Sejlitz 1 p, 6 returer
Agatha Boye Niemelä 2 blocks (!!)

Ukrainas bästa poängplockare:
Olga Kalchenko 15 p, 9 returer

Tetiana Kulinok 12 p, 9 returer, 4 steals

Sammanfattningsvis var det här en match som var väldigt jämn. Det är de här små detaljerna och slarviga passningarna som gör att Ukraina vinner matchen. 

Nästa match blir mot Tyskland imorgon 25/6 klockan 16.00 grekisk tid (15.00 svensk tid).Vi kommer som vanligt att se till att livesända matchen genom förbundets facebooksida. Mer information kommer imorgon kring matchen och läget i laget. Sofia Lindevall fick en rejäl stukning i dagens match och det återstår att se hur hon känner av foten imorgon. 

Skribent: Therese Rollvén
Epost: Adressen Gömd

 
  

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info